Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De zoveelste trend op dieet gebied

Bij het paleodieet wordt vooral gehamerd op teruggaan naar het basisvoedsel, zoals dat zo mooi gezegd wordt. Hierbij zou je weer volgens de oermens moeten eten, geen granen, melkproducten en suikers. Klinkt best makkelijk, toch?

Geschreven door Sjoukje
Geschreven op: 21 apr 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
20
1
Afbeelding door Nielsen Ramon via Unsplash
Een paar maanden terug ben ik samen met mijn moeder begonnen aan het paleodieet. Normaal zijn wij niet zo van de diëten maar gezonder eten leek ons wel het juiste om te gaan doen. En er mag natuurlijk altijd wel wat vanaf. Ik was er eerst niet zo zeker van en zag het weer als een zoveelste trend op dieet gebied, maar wie weet, misschien wordt het wat. Bij het paleodieet wordt vooral gehamerd op teruggaan naar het basisvoedsel, zoals dat zo mooi gezegd wordt. Hierbij zou je weer volgens de oermens moeten eten, geen granen, melkproducten en suikers. Klinkt best makkelijk, toch?

Nou dat geen suikers was voor iemand zoals mij in het begin, en misschien nog steeds wel, een ding. Ik dronk s ’ochtends in plaats van koffie of het werk, warme chocolademelk met een extra klontje suiker om wakker te worden. Eerlijk waar. Dus ook hier moest ik vanaf, ik ben vooral thee en water gaan drinken, wat best te doen is. Ook het eten van granen wordt min of meer verboden, dit is in het begin een best vreemde gewaarwording omdat iedereen natuurlijk elke dag brood eet, het in de schijf van vijf staat en in mijn ogen ook wel werd gezien als gezond. Kijk maar naar al die vreemde nieuwe hippe vezels die er telkens bedacht of aan toegevoegd worden.

Tegenstrijdige informatie
Maar nu komt het tegenstrijdige, websites met informatie over paleodiëten vertellen dat granen (gluten) heel slecht voor ons zijn en de darmwand kunnen beschadigen, terwijl granen wel gewoon in de schijf van vijf zitten en deze wordt gewoon gepromoot door de overheid! Ik ben op onderzoek uitgegaan naar meerdere standpunten van het paleodieet om te kijken of er niet door hippe huismoeders te veel wordt gefantaseerd over wat er allemaal met je lichaam gebeurt als je paleo eet. Op de website van de consumentenbond is al snel info te vinden over dit dieet, waarbij voordelen worden genoemd zoals dat wanneer je bewerkte producten mijdt, je dus ook producten mijdt waarbij je (verborgen) suikers, zout of vetten inzitten. Dit klinkt als een goed argument maar vervolgens wordt er gemeld dat bewerkte producten in de regel niet altijd slecht voor je zijn. Andere voordelen die genoemd worden zijn dat je gevarieerd kunt eten, eiwitrijk (snel verzadigd) en dat je geen calorieën hoeft te tellen zoals bij veel andere diëten wel moet. Dat laatste argument vind ik te verwaarlozen, want in het begin heb ik heel nauwkeurig bijgehouden hoeveel koolhydraten ik per dag binnenkreeg en dit wou ik onder het maximaal aantal houden wat voor mijn leeftijd, lengte en levenswijze werd aanbevolen.

Nadelen worden ook benoemd, namelijk dat het een omstreden dieet is binnen de voedingswetenschap, en dit is natuurlijk logisch, de oorsprong van het dieet wordt in twijfel genomen omdat het oorspronkelijk weg komt van de eetwijze van de oermens, en wij tegenwoordig niet meer zo leven. Toen gingen we op jacht, bewogen veel op een dag, en nu doen we dat veel minder vooral door kantoorwerk. De vraag is dan of wij nog wel zoals de oermens zouden moeten eten als de levenswijzen zo verschillen. Hier ben ik het in enig opzicht mee eens, maar dit is natuurlijk persoonlijk naar mijn mening. Iemand die inderdaad weinig beweegt en een zittend beroep beoefend, zal inderdaad misschien niet moeten eten alsof hij/zij veel beweegt. Maar iemand zoals ik, die een fysiek beroep heeft, zal die niet Paleo kunnen eten? Beweegt diegene dagelijks niet meer dan genoeg?

Waar doe je goed aan?
Ook wordt er beweerd dat er te weinig onderzoek naar het dieet is gedaan om vast te stellen of het nu echt een gebalanceerd en gezond dieet is. Vervolgens komen er nog twee beschreven waarin wordt genoemd dat het lastig is om dit dieet te volgen omdat er volgens de consumentenbond veel kant-en-klaar producten in de supermarkt zijn. Dit is een erg slecht onderbouwd argument en ben ik het niet mee eens, ja er is inderdaad veel kant en klaar te verkrijgen, maar er is nog gewoon een groente en fruit afdeling. Het is inderdaad maar hoeveel moeite iemand zelf in zijn of haar eetwijze wil stoppen. Dus ja, als iemand van het makkelijke is en niet zelf vers eten wil maken wordt het diegene gemakkelijk gemaakt in de supermarkten. Maar dat wil niet zeggen dat mensen niet gezond zelf kunnen koken. Als een van de laatste argumenten komt dat het langere tijd duurt om zelf te koken, dit is misschien wel het geval maar hierdoor weet je wel wat er allemaal in je eten zit. Zoals dat er nu geen kleur- en smaakstoffen inzitten of zelfs conserveringsmiddelen. Een voorbeeld van slechte conserveringsmiddelen zijn zout en suiker, deze stoffen onttrekken vocht uit voedsel om het langer houdbaar te maken. Dit zorgt ervoor dat die producten veel calorieën of zout bevatten. Als laatste wordt genoemd dat Paleo eten slecht voor het milieu is omdat je veel vlees eet (vooral van dieren die gras eten).

De strenge vorm van Paleo, volg ik niet per se. Ik drink bijvoorbeeld echt nog weleens een glas melk en heel af en toe bij het gourmetten een stukje stokbrood. Maar zelf ben ik wel in een periode van 3 maand 6 kilo afgevallen en zit ik bijna op mijn streefgewicht. Maar die laatste 2 kilo’s zijn om de ene of andere reden er maar niet vanaf te krijgen. Misschien dan toch nog maar wat extra gaan sporten? Ikzelf ben wel fitter geworden en heb sinds het dieet meer energie over, normaal was ik kapot na een werkdag van 8 uur, maar nu kan ik zelfs nog sporten na de tijd. Dus ja diëten blijven lastig, wat is goed? Wat is niet goed, en misschien blijkt later wel dat ik toch echt voedingsstoffen heb gemist waardoor er complicaties ontstaan. Of blijkt het tegenovergestelde waarbij het toch een gezonde keuze is geweest. Maar wat vooral belangrijk is voor mij, en ik denk voor de meeste mensen is dat ze zich lekker in hun vel voelen en energie hebben. En natuurlijk zou het top zijn om dan toch eindelijk mijn streefgewicht te halen, wie weet...
2
Geschreven door Sjoukje
Geschreven op: 21 apr 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
20
1

Comments

  • 13 juni
  • 0
Leuk artikel met een schrijfstijl die me wel bevalt. Diëten zijn natuurlijk heel specifiek en soms moeilijk om te volgen. Voor de een werkt dit , voor een ander iets anders. Het paleodieet gaat wel terug naar de oorsprong. Goed geschreven. (kijk je ook even bij mij)
  • 13 juni
0

Recente en relevant artikelen