Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Donder en bliksem

De prachtige donkere nachten die voor een seconde worden verlicht door een bliksemschicht. Dit is een fantastisch spektakel en als je het mij vraagt een wonder van moeder natuur. 

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 13 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
37
3
Afbeelding door Brandon Morgan via Unsplash
Ik heb een hele mooie herinnering van bliksem. Vroeger stonden wij op een camping die op een berg was en beneden in het dal, ver weg van ons, was het aan het bliksemen. Toen mijn vader, de natuurliefhebber, dit door had pakte hij een pakje chips en een stoel om naar het spektakel te kijken. Zijn kinderen en vrouw deden al snel hetzelfde. De prachtige flitsen en het gedonder op de achtergrond hebben ervoor gezorgd dat die avond een avond zal zijn die ik nooit meer zal vergeten. Helaas heeft de regen er later wel voor gezorgd dat we snel de tent in moesten vluchten.
Wist je dat een bliksemschicht voor tot wel 1.000.000 volt kan zorgen? Als het al gevaarlijk is om met elektriciteit te knoeien dan wil je daar al helemaal niet onder komen te staan...

Hoe ontstaat bliksem?

Bij ons in Europa komt bliksem vooral voor in de zomermaanden en kun je vervelende gevolgen hebben zoals schade aan gebouwen/natuur, brand, en stroomuitval. De vraag is nu... Hoe ontstaat bliksem eigenlijk? Komt het door Zeus, de Griekse bliksemgod? Of is er toch een wetenschappelijke reden? De wetenschappelijke manier waardoor bliksem ontstaat is als volgt: Warme waterdamp stijgt op en vormt zich tot wolken in de lucht. In deze wolken koelt deze warme waterdamp af tot 0 graden Celsius. Dankzij deze temperatuur bevriest de waterdamp tegen ijsdeeltjes aan die zich daar al bevonden. Op het moment dat dit gebeurt bouwt de wolk elektrische spanning op die hij op een gegeven moment ook weer moet ontladen. Een interessant feitje is dat boven in de wolk de negatieve elektriciteit verzameld terwijl aan de bovenkant de positiviteit verzameld wat voor een bliksemschicht in de wolk zelf kan zorgen. De aarde is van zichzelf ook een positieve bron van energie, hierdoor wordt de bliksem aangetrokken tot aarde en zorgt het dat het inslaat.

Waar ben je het veiligst tijdens onweer?

Dit spektakel zou je misschien zelf ook eens willen bewonderen maar waar ben je het veiligst en zijn er veiligheidsmaatregelen tegen bliksem? Elk jaar worden er zo'n vijf tot tien mensen geraakt door de bliksem. Dit is een zeer klein aantal en dit vertelt ons dat de kans klein is dat je erdoor wordt geraakt. Om te voorkomen dat jij een volgend slachtoffer wordt en je leven moet doorbrengen met brandwonden of zelfs zenuwschade in gevolg hiervan kan je maar beter voorzichtig zijn. Met behulp van deze tips blijf jij veilig tijdens een storm.
  • Blijf uit het water!
Wanneer je in de zomer heerlijk aan het zwemmen bent en je opeens bliksem wolken naar je toe ziet komen ga dan zo snel mogelijk uit het water! Water is namelijk een goede geleider en als de bliksem inslaat in dat meer, dan kan die stroom jou uiteindelijk ook vinden.
  • Binnen ben je het veiligst
Wanneer je de kans hebt om een gebouw of je huis binnen te gaan in een storm doe dat dan, want hier ben je namelijk veiliger dan buiten. Wat je moet doen als je deze kans niet hebt? Ga dan je auto in! Hier zal de bliksem niet snel op inslaan, omdat het rubber van je autobanden geen stroomgeleiders zijn. Bliksem slaat alleen in op dingen die een verbinding maken met de grond.
  • Schakel desnoods je elektriciteit uit
Ik heb een vriend met een moeder die elke keer wanneer er een storm op komst is de elektriciteit uitschakelt. Dit doet ze niet alleen uit angst, maar ook om te voorkomen dat, wanneer de bliksem in hun huis zal inslaan, hun elektrische apparaten kapot zullen gaan. Of dat je een schok zal krijgen door deze spullen te gebruiken.
  • Blijf eraf!
Wanneer de bliksem inslaat op jouw huis, raad ik het af om metalen leidingen, bedradingen en stekkers aan te raken. Deze dingen geleiden namelijk stroom en als je deze zou aanraken... Zal je de schok van je leven krijgen.
  • Stel je douche uit
Een andere goede stroomgeleider is water. Om deze reden kan je beter geen bad of douche nemen wanneer het buiten aan het bliksemen is. Better safe than sorry...
  • Bliksem is lui
Bliksem zoekt altijd de kortste weg naar aarde omdat dit ook vaak de makkelijkste manier is. Blijf om deze reden weg van alleenstaande bomen, lantaarnpalen, masten en ook bosranden. Als je toevallig in de buurt bent van een bosrand op moment van inslag kan jij ook een knal krijgen door je lichaam.
  • Zoek de laagste plek
Omdat bliksem lui is, ben jij het veiligste op een plek die laag is. Zoals tussen de kleine bomen in het bos of hurkend in het gras op een open veld. Ga nooit liggen in het gras, want hierdoor zal de geladen grond zijn stroom door jou verplaatsen. Het is ook aangeraden om je voeten bij elkaar te houden in deze hurkpositie, omdat wijd staande voeten voor een spanningsverschil kunnen zorgen. Door dit spanningsverschil kan de stroom gemakkelijker door je lichaam heen lopen. Zorg er ook altijd voor dat jij niet het hoogste punt bent wanneer de storm begint, want anders zal de bliksem jou zien als makkelijk ontlading punt.
  • Vermijd metalen
Bliksem houdt van geleiders. Wees er daarom van bewust om niet bij een metalen hek of met je metalen golfclubs een spelletje te spelen. Ga ook niet fietsen wanneer een storm op komst is, want een fiets kan ook stroom door je heen geleiden.
  • Pas op in de tent
Op mijn camping stonden wij altijd dichtbij een restaurant waar een bliksemafleider op stond, hierdoor waren wij niet in gevaar in onze tent tijdens een storm. Wanneer je in het bos gaat kamperen en je geen bliksemafleider hebt pas dan alsjeblieft op. Ga niet in een open veld kamperen of dichtbij een metalen hek of lichtmast, want het is hier namelijk niet veilig!

Vroeger was ik bang voor onweer, maar dankzij deze tips ben ik iets gerustgesteld. Ik hoop dat mijn blog en deze tips hetzelfde effect op jou heeft, zodat je vanaf nu van de bliksem kan genieten.
3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 13 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
37
3

Comments

  • 15 juni
  • 0
Leuk geschreven. Ben geen held als het bliksemt, maar weet nu toch al een paar zaken meer om inslagen te vermijden.
  • 15 juni
0
  • 13 juni
  • 0
Ik Bekijk het liever op documentaires.
  • 13 juni
0
  • 10 juni
  • 0
Donder en bliksems! Zo interessant :)
  • 10 juni
0

Recente en relevant artikelen