Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Dutch Courage en Gin nu

De schappen van Nederlandse slijterijen staan vol met allerlei soorten Jenever. Deze befaamde borrel, zowel oud als jong, is al sinds jaar en dag verbonden met onze identiteit, maar wat is het en wat heeft Jenever te maken met de hedendaagse Gin?

Geschreven door Iris van der Vecht
Gepubliceerd op: 8 dec 2021
0
46
0

Gin vs. Genever

De Nederlanders en Britten houden al jaren een verhitte discussie: wat kwam er eerst; Jenever of Gin? De eerste vorm van jenever, in het Engels ook wel Genever genoemd, werd in ieder geval voor het eerst gemaakt in Leiden rond 1570. Professor Sylvius de Bouve maakte toen een diureticum, een urine afdrijvend middel, door jeneverbes aan wijn toe te voegen. Later begon hij met het distilleren van een puree met jeneverbessen, dit resulteerde in Jenever. Het drankje werd vervolgens razend populair doordat het vrij makkelijk te produceren was en gedronken kon worden zonder dat de drank gerijpt moest worden. Die populariteit bleef niet alleen binnen de Nederlandse grenzen.

In 1689 bundelden het Nederlandse en het Engelse leger hun krachten tegen dat van Koning Louis XIV van Frankrijk op bevel van Willem III - toen koning van Engeland. Waar de Nederlanders Jenever dronken, maakten de Engelsen het liefste gebruik van brandewijn. De aanvoer van deze brandewijn, geproduceerd in Frankrijk, kwam echter stil te leggen nadat Willem III een handelsembargo oplegde tegen het land.

Eenmaal in het gezelschap van het Nederlandse leger maakten de Engelsen kennis met jenever en al snel kreeg het de voorkeur. Ze noemden het 'Dutch Courage', omdat de Nederlandse soldaten het dronken voordat ze het slagveld op gingen.

Wat is nou Jenever?

Er zijn dus veel verschillende soorten jenever. Zoals bij alle sterke dranken begint het proces bij de fermentatie. Hierbij worden jeneverbessen en andere botanische kruiden toegevoegd aan een puree van een graansoort en water. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van graan, rogge of gemoute gerst. Deze techniek geeft de drank meer aromatische smaak dan de klassieke Gin.

Om het alcoholpercentage vervolgens te verhogen moet de gefermenteerde drank nog gedistilleerd worden. Hiervoor gebruikt men een pot still. Dit distilleertoestel behoudt, in tegenstelling tot zijn tegenhanger - de column still, een meer diepgaande smaak en aroma.

Dan bestaat er nog een wezenlijk verschil binnen Jenever; Jonge jenever en Oude jenever. Deze benaming is nogal misleidend, het heeft namelijk niets te maken met rijping. Oude jenever is simpelweg sterker van smaak dan Jonge jenever, die tevens ook populairder is.

Jenever? Dat dronk mijn opa altijd!

Ja, jenever is niet meer zo populair onder de jeugd- alhoewel, het Groningse bedrijf Hooghoudt ziet een gat in de markt: zij zijn nog altijd op zoek naar de lekkerste smaken en experimenteren wat af. Dit alles in de geest van Grootmoeder Grietje Hooghoudt, die al experimenteerde met haar distilleerketels in 1888 (een tijd waarin vrouwen nog niet eens stemrecht hadden!).

Hooghoudt produceert ondertussen niet alleen hun alom bekende jenever, maar ook 'ready to drink' mix dranken, interessante likeuren en nieuwe producten; zoals de sweet spiced genever (een benoeming waard). Dus, ook als je inmiddels uitgekeken bent op 'gewoon' jenever, of simpelweg niet zo'n fan bent, valt er nog genoeg aan de oer-Hollandse drank te ontdekken.

Cocktail?

Geïnteresseerd? Probeer iets anders!

Dutch Dark 'N Stormy
20ml Limoensap
Vullen met Ginger beer (hou wat ruimte over!)
40ml Hooghoudt Sweet Spiced Genever
Garneer met een partje limoen

Of maak die Gin & Tonic eens met Jenever!
0
Geschreven door Iris van der Vecht
Gepubliceerd op: 8 dec 2021
0
46
0

Recente en relevant artikelen