Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een boek lees je eenmaal voor de allereerste keer

Die allereerste kennismaking met een mooi verhaal krijg je nooit meer terug. Een beleving die je daarna alleen nog maar kan verdiepen. Sommige verhalen zijn als een cadeau dat je uitpakt. Je kan het daarna altijd weer inpakken, maar je weet dan al wat er in zit.

Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
9
51
13
Afbeelding door Sincerely Media via Unsplash

Rijke innerlijke belevingswereld

Eens in de zoveel tijd kom je een boek of boekenreeks tegen, waar je helemaal in opgaat. Waar je hart warm van wordt, er steeds een nieuwe verwondering is, je veel te laat blijft doorlezen ‘s avonds en je er ‘s nachts in je dromen maanden later nog steeds mee bezig bent. Een rijke innerlijke belevingswereld. Een waar je zo in opgaat dat de werkelijkheid erdoor vertroebeld. Alsof de hoofdpersonen of andere werelden daadwerkelijk bestaan. Alsof je er op visite zou kunnen en de omgeving dan zo vertrouwd is dat je naadloos in routine vervalt.

Mooi cadeau

Ik had onlangs weer zo’n ervaring. Een cadeau. Iets dat nooit uit te drukken zal zijn in euro’s, maar wel in emotie en innerlijke beleving. Misschien viel het extra op, omdat ik een dergelijke ervaring eigenlijk al jaren niet meer op deze manier had gehad. Dat komt onder andere ook, doordat ik veel boeken herlees. Als je een boek al kent, ontdek je ook geen nieuwe parels natuurlijk. Ik lees ook wel graag dezelfde verhalen, met eenzelfde structuur, hetzelfde lang en gelukkige einde en dezelfde hindernis die altijd moet worden overwonnen. Dat is heerlijk op weekdagen als je niet al te hard meer wil nadenken.

Ik heb al veel van deze cadeaus mogen uitpakken. Maar de laatste keer dat een verhaal mij zo achtervolgde was in 2013. Toen las ik the Hunger Games voor het eerst, vanwege de films die uitkwamen. Zo’n beetje in dezelfde periode bleef 50 Shades of Grey mij ook achtervolgen, maar niet op deze manier. Meer het tegenovergestelde. In zekere zin is dat ook bijzonder. Maar dan meer het cadeautje dat iemand nog ingepakt in de kast had liggen, niet weg wilde doen en het jou daarom maar in je schoenen schoof. Waarna je je ook nog verplicht voelde het te lezen.

Rauw en lelijk

Ik vind the Hunger Games een briljant geschreven serie. De manier waarop het verhaal wordt uitgewerkt, de personen tot leven komen en de dystopische wereld in elkaar steekt. Daardoor realiseerde ik mij iets. Het is namelijk absoluut niet mooi. Het is niet lang en gelukkig. Het is vreselijk, rauw en lelijk. Het is verderf, gif en duisternis. En hier kan ik een parallel trekken met de boeken die ik onlangs voor de allereerste keer mocht ”uitpakken” namelijk, de eerste delen van “A Court of Thornes and Roses” van Sarah J. Maas.

Het is een fantasyverhaal, een romantische beproeving die zich ook afspeelt in een andere wereld als de onze. En niets is wat je ervan verwacht. Het is niet te voorspellen. Het is niet in een herkenbaar stramien gegoten. Het houdt je elke pagina in spanning. Er zijn twists en turns en onverwachte verbintenissen. Er wordt gemanipuleerd, gevochten, gewantrouwd, (op)geofferd, vernield en onderhandeld. Er wordt ook gehouden van. Er wordt zelfs zoveel gehouden van, dat er ook wordt weggecijferd, (op)gegeven en gegund. In de meest pure vorm. En er bloeit hoop, al is het maar een piepklein sprankje licht. Een schittering in de allesomvattende duisternis. Ook al is er een lang en gelukkig, er is altijd schaduw. Want de personages die je aan het begin leert kennen, zijn gegroeid en veranderd tegen het einde van het verhaal. Zij hebben dingen meegemaakt die je in een normaal leven niet wil doorstaan.

Het geheim

En dat is denk ik het geheim van een boek dat je zo in zijn macht houdt. Waarom het een cadeau is dat je het voor de allereerste keer mag lezen. Niemand is perfect en het leven ook niet. Het is heerlijk om weg te dromen bij een boek waarin alles volgens schema op rolletjes loopt. Zo’n verhaal biedt geweldig ontspanning. Maar bij wie loopt nu alles op rolletjes? Er hoeven zich geen hele drama’s af te spelen, alsjeblieft niet. Maar diep van binnen identificeer je je toch meer met die verhalen die niet zo makkelijk worden verteld. Je gaat op reis met deze hoofdpersonen. Je leert ze kennen, beleeft en groeit met hen mee. Je verliest jezelf in de onmacht en het kwaad, om mee te kunnen vieren in de overwinning. Want als er geen duisternis is, kun je ook het licht niet waarderen. Elke keer als ik zo’n boek uit heb, dan ben ik dankbaar voor het cadeau. Maar ook een klein beetje verdrietig. Omdat ik dat boek nooit meer voor de allereerste keer kan lezen.
Van welk boek zou jij willen dat je het nog eens voor de allereerste keer zou kunnen lezen?

Ik ontvang graag jouw opbouwende feedback op mijn geschreven artikelen. Dat kan hieronder via een comment of op een andere manier. Ik schrijf om te leren en mijzelf hierin te ontwikkelen. Jouw reactie kan mij hierbij helpen. Dankjewel. Ik lees, volg en waardeer graag jouw artikelen terug.
9
Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
9
51
13

Comments

 • 1 aug
 • 1
Wat herkenbaar, het verdriet en de dankbaarheid wanneer een boek uit is. The hunger games spreken mij niet aan, maar door jouw recensie zou ik ze bijna gaan lezen!
 • 1 aug
1
 • 29 juli
 • 1
Ik vond het boek dat verfilmd werd als 'behind her eyes' zo'n knaller. Ik kon ook niet ophouden met lezen.
 • 29 juli
1
 • 25 juli
 • 1
De boeken die ik nog wil herlezen staan in mijn borkenkast😜De wereld van Sophie, Harry Potter, De kleine prins,...
 • 25 juli
1
 • 5 juli
 • 1
Ik vond de Amber-serie van Roger Zelazny intrigerend, verrassend anders. Maar dat geldt ook voor de boeken van Tolkien en van nog veel meer. Het kennismaken met volledig nieuwe werelden. Verrassend, betoverend en toch herkenbaar..
1
 • 6 juli
 • 1
Ik ga deze serie eens opzoeken Hans, Tolkien zeker! Al duurde het bij mij even voordat ik in het verhaal zat.
 • 6 juli
1
 • 1 juli
 • 1
Hunger Games heb ik al drie keer gelezen. Geweldig serie!!
1
 • 1 juli
 • 1
ja echt he!
 • 1 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen