Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Doe jij ook mee met de dopamine detox?

Dopamine is een soort geluksstofje. Een boodschapper die in de hersenen het mogelijk maakt dat de zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Dopamine is belangrijk in het zenuwstelsel voor bepaalde functies. Hierbij kun je denken aan aandacht, beweging, genot, motivatie en stemming. In dit artikel leg ik je uit wat dopamine is en hoe we een dopamine detox kunnen gaan doen en welk nut dat heeft!

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 19 juni 2021
3
26
4
Wat is dopamine?
Dopamine is een belangrijke stof in je hersenen. Het is een zo genaamde neurotransmitter. Het gaat hier om stoffen in de hersenen die belangrijke boodschappen overbrengen. Dus een soort "boodschapperstofjes" in de hersenen. Deze "boodschapperstofjes" brengen informatie over van de ene naar de andere zenuwcel. In dit geval zorgt de dopamine ervoor dat we ons beloont en tevreden voelen. Het is een soort geluksstofje. Overigens wordt dopamine niet constant geproduceerd. Dopamine komt voornamelijk vrij bij bepaalde situaties en handelingen. Hierbij kun je denken aan drugs, eten, seks of sport.

Dopamine en het menselijk lichaam
Belangrijke cognitieve functies kunnen verstoord worden als er teveel aan dopamine wordt geproduceerd. Het gevolg kan zijn dat de gevoeligheid voor psychoses kan toenemen. Ook kan een laag dopamine level ervoor zorgen dat de aansturing van de spieren wordt bemoeilijkt. Dit kan leiden tot spierstijfheid, trage bewegingen en sterke bevingen. Dit zijn overigens ook de symptomen die voorkomen bij Parkinson. Daarnaast speelt dopamine een rol bij een psychose en schizofrenie. Ook bij ADHD en depressie of angststoornis speelt dopamine een rol.

De hele dag zijn we opzoek naar dopamine
Gedurende de hele dag zijn we onbewust opzoek naar dopamine. Voor het leren over het kunnen bereiken van plezierige situaties, en in de motivatie om de plezierige situaties te willen bereiken, is dopamine belangrijk. Iedere keer wanneer we een like ontvangen op facebook, een lekkere bonbon eten, masturberen of een film kijken, zorgt ons brein voor een sterke shot dopamine. Deze shot dopamine werkt verslavend, waardoor we steeds vaker op onze telefoon gaan kijken of we al berichtjes binnen hebben gekregen, vaker verlangen naar iets lekkers of hele avonden Netflix of Videoland blijven kijken. Jammer, want hierdoor zijn we niet meer bezig met wat er echt toe doet in ons leven en de drang naar een shot dopamine beïnvloed vaak ook onze innerlijke rust en concentratie. Het afkicken van geluksprikkels is voor veel mensen dan ook een logische stap. Het volgen van een dopamine detox kan dan ook een hele nuttige stap zijn. In Amerika is het al heel gewoon aan het worden dat je een dag, een week en soms nog langer niet bezig bent met je elektronica, maar wel lekker eet, ontspannen seks hebt of een wandeling maakt en zo werkt aan de terugkeer van dopamine.

Regels van de dopamine detox
Door onze vergroeiing met onze smartphones, hebben we constant alle informatie binnen handbereik. Hebben we even niets te doen dan pakken we onze telefoon of trekken uitverveling de snackkast open. Soms doe je dingen zonder te beseffen dat je ze doet. Je pakt bijvoorbeeld je telefoon en vraagt je af waarom je de telefoon hebt gepakt. De grote vraag is dan ook hoe kunnen we deze gewoonten doorbreken. Het eenvoudige antwoord is je zelf te leren je te onthouden van deze verslavingsprikkels. We moeten als het ware afkicken van onze verslaving en dat kan met een dopamine detox. Als je een dopamine detox wil gaan doen, dan moet je je houden aan een paar spelregels. Dus wanneer je een dopamine detox gaat houden, ga je jezelf gedurende minimaal 24 uur veel ontzeggen en je minimaal houden aan de volgende regels.
 • Je maakt geen gebruik van elektronica. Dus je maakt geen gebruik van je laptop, radio, telefoon, games, televisie etc.
 • Je gaat geen boeken, tijdschriften of kranten lezen.
 • Je hebt geen seks of gaat masturberen.
 • Je gaat gedurende je detox niet eten.
 • Je drinkt niets anders dan water.
 • Je praat niet.
Mag je dan helemaal niets meer?
Stuk voor stuk strenge regels. Ik kan me dan ook voorstellen dat je het idee krijgt dat je helemaal niets meer mag tijdens deze dopamine detox. Toch is dat niet waar.
 • Je krijgt tijdens deze periode de kans om eens heel goed na te denken over wat je graag zou willen.
 • Je krijgt de kans om een mooie wandeling te maken en eens echt de rust te vinden.
 • Je mag gebruik maken van pen en papier en kunt je gedachten aan het papier toe vertrouwen.
 • Je kunt gaan mediteren.
 • Je mag de hele dag water drinken.
Is deze dopamine detox te heftig?
De regels van deze dopamine detox zijn best heftig. Toch is het zo, dat wanneer je moeite hebt met deze detox dat je net als bijna alle Nederlanders last hebt van een dopamineverslaving. Wil je stap voor stap werken aan deze verslaving? Dan kun je natuurlijk ook gerust kiezen om alleen enkele regels toe te passen. Kies dan voor de regels die voor jou de meeste negatieve invloed hebben op je leven.
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 19 juni 2021
3
26
4

Comments

 • 19 juni
 • 1
Interessant hoor, dat wist ik allemaal niet. Goed geschreven.
1
 • 19 juni
 • 0
Dank je wel. Dat is toch het leuke hier, dat we door elkaars artikelen lezen, steeds weer bij leren.
 • 19 juni
0
 • 19 juni
 • 1
Goed geschreven maar ik ga passen.
1
 • 19 juni
 • 0
Kan ik me goed voorstellen, maar een klein beetje bewustwording is denk ik wel goed.
 • 19 juni
0

Recente en relevant artikelen