Hoe dit Instagram verandert
Door het platform niet meer te laten draaien om likes, maar om de waarde van content, gaat de kwaliteit van Instagram omhoog. Mensen die je berichten oprecht interessant vinden, kunnen dat laten zien door te reageren en je berichten op te slaan. Die handelingen worden steeds belangrijker dan de like en maken het algoritme duidelijk dat jij waarde toevoegt.
Je wordt misschien weleens (onbewust) afgeleid door hoeveel anderen een bericht leuk vinden. Zo like je een bericht dat al door 1000 anderen is geliket sneller: daar komen de beïnvloedingstechnieken van Cialdini om de hoek kijken. Door de cijfertjes weg te halen, wordt ook die beïnvloeding weggehaald.
Zo stel je het in
Je kunt nu uit vier opties kiezen:
- Alle likes zichtbaar laten, dan verander je niets.
- Alle likes verbergen, van zowel je eigen posts als die van een ander.
- Alleen de likes op je eigen posts verbergen.
- De likes op post van andere accounts verbergen.
Hoe je dat doet? Simpel! Je kan bij het plaatsen van je post op de drie puntjes in de rechterbovenhoek klikken. Dan selecteer je ‘Aantal vind-ik-leuks verbergen’. Hoewel het ervoor zorgt dat je geen getal meer ziet, is het nog wel mogelijk op te klikken op ‘…en anderen vinden dit leuk’, onderaan je post. Je zou de likes dan in principe handmatig kunnen tellen.
Je kunt deze optie voor eerder geplaatste posts ook instellen. Maar geen zorgen, dit heeft geen invloed op je statistieken. Daarin kun je namelijk nog wel gewoon zien hoeveel likes je scoort.
De likes van anderen zijn te verbergen via de Instellingen. Onder het tabje Privacy > Berichten.
Door het platform niet meer te laten draaien om likes, maar om de waarde van content, gaat de kwaliteit van Instagram omhoog.
Snijdt Facebook zichzelf niet in de vingers?
Je zou het bijna denken, toch? Want ze verdienen toch ook een hoop geld aan die likes?
Ja, dat klopt. Maar ze hebben genoeg redenen om het plan door te zetten. Zo zou het voor nieuwe gebruikers met weinig volgers ‘niet leuk’ zijn om anderen veel likes te zien scoren. Als zij het platform weer verlaten, heeft Facebook daar natuurlijk geen baat bij.
Ook heb je nu meer controle over je account. Facebook geeft je meer keuzes in wat je wel en niet wil zien of laten zien.
Daarnaast vinden ze dat het maar eens klaar moet zijn met het gevecht om de populairste te zijn, want er zijn al een hoop gevaarlijke challenges door ontstaan (lees: tidepod-challenge, en o, weet je nog, die kaneelchallenge?). Dat is niet echt goede reclame.
En Facebook heeft er niets over vermeld, maar ik ben er zeker van dat ook de like-generators een flinke rol spelen. Die robots zijn heel gemakkelijk in te stellen; een like is dan niets meer waard.
Wat jij eraan hebt
Het is heel persoonlijk of je ervoor kiest om likes te verbergen of niet. Er is (nog) geen direct voor- of nadeel te koppelen aan de functie voor je bereik of het algoritme. Ook moet het zichzelf - ondanks alle testen voor lancering - nog bewijzen.
Wel is er een valkuil. Als je alleen je goed presterende posts laat zien mét like-aantal, kan dat je authenticiteit in gevaar brengen. Je lijkt immers wat te 'verbergen'. Dat kan argwaan wekken.
Ik ben benieuwd
Ga jij gebruik maken van deze optie en zo ja, hoe? Laat het me weten in de comments!
Comments
- 9 juli
- Hide replies (1)
1- 12 aug
0- 15 juni
- Hide replies (1)
1- 15 juni
0- 8 juni
- Hide replies (1)
1- 9 juni
0- 2 juni
- Hide replies (1)
1- 2 juni
1- 2 juni
- Hide replies (2)
2- 9 juni
0- 2 juni
1