Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De wereld toch maar een handje helpen. Of beter gezegd, het leven op aarde? Verklein je ecologische voetafdruk!

Klimaatverandering, verlies van diersoorten en overconsumptie duwen de mensheid in een hoog tempo richting 'een verschrikkelijke toekomst'. Kunnen we dit nog tegen gaan? En zo ja, hoe?

Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 24 aug 2021
12
46
22

Wat is een ecologische voetafdruk?

Je zult er misschien al wel een keer van hebben gehoord, of niet. Een ecologische voetafdruk. Die hebben wij allemaal. De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel ruimte een mens nodig heeft om te leven. Dan hebben we het niet over je woonoppervlak, maar over de impact die jouw leefstijl heeft op de aarde. Denk aan stroomverbruik, afval dat verwerkt moet worden, voedsel die je consumeert, enz. Een ecologische voetafdruk wordt ook wel de CO2-footprint genoemd. Stoot je veel CO2 uit, of leef je juist heel zuinig? Deze factoren bepalen onder andere de grootte van jouw persoonlijke voetafdruk.

Welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de toekomst?

Ten eerste zullen de tempraturen enorm oplopen. Boven land is zullen de tempraturen sneller stijgen dan boven zee, en het noordpoolgebied zal sowieso sneller opwarmen dan de rest van de wereld. We kunnen ook meer extreem warme en minder extreem koude dagen verwachten in het jaar. Daarnaast gaan meer en langere hittegolven ook een rol spelen. De oceanen zullen ook opwarmen, met de allersterkste opwarming in het oppervlaktewater in de tropen en in de subtropen van het noordelijk halfrond.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele neerslag, het ijs dat smelt en zeespiegelstijging. Maar daar weten de meesten al wel. Dus we gaan verder.
De gezondheid van mensen zelf. De klimaatverandering beïnvloed namelijk ook de volksgezondheid op verschillende manieren. Dit gaat voornamelijk over extreme hitte, de kwaliteit van het drinkwater, het voedsel en de verspreiding van ziektes. In Nederland zijn de belangrijkste direct zichtbare effecten: meer sterftegevallen tijdens de warmere zomers, een grote toename van allergieën en een verhoogd risico op infectieziektes. Maar ook de kans op overstromingskansen zullen flink toenemen, met grote gevolgen voor de mensen die in overstromingsgevoelige gebieden wonen.
En tot slot, de dieren. De veranderingen hebben enorm grote gevolgen voor het leven op aarde. Wetenschappers schatten in 2004 al dat, afhankelijk van het verloop van de verdere opwarming van de aarde, in 2050 tussen de 9 en 32% van de diersoorten met uitsterven bedreigd zal zijn. Dit is inmiddels alleen maar opgelopen en zal ook erg grote gevolgen hebben in de toekomst. Zonder dieren kan er geen mens meer leven.
"De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen, maar niet ieders hebzucht"

Kunnen we de wereld nog redden?

Sneller dan ooit gaat de wereld achteruit en heeft het jouw hulp hard nodig. We doen op dit moment nog veel te weinig en dit moet veranderen want wij kunnen zeker een verschil maken.
Volgens wetenschappers is de aarde nog niet verloren, maar het is er wel slecht aan toe. Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om de aarde, maar vooral het leven op aarde, te helpen zodat het zich (hopelijk) in de toekomst weet te herstellen.
Helpen kan op heel erg veel verschillende manieren. Dit kunnen ook hele kleine dingetjes zijn die al heel erg helpen. Vooral als meerdere mensen deze kleine dingetjes blijven volhouden en er een gewoonte van gaan maken.
"Wij kunnen door onze keuzes op ieder moment het verschil maken. Elke dag weer, in alles wat we doen"

8 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen

1. Let op wat je eet
Door bewuster bezig te zijn met wat je eet, kun je al snel je ecologische voedafdruk verkleinen. Kies zo veel mogelijk voor biologische of lokale producten, en pas je menu aan op het seizoen.
Bij biologische producten wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen waardoor het minder vervuilend is voor het milieu en tevens beter is voor de gezondheid. Daarnaast houdt de biologische landbouw meer rekening met dierenwelzijn.
Probeer wat minder vlees te eten. De productie van vlees zorgt voor enorm veel uitstoot van broeikasgassen. Eet je liever vis? Kies dan voor vis die op een duurzame manier is gevangen (deze herken je aan het MSC-keurmerk).

2. Verspil geen water
Schoon water lijkt vanzelfsprekend in Nederland. Maar eigenlijk bestaat maar 2,5% van al het water op de wereld uit zoet water. We moeten hier dus verstandig en voorzichtig mee omgaan. Laat daarom de kraan niet open staan als je de vaat doet, je tanden poetst of je auto wast. Gebruik bijvoorbeeld een emmer of teiltje. Douche korter, in 5/10 minuten kun je jezelf gemakkelijk even wassen. 30 minuten zijn overbodig.
Vang regenwater op om de planten kamerwater te geven en laat de wasmachine alleen draaien als hij echt vol zit. Verder kun je jaarlijks veel water besparen door je douchekop te vervangen door een spaardouchekop, en een spoelkeuzeknop op je toilet te laten zetten.

