Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Dit kan peterselie ook voor jouw gezondheid betekenen + Recepten

Peterselie is een van de meest populaire kruiden, afkomstig uit landen langs de Middellandse Zee. Het maakt deel uit van de zogenaamde schermbloemige en is daardoor sterk verwant met kervel, anijs en het minder bekende karwij.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 nov 2021
12
119
11
Peterselie smaakmaker én geneeskrachtig kruid

Peterselie wordt niet alleen veel gebruikt als smaakmaker in de keuken, maar even goed in ons medicijnkastje. Het is een tweejarige plant en bestaat uit een puntvormige wortel met meerdere vertakkingen. De vele gekrulde groene blaadjes met kleine 'tandjes' zitten met zijn drieën aan een opvallend stevige, driehoekige stengel. In de zomer draagt de plant mooie crème­kleurige bloemetjes, die op hun beurt geurende zaden voortbrengen.
De voedingswaarde van peterselie

Peterselie is een kruid met een hoge voedingswaarde, rijk aan alle gezonde voedingsstoffen. In peterselie vinden we vooral:
  • Vitaminen: vooral K en vitamine C. Daarnaast vinden we in peterselie ook kleinere hoeveelheden vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11
  • Mineralen: naast natrium, kalium en calcium zijn dat ook fosfor, ijzer, magnesium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
Soorten peterselie

Met de platte en krulpeterselie, onderscheiden we twee soorten peterselie. Het grootste verschil zit hem in de smaak. Platte peterselie heeft een vollere smaak en kan gekookt worden, terwijl de krulpeterselie vooral als versiering van onze gerechten wordt gebruikt. De steeltjes van de peterselie zijn vrij hard. Je kunt ze wél gebruiken in bijvoorbeeld soepen en in groentebouillon. Gefrituurde krulpeterselie wordt vaak samen met garnaalkroketten geserveerd.

Zelf peterselie kweken

Peterselie kun je makkelijk zelf kwelen. Bij het oogsten knip je de steeltjes tot op twee centimeter af, zo kun je meerdere keren per seizoen oogsten.

Peterselie helpt diabetes beter onder controle houden
Peterselie is vooral rijk aan vitamine K. Deze vitamine verbetert onze insuline gevoeligheid, waardoor het helpt diabetes type II beter onder controle te houden.
Helpt ons makkelijker afvallen

Daardoor kan peterselie ons ook helpen makkelijker af te vallen. Insuline is namelijk een hormoon dat zowel onze vetopslag als vetverbranding regelt. Wanneer we gevoeliger worden aan insuline, maken we dit hormoon minder aan. We verbranden dan meer vet dan het op als energiereserve.

Bevordert een gezonde spijsvertering en versterkt onze natuurlijke weerstand

Studies toonden ook aan dezelfde vitamine K ons immuunsysteem versterkt en onze natuurlijke weerstand verhoogt. In het vooruitzicht van het sterk groeiend aantal coronabesmettingen en het jaarlijks griepseizoen zeker geen overbodige luxe. Vitamine K verbetert tegelijk ook de gezondheid van ons spijsverteringsstelsel.

Peterselie zuivert on bloed en helpt tegen bloedarmoede

Devele gezonde voedingsstoffen die ze in peterselie aantreffen, werken ook sterk bloedzuiverend. Peterselie bevat ook hoge concentraties ijzer en is daardoor doeltreffend tegen bloedarmoede. Dit kruid zorgt ook voor de extra aanmaak van rode bloedlichaampjes, en houdt je aderen soepel. Vrouwen gebruiken tijdens hun menstruatie best dagelijks een extra dosis peterselie om bloedarmoede te voorkomen.
Andere voordelen van peterselie:
  • Verzacht de vervelende symptomen van de overgang
  • Brengt een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht door de gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de slechte LDL- variant te verlagen
  • Kan pijnlijke galstenen oplossen
  • Zuivert je nieren (peterseliethee)
  • Zorgt voor een gezonde darmflora
  • Werkt sterk ontstekingsremmend, en is vooral doeltreffend bij oorontstekingen
  • Zorgt voor een frisse adem
Gebruik peterselie

Zowel krul- als bladpeterselie hebben krachtige ontgiftende eigenschappen. Krulpeterselie gebruik je vooral in allerlei koude gerechten en drankjes en ter garnering van warme gerechten. Fijngehakt is peterselie lekker en gezond in al je zelf gemaakte salades, in combinatie met verse groenten en in soepen. Dit kruid geeft ook een pittige smaak aan je zelf gemaakte smoothies. Bladpeterselie heeft een sterkere structuur als krulpeterselie. Het wordt veel gebruikt in warme, vooral Italiaanse gerechten, in stoofschotels met groenten en in soepen.

Recepten met peterselie: Peterseliesoep

Ingrediënten: het wit van vier prei's (in ringen gesneden), twee in ringen gesneden uien, 300 gram peterselie (zowel de blaadjes als de steeltjes), 300 gram in blokjes gesneden aardappels, 100 gram boter, twee liter magere en zelf gemaakte kippenbouillon, peper en zout
Bereiding
  • Smelt de boter en fruit er de ringen ui en prei in tot ze 'glazig' zijn
  • Doe er de aardappelblokjes bij en laat ze kort fruiten
  • Voeg er de kippenbouillon bij en breng zachtjes aan de kook
  • Was de peterselie. Snijd alle steeltjes in stukjes
  • Snijd ook de helft van de blaadjes in stukken
  • Kook de fijngehakte peterseliestengels en de blaadjes, samen met de zelf gemaakte kippenbouillon gaar
  • Laat de soep zachtjes doorkoken de groenten gaar zijn.
  • Mix de soep glad
  • Snijd de overgebleven peterselieblaadjes fijn met  en roer ze door de soep
  • Breng de soep op de gewenste smaak
Peterseliepuree

Ingrediënten voor vier personen: anderhalve kilo aardappelen, 250 milliliter melk, twee eetlepels olijfolie, één teentje knoflook, 50 gram peterselie, het geel van twee eieren, peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken
  • Kook de aardappelen met een snuifje zout
  • Giet de aardappelen af en vang 1 kopje kookvocht op
  • Stamp met een pureestamper de aardappelen en de peterselie samen met de melk en de twee eierdooiers tot een puree
  • Breng op smaak met peper en zout. Serveer de puree met de worst en snijbonen.
  • Je kunt dit uitstekend combineren met 750 gram (snij)bonen
  • Is  lekker met kippenworstjes en vis

Groene pesto met peterselie


Ingrediënten: groene pesto van peterselie: 75 gram peterselie, twee eetlepels pijnboompitten, twee teentjes knoflook, twee eetlepels gemalen parmezaanse kaas, 15 centiliter olijfolie, peper en zout


Bereiding

  • Plet de peterselie samen met het zout en de knoflook tot een smeuïge pasta
  • Doe er de gemalen parmezaanse kaas en de pijnboompitjes bij
  • Roer er de olijfolie door tot je een gebonden saus verkrijgt
  • Breng op smaak met peper en zout.
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 nov 2021
12
119
11

Comments

  • 8 jan
  • 0
Gezond en lekker.
  • 8 jan
0
  • 6 dec
  • 0
Misschien volgend jaar in de kruidentuin
  • 6 dec
0
  • 13 nov
  • 1
Gelukkig gebruik ik dit tamelijk vaak, maar jou tips ga ik ook eens proberen
  • 13 nov
1
  • 12 nov
  • 1
Lekker en heeft veel mogelijkheden in gebruik !
  • 12 nov
1
  • 11 nov
  • 1
Een door ons veel gebruikt product!
  • 11 nov
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen