Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een ei hoort erbij!

Er zijn veel gerechten waarin een ei wordt verwerkt. Als je maar een paar ingrediënten voor de keuken uit zou mogen kiezen moet één ervan een ei zijn. De andere bloem of meel, want daarvoor geldt hetzelfde.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 28 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
15
0
Afbeelding door Hello I'm Nik via Unsplash
Er zijn veel gerechten waarin een ei wordt verwerkt. Als je maar een paar ingrediënten voor de keuken uit zou mogen kiezen moet één ervan een ei zijn. De andere bloem of meel, want daarvoor geldt hetzelfde.

Eerst was er een ei!

Een ei is één van de oudste voedingsmiddelen op aarde. De eieren van verschillende vogels werden zowel door mensen als dieren gegeten. De mens is al vrij vroeg in de historie gaan koken en uit de resten van gevonden pannen kon ook onderzocht worden wat ze aten. In één van die gerechten was een gekookte ei verwerkt, waarschijnlijk in een salade met paardenbloemblad, geplette en geweekte tarwekorrels, kruiden (tijm) en zout. Zout werd toen al gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar ook om vis, wild en gevogelte langer te bewaren. Gerechten met eieren werden enkel in de lente gegeten, wanneer er eieren gelegd waren.

In eerste instantie werd er gegeten wat er gevonden of gejaagd werd: vlees, vis, eieren, granen, planten, knollen, noten en fruit. De mens at dus gevarieerd én puur.

Later kwam de kip!

Nog steeds worden er eieren van vogels gegeten, maar sinds de kip uit een ei kwam, verder geëvolueerd is en op grote schaal gefokt, eet de mens vooral kippeneieren.

Overal ter wereld worden eieren gegeten en op verschillende manieren klaargemaakt in gerechten. De mogelijkheden van een ei zijn enorm. Een ei is geschikt om iets te binden, een groter volume te geven, romiger te maken of puur te eten.

Er wordt aangeraden niet teveel eieren te eten in verband met het aanwezige cholesterol in het eigeel, maar in eigeel zit ook de stof lecithine die de ‘slechte’ werkzaamheden van het cholesterol opheft. Cholesterol is trouwens niet zo slecht als gedacht werd, want ons lichaam heeft dit nodig voor het herstel en de opbouw van onze cellen. Een teveel is niet goed, maar te weinig cholesterol ook niet. Onze cellen worden dan niet goed opgebouwd of hersteld en er kan schade ontstaan, met name in onze hersenen, omdat deze voor meer dan de helft uit vet bestaan. Alles light eten is dus niet zo goed, vanwege bovenstaande reden én omdat er vaak gefabriceerde stoffen in zitten. Puur én met mate eten is het gezondst.

Recept

Een feestelijk hapje kan snel gemaakt worden met een ei: een gevuld ei.
Eén of meerdere eieren koken in 8 minuten. Het ei even laten afkoelen, dan pellen en in de lengterichting door de helft snijden. Het eigeel eruit wippen en mengen met (volle) mayonaise, een beetje roomboter en zout (eventueel met kerrie, een beetje mosterd, kleine stukjes ui of wat u lekker vindt). Dit mengsel kan gelijk in het holletje van het eiwit geschept worden, maar ook eerst even opstijven in de koelkast en/of in een slagroomspuit voor de versiering.0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 28 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
15
0

Recente en relevant artikelen