3. Verminder je afvalproductie
Het vernietigen van ons afval heeft een erg grote impact op het milieu. Beperk daarom je afval en recycle zoveel mogelijk om grondstoffen te sparen. Kies voor producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en geen gebruik te maken van wegwerp artikelen, al zijn die inmiddels vervangen door houten bestek en rietjes van papier. Maar ook plastic flesjes, plastic tasjes of reclamedrukwerk zijn erg slecht voor het milieu. Kies voor de herbruikbare materialen want juist de kleine dingetjes maken het verschil!
Verder is het nog goed om je afval zo veel mogelijk te sorteren. Breng je glas naar de glascontainer in de buurt, en scheidt je afval zoals plastic en papier.

4. Bespaar op je energieverbruik
Eén van de grootste boosdoeners, als het gaat om de opwarming van de aarde, zijn de fossiele brandstoffen die worden gebruikt om energie op te wekken. Denk daarbij aan steenkool en aardolie. Overweeg daarom om over te stappen naar een energieleverancier die alleen groene energie levert. Zelf kun je ook groene energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te plaatsen. Om de uitstoot van CO2 te verlagen, kun je met kleine aanpassingen al snel heel wat energie besparen.

5. Kies voor duurzamer vervoer
Zoals wel bekend is, is een auto niet zo heel goed voor het milieu. Een auto kun je dus het best zo min mogelijk gebruiken, of zelfs helemaal niet als je die mogelijkheid hebt. Accepteer de langere reistijd en ga lopend, neem de fiets, of het openbaar vervoer. Tegenwoordig zijn er erg veel manieren om van A naar B te komen.

6. Consumeer minder en beter
Het is belangrijk om kritisch te zijn over je aankopen. Stel jezelf altijd de vraag: heb ik dit echt nodig? Als je dit het geval is, bekijk dan goed of dit wel de juiste en verantwoorde keuze is. Dit noemen we 'beter consumeren'. De verschillende labels en keurmerken kunnen je hierbij helpen. Ga op onderzoek uit voordat je grote aankopen doet. Bekijk of de productie van het product op een duurzame manier plaats heeft gevonden bijvoorbeeld.

7. Gebruik wasbare mondkapjes
Mondkapjes nog wel even in ons leven. Ze zijn belangrijk, maar ook erg vervuilend. Ze blijven overal slingeren en komen steeds vaker in het milieu terecht. Maar er zijn ook mondkapjes die je kunt wassen, en die dus niet (of minder vaak want verliezen kan altijd) in de natuur terecht komen.

8. Hou of maak je tuin groen(er)
Je ziet het steeds vaker, tuinen die vooral bestaan uit stenen. Slecht voor het milieu. Door groen weg te halen uit je tuin, zorg je ervoor dat dieren zoals insecten een kleiner gebied krijgen om in te kunnen leven. Hoe klein of groot je tuin ook is, er is altijd wel plek voor wat groen. Een hangend moestuintje, een stukje wilde bloemen of een composthoop kunnen al veel dieren aantrekken. Het heeft natuurlijk niet alleen voordelen voor het milieu, maar je maakt je tuin ook een stuk gezelliger!
"We don't have to save the planet. Mother Earth will survive. It's humanity we have to save, together"

Hoe bereken je jouw eigen ecologische voetafdruk?

Nu zal je je misschien wel afvragen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Alles begint met bewustwording, dus dat je je dit afvraagt is al een heel erg goed begin!
Op de website: https://voetafdruktest.wwf.nl/
kun je jouw eigen ecologische voetafdruk uitrekenen en laten ze zien op welke gebieden je zou kunnen veranderen.

En op: https://www.wwf.nl/kom-in-actie/met-tijd/tips-gedrag
vind je nog veel meer handige tips die je kunnen helpen bij het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk.
"What I stand for, is what I stand on - Earth"
Ik hoop dat ik je hiermee genoeg informatie te hebben gegeven. En vergeet niet dat alle kleine beetjes helpen. Bedankt voor het lezen!
12
Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 24 aug 2021
12
46
22

Comments

  • 13 sep
  • 0
Super tips en echt een goed geschreven artikel
  • 13 sep
0
  • 12 sep
  • 1
We doen ons best en proberen bewuster te leven, goede blog met super tips!
  • 12 sep
1
  • 6 sep
  • 1
Bedankt voor alle lieve reacties! <3
  • 6 sep
1
  • 3 sep
  • 1
Puntje 5: duurzamer vervoer... moesten onze regeringen daar nu ook eens het nut van inziet ipv het constant af te breken. Zelf heb ik geen rijbewijs, ooit wel nog willen halen, maar het bleek niets voor mij, dus ben ik maar bewust trein/tram/bus gebruiker gebleven.
1
  • 13 sep
  • 0
Daar zeg je inderdaad wat....
  • 13 sep
0
  • 6 sep
  • 0
Zelfde hier. Ik maak veel gebruik van het OV. Maar ze mogen er zeker meer aandacht aan besteden!
  • 6 sep
0
  • 2 sep
  • 1
We doen ons best, gebruiken steeds meer lokale producten, gooien restjes niet weg, maar eten deze later.
Jam maken we zelf, van bramen uit de natuur, in hergebruikte potjes.
Kleine dingetjes, maar als het helpt: met alle liefde!
1
  • 6 sep
  • 0
<3
  • 6 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen