Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De weg naar GEL(d)UK: over ons verlangen naar geld

In de huidige maatschappij is er één ding waar je niet zonder kan leven: geld. We willen zorgen dat we niets tekort komen in deze wereld en daar heb je nu eenmaal geld voor nodig. Maar is dat wel zo. Heb je geld nodig om gelukkig te kunnen zijn? Waarom vinden we het zo belangrijk? Waar komt ons verlangen naar geld nu eigenlijk vandaan?

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 25 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
21
1
Afbeelding door John McArthur via Unsplash
In de huidige maatschappij is er één ding waar je niet zonder kan leven: geld. Je hebt het nodig voor eten en een dak boven je hoofd en daarom maken we ons er voortdurend zorgen over. We willen zorgen dat we niets tekort komen in deze wereld en daar heb je nu eenmaal geld voor nodig. Maar is dat wel zo. Heb je geld nodig om gelukkig te kunnen zijn? Waarom vinden we het zo belangrijk? Waar komt ons verlangen naar geld nu eigenlijk vandaan?

Geld maakt wel degelijk gelukkig..... tot op zekere hoogte

Geld maakt mensen inderdaad gelukkiger. Mensen met geldzorgen ervaren meer stress en geven dan ook aan minder gelukkig te zijn dan hun rijke medemensen. Het is niet zo dat geluk direct gelinkt kan worden aan de hoeveelheid geld die iemand op zijn bankrekening heeft staan, maar geldzorgen kunnen wel bijdragen aan een ongelukkiger leven. Uit onderzoek is gebleken dat geld bijdraagt aan een gelukkiger leven tot op een zeker punt. Mensen met een jaarinkomen onder de 60.000 euro worden gelukkiger naarmate ze meer geld verdienen. Wanneer je meer gaat verdienen dan 60.000 euro maakt het niet zo veel meer uit en draagt een hoger inkomen niet meer bij aan een gelukkiger leven. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een extreem hoog inkomen je weer ongelukkiger kan maken.

Het is niet alleen het geld

Maar natuurlijk hangt ons geluk niet enkel af van het bedrag op onze bankrekening. Vooral je houding tegenover dat bedrag maakt hoe gelukkig je wordt als je naar je rekening kijkt. Zo hebben jonge mensen bijvoorbeeld de neiging om goede hoop te houden voor de toekomst, waardoor ze minder snel hun hoofd laten hangen als hun saldo wat daalt. Daarnaast maken mensen met een gezin met (jonge) kinderen zich sneller zorgen, wanneer hun inkomen onregelmatig is en maken ze zich sneller zorgen over geld. Wellicht is het dus niet zozeer het bedrag dat je gelukkig maakt, maar het gebrek aan zorgen als je weet dat je 's avonds altijd eten voor je kinderen kunt kopen. Als laatste maken we ook vaak een vergelijking met anderen. Hoewel we zelf misschien weinig te besteden hebben zijn we toch gelukkig als blijkt dat onze buren nog minder hebben.

Wat betekent geld voor jou?

Geld kan voor iedereen een andere boodschap hebben. De ene persoon wordt gelukkig van geld omdat het een gevoel van veiligheid en zekerheid verschaft. Voor een ander betekent geld juist meer vrijheid, gaan en staan waar je wil. Ook hechten veel mensen hun eigenwaarde aan hun bankrekening. Heb je veel geld en kan je veel dure spullen kopen, dan ben je meer waard. Het geeft veel mensen een goed gevoel om spullen voor zichzelf te kopen, omdat ze blij worden en de spullen willen hebben. Anderen krijgen een geluksgevoel als ze anderen kunnen laten zien hoeveel spullen ze hebben. Geld kan dus voor iedereen een andere betekenis hebben en bij iedereen draagt geld dus op een andere manier bij aan geluk. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer mensen die er juist voor kiezen om met minder geld te leven, omdat ze van mening zijn dat geld helemaal niet gelukkig maakt en zelfs kan bijdragen aan ongeluk.

Waarom willen we dan zo graag geld verdienen?

Er zijn zoals hierboven beschreven meerdere betekenissen te verlenen aan een vette bankrekening. Er zijn dan ook meerdere redenen te noemen waarom mensen altijd achter de centen aanlopen. Ten eerste willen mensen graag zekerheid. Geld biedt je een buffer, waardoor je ook in moeilijke tijden genoeg te eten kunt kopen. Mensen blijven geld sparen, soms zonder te weten waar ze het voor willen gebruiken, maar gewoon om geld achter de hand te hebben. Ten tweede kan geld helpen om bepaalde doelen te bereiken. Mensen denken vaak gelukkiger te worden als ze een bepaalde droom waar kunnen maken. Sommige mensen sparen daarom voor een nieuwe auto of voor een vakantie. Ten derde is het opbouwen van vermogen een reden om meer geld te willen hebben. Mensen sparen dan niet om het geld snel uit te geven maar om in de toekomst iets moois te kunnen kopen. Het gaat hier niet om het opbouwen van een buffer voor moeilijke tijden en bij het opbouwen van vermogen sparen mensen vaak ook niet voor iets specifieks. Het gaat erom dat mensen geld opzij leggen om in de toekomst iets te kunnen kopen dat hen geluk zal brengen. Mensen sparen bijvoorbeeld vaak iets extra's voor na hun pensioen, zodat ze zeker weten dat ze ook dan in welvaart kunnen leven.

Geld maakt niet gelukkig, maar kan wel zorgen wegnemen

Geld op zichzelf maakt niet gelukkig. Ook als je genoeg geld hebt zijn er nog tal van andere zaken dit je ongelukkig kunnen maken. Met geld kun je niet alles kopen en iemand die weinig geld heeft kan wel degelijk heel gelukkig zijn. Een gebrek aan geld kan daarentegen wel veel zorgen met zich meebrengen. Wanneer je elke week opnieuw stress hebt over de boodschappen en niet genoeg geld hebt om kapotte spullen te vervangen kan geld heel veel stress geven. Met geld kan je leuke ervaringen kopen en met je familie op vakantie gaan. Geld op zich maakt niet gelukkig, maar geld kan wel bijdragen aan geluk.

Gebruikte bronnen

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 25 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
21
1

Comments

  • 20 mei
  • 0
Interessant artikel!
  • 20 mei
0

Recente en relevant artikelen