Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Drukte in je hoofd

Herken je dit: je loopt rond met van alles in je hoofd. Het gaat om dagdagelijkse dingen waar je aan moet denken, zaken die je op het nieuws hebt gezien, een frustratie die betrekking heeft op je partner en een besluit wat je nog moet nemen. Vervolgens stoot je een glas water omver over je telefoon.

Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 25 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
29
2
Afbeelding door Drew Coffman via Unsplash
Je vloekt, scheldt en tiert.

Door al die gedachtes en bijbehorende emoties had je niet de focus die je normaal gesproken wel hebt en zag je het glas water niet staan.

Onze ouders hadden hier ook al last van. Onze grootouders ook. Er gebeuren door een vol hoofd vreselijk veel kleine ongelukjes. En helaas ook grotere.
Hoe kun je nu van een ladder vallen, of struikelen over een stoeprand, een pan met kokend heet water over je heen krijgen.

Het antwoord is vaak: gebrek aan focus en rust.

Focus en rust
En ondanks deze miljoenen keren voorkomende mini rampjes, leren we onze kinderen nog steeds niet om focus te hebben en te houden. Om gedachtes en emoties te reguleren. Om focus de rode draad in ons leven te maken.
Het probleem is dat we het niet herkennen als ons hoofd te veel bezig is. Het contrast tussen een volledig leeg hoofd en een vol hoofd is nog niet genoeg ervaren. Alleen als je het contrast wel kent, dan kun je beseffen dat je hoofd te vol is omdat je de rust mist die een leeg hoofd biedt.

Sommige mensen zeggen dat een leeg hoofd nergens goed voor is want dan komen er alleen maar meer gedachtes op. En dat is waar. Op het moment dat je je hoofd leeg maakt, zal er zich iets aandienen wat je echt in de weg zit. Als je daar dan van weg blijft gaan en niet dealt met wat er werkelijk speelt, dan zal je hoofd nooit leeg raken en zal je nooit de rust krijgen die erg lekker voelt. De drukte in je hoofd geeft ook een veiligheid omdat je het je hele leven al creëert.

En zo leeft de mens al miljoenen jaren voort en gaat onze menselijke evolutie traag. Staat niet meer in verhouding met de technologische evolutie. En hoe meer nieuws je tot je neemt, hoe drukker het wordt in je hoofd. Zodat je zaken die wellicht wel belangrijk zijn voor je toekomst wel aan de kant moet schuiven omdat er geen plek meer is om daar ook nog over na te denken.

En daar komt vaak nog bij het gevoel van machteloosheid. Je kunt de wereld niet in je eentje veranderen en beter maken. Maar het zou wel helpen als iedereen begint met dat hoofd koel te houden en beter onderscheidt maakt tussen wat wel en niet belangrijk is.

Want geef nu toe, dat Jantje een verhouding heeft met Pietje en Kees en Marie huwelijks problemen hebben, die zaken zijn niet van jou en hoeven geen plaats in beslag te nemen in je hoofd. Net zo min als alle spoken die je in je hoofd creëert: zij zei dit dus ze zal me wel niet meer mogen. Dat weet je niet. Kostbare plek in je hoofd gaat verloren.

Als je kinderen hebt, die nemen jouw denkpatronen gewoon over. Dus loopt die evolutie maar traag.

Herken je dit alles?

Ja, het is nog raar om je bezoek te vragen om eerst even een 10 minuten stil te zijn met zijn allen om tot rust te komen. En ja, jij bent het ook niet gewend om eerst 10 minuten stil te zijn voordat je bezoek komt.

Bidden voor het eten, wie doet het nog.

Zolang we de waarde van die rust niet inzien en nog niet hebben gevoeld wat het oplevert, hobbelen we voort. En gebeuren er dagelijks nog steeds vele onnodige ongelukjes. Misschien zijn ze bedoeld om je wakker te schudden, om je even te laten weten dat focus en rust belangrijk voor je zijn.
1
Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 25 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
29
2

Comments

  • 16 mei
  • 0
Yes, zo waar
  • 16 mei
0
  • 8 mei
  • 0
Zeker waar!

  • 8 mei
0

Recente en relevant artikelen