Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Dromen en nachtmerries

De fantasiewereld die wij elke avond betreden en de avonturen die wij daarin beleven zorgen niet alleen voor rust, maar zorgen er ook voor dat de gebeurtenissen van de dag ervoor worden geordend. Het is een mysterieus fenomeen waar men nog weinig van weet, maar de kennis die ze wel weten ga ik nu graag met jullie delen.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
40
4
Afbeelding door Armand Khoury via Unsplash
Wat zijn dromen?
Een droom is een soort film waar wij de acteur/actrice elke avond in zijn. Wat ons script of waar deze ’film’ over gaat hangt er vanaf wat wij hebben meegemaakt of wat wij diep van binnen voelen. Wetenschappers hebben nog niet kunnen achterhalen wat dromen precies zijn en waar ze voor dienen. We hebben hier slechts een idee over en die luidt dat wij dromen om mentaal te herstellen. Een andere reden om te dromen is dat we hierdoor alert blijven in gevaarlijke situaties. Tijdens je REM-slaap wekt je vecht-of-vlucht reactie op volle toeren, dit is om ons voor te bereiden op noodsituaties en te zien wat wij in deze situaties zouden doen. Of het nu om een brand, een gevecht of een ontvoering gaat, onze dromen houden ons scherp. Volgens sommige wetenschappers zijn dromen ook een soort brug tussen de slaapcycli in. Deze zorgen ook dat, mocht je gestoord worden door geluiden, je weer sneller in slaap valt.

Hebben dromen een betekenis?
Sommigen geloven erin en sommigen geloven het weer niet, maar er is te weinig over bekend om hier een vast antwoord op te hebben. Ik geloof er wel in dat dromen een betekenis hebben en dat je geest je op deze manier je iets duidelijk wil maken. Op een dag komen er miljoenen signalen op je af, waarvan je slecht een fractie echt bewust opvangt. De andere razen je onbewustheid binnen en zie je misschien wel, maar heb je niet door dat je het gezien hebt. Ik heb ook na mijn auto-ongeluk vele dromen gehad over de angsten die ik toen voelde wat mij enorm geholpen heeft om dit te verwerken. Ook geloof ik dat wanneer je elke nacht dezelfde droom hebt dat je erbij moet stilstaan en uit moet zoeken wat deze droom betekent. Dit is de enige manier waarop je van die ene vervelende droom afkomt en je jezelf beter leert begrijpen. Wanneer ik hiervan last heb of nieuwsgierig ben over de betekenis bezoek ik graag deze website. http://www.grotebeer.net/droomsymbolen.php

Het fijne van deze website vind ik dat je een zoekbalk hebt en deze gaat alles op de site filteren op de dingen die jij gezien hebt in je droom.

Meest voorkomende dromen
Met zoveel mensen op aarde die elk zo’n verschillend leven leiden, is het niet vreemd dat we vaak dezelfde droom delen. Het is misschien ook wel een geruststellende gedachte dat we dit doen, want dit zorgt dat we er over kunnen praten en hierdoor die nachtmerrie beter kunnen verwerken.

Dit zijn de meest voorkomende dromen en wat ze eventueel zouden kunnen betekenen:
Een auto-ongeluk
Dit is een waarschuwing van je onderbewuste. Dat je leven veel te stressvol is en als je dit blijft volhouden dat je op een gegeven moment een mentale crash zal maken. Het is dus beter om even op je rempedaal te drukken en het iets rustiger aan te gaan doen.

Zakken voor een test of examen
Deze droom gaat over een (nieuwe) uitdaging en dat je aan jezelf en de wereld het tegendeel moet bewijzen. Geloof in jezelf!

Een geliefde die ziek wordt of dood gaat
Dit is een van de vervelendste dromen die je kunt hebben waar vaak ook een grote emotionele schade aan vast zit. Deze droom moet je ook niet te letterlijk opvatten, want de dood staat voor een nieuw begin. Een begin van een nieuw avontuur.

Opgesloten zitten
Deze droom heeft meerdere betekenissen. De ene betekenis is dat je het gevoel hebt dat je vastzit in een bepaalde situatie en niet meer weet hoe je verder moet. De andere betekenis is dat je even de tijd moet nemen om stil te staan en moet zelf reflecteren.

Achtervolgd worden door een persoon/monster
Deze droom staat voor weggestopte emoties of dingen die jij uit de weggaat. Wat je in het dagelijks leven ontwijkt komt jou achterna in jouw dromen. Dus misschien is het tijd om je om te draaien en te zien welk monster je precies probeert te grijpen en waarom…

Tanden die uitvallen
Dit is een droom waar ik pas geleden nog heel erg last van had. Dat ik in mijn droom in de badkamer sta en dan heel gemakkelijk mijn tanden kan uittrekken om vervolgens wakker te worden en meteen te voelen of ik al mijn tanden nog heb. Deze droom krijg je vooral als je te veel hooi op je vork hebt genomen en je jezelf hierdoor uit elkaar aan het halen bent.

Naakt de deur uit
Deze droom gaat over jezelf openstellen voor een nieuwe uitdaging of een nieuwe gebeurtenis in je leven.

Vallen
Dit is een klassieke droom die heel veel mensen wel eens in hun leven gehad hebben. Vallen, de diepte in tot je uiteindelijk wakker schrikt. Deze droom gaat over het verlies van controle. Mocht je je in het dagelijks leven ergens te sterk aan vastklampen is het nu tijd om los te laten. Of wanneer je je te veel doet op een dag kan dit ook een waarschuwing zijn.

Kan je ook niet dromen?

Iedereen droomt maar vele van ons kunnen de dag erna de droom niet meer herinneren wat soms tot de conclusie zou kunnen leiden dat je niet droomt. Dit klopt niet, want iedereen droomt. De reden waarom sommige mensen hun dromen beter onthouden dan andere is dat de hersenen van de een meer actief is ’s nachts dan bij de ander. Door deze verhoogde hersenactiviteit sla je je dromen beter op en kan je ze daarna ook navertellen. Het kan ook zijn dat je ruw bent wakker gemaakt door je wekker en dat dit je geheugen heeft aangetast.
4
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
40
4

Comments

 • 15 juni
 • 0
Een leuk stukje. Ik droom nogal veel. Meestal heel verwarrend als in alcohol heb gedronken en anders toch ook toen ik nog ging werken over achtervolgd worden zoals je hier aanhaalt. Goed geschreven.
 • 15 juni
0
 • 14 juni
 • 0
Ik heb vaak dromen waarin haaien voorkomen... Betekend dit dat ik beter niet kan gaan zwemmen in de zee?
 • 14 juni
0
 • 10 juni
 • 0
Ik heb liever goede dromen.
 • 10 juni
0
 • 4 juni
 • 0
Dromen blijven toch een beetje mysterieus
 • 4 juni
0

Recente en relevant artikelen