Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een bestaan zonder haarballen

Iedere katteneigenaar kent het akelige geluid wel of het gevoel wanneer je ’s morgens in de vieze brei stapt. De haarbal, maar zijn er manieren dat je dit niet meer overkomt?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
29
1
Afbeelding door Eric Han via Unsplash
Iedere katteneigenaar kent het akelige geluid wel of het gevoel wanneer je ’s morgens in de vieze brei stapt. De haarbal, maar zijn er manieren dat je dit niet meer overkomt?

Wat is het?

Een haarbal is de bruine plakkaat die je soms terugvindt in je huis. Het bestaat uit dood haar, die vastzat in het darmkanaal van je kat. Het kan ook zijn dat er voedsel of gal bij de haarbal zit. Dit is volkomen normaal en geen reden tot paniek.
Negen van de tien keer verwerkt je kat het dode haar in hun darmen prima. En dan die ene keer gaat het mis, omdat het haar zich in hun maag heeft liggen opstapelen. Dit is natuurlijk slecht voor de darmen van je kat.
Soms eet je kat gras, om ervoor te zorgen dat hij gaat overgeven. Dit is één manier om hun haarbal kwijt te raken. Haarballen kunnen ook verstenen in de maag, en dit kan tot een operatie bij de dierenarts leiden.

Een vastzittende haarbal kun je herkennen aan de volgende symptomen.
  • Obstipatie
Obstipatie, ook wel verstopping genoemd, betekend het wegblijven, afnemen of het hebben van een moeizame stoelgang. Je kan het aan je kat herkennen wanneer die miauwt, blaast of zelfs schreeuwt in de kattenbak. Ook wanneer je merkt dat de kattenbak minder snel vol zit dan normaal. Of wanneer hun uitwerpselen zo hard als steen zijn, kan er sprake zijn van obstipatie. Een laxeermiddel van de dierenarts of apotheker kan hierbij een uitweg bieden.
  • Hoesten of braken na het eten
Hoest je kat na het eten? Of heeft ze een neiging tot overgeven? Dit betekent dat hun maag al vol zit. Wat kan wijzen op een versteende haarbal in de maag van je kat.
  • Harde ontlasting met haar die je terugvindt in de kattenbak
Wanneer je de kattenbak schoonmaakt, is het altijd verstandig om te kijken naar de uitwerpselen. Op deze manier kan je zien of je kat gezond is. Mochten de uitwerpselen harder zijn dan normaal kan dit duiden op versteende haarballen.
  • Geen eetlust
Wanneer jou kat meerdere malen alleen snuffelt aan zijn eten, om vervolgens weg te lopen na niets te hebben gegeten. Dit is een teken van geen eetlust bij jou kat.
Wees er wel van bewust dat wanneer jouw kat krols is, ze meestal geen honger hebben. Dit komt omdat ze dan liever de mannelijke kat op de Whiskas verpakking willen, dan het voedsel in het bakje.
Mocht je één van deze punten ondervinden bij jouw viervoeter, dan kan je het beste even naar de dierenarts gaan.

Hoe schoonmaken?
De haarbal pak ik op in een papiertje en die gooi ik daarna in de WC. Daarna maak ik het schoon met een ander wc-papiertje /keukenpapiertje, om er vervolgens nog eens met Dettol overheen te gaan.

Middeltjes tegen haarballen

Door je kat eens per week te borstelen kunnen de haarballen al sterk verminderen. Op deze manier haal je de dode haren uit hun vacht. Zo krijgen ze, wanneer ze zichzelf wassen, minder haren in hun maag. Wanneer uw kat in de rui is, raad ik je aan om tweemaal per week je kat te borstelen. Anders is er kans dat je meer haarballen vindt dan normaal.
Er is een speciale pasta die het haar in de darmen verweekt en daarmee helpt verteren. Deze pasta werkt ook licht laxerend, zonder diarree te veroorzaken. De pasta is te koop in de dierenwinkels of bij de dierenarts.
Sommige snoepjes hebben stofjes erin die helpen om de haarballen tegen te gaan. Hierdoor hebben mijn viervoeters minder problemen met hun haarballen, en zie ik er slechts één in de maand.

Naar de dierenarts?

Wanneer dit een paar dagen aanhoudt of uw kat verliest zijn eetlust, raad ik je aan om naar de dierenarts te gaan. Better safe then sorry! Het vinden van een haarbal is al zeer vervelend, maar het te moeten overgeven lijkt mij al helemaal verschrikkelijk.


Ik hoop dat deze tips jou maar ook je viervoeter kunnen helpen. Tot een bestaan zonder haarballen.
1
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
29
1

Comments

  • 21 juni
  • 0
Goed geschreven, ik kom ze hier thuis gelukkig niet te veel tegen
  • 21 juni
0

Recente en relevant artikelen