Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Een gastric bypass: geen makkelijke keuze!

Op 8 november 2019 heb ik een gastric bypass gehad. Ik praat hier eigenlijk heel weinig over, omdat ik het gevoel heb dat hier nog steeds wat stigma op rust. En dan niet eens zozeer op het hebben van overgewicht, maar omdat deze operatie vaak nog steeds wordt gezien “als de gemakkelijke oplossing”.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
10
117
13
Afbeelding door I yunmai via Unsplash

En tegenwoordig kun je ook scheve gezichten krijgen omdat je “niet body positive bent”. Met dit artikel wil ik wat van dat stigma weghalen. Want ik kan je al wel vertellen: een maagverkleining is geen gemakkelijke uitweg, en het is ook prima om je niet positief over je lichaam te voelen. Ook niet wanneer het groter is geworden.

Ik heb dus een gastric bypass gehad. Ik ben altijd al wat dikker geweest, maar nadat ik bepaalde medicijnen slikte en door chronische pijn amper tot niet kon bewegen, werd ik veel zwaarder. Ik stond op het punt diabetes te krijgen, kon mijn eigen schoenen niet meer aantrekken en mijn auto-immuunziektes werden erger. En heel eerlijk, ik vond het er niet mooi uit zien. Na maandenlang bij een diëtist geweest te zijn en geen kilo af te vallen, verwees mijn huisarts me door naar het bariatrisch centrum voor consultatie. Ze hebben me getest. Je moet een BMI van 40 hebben, maar de mijne was 38,5 en daarom moest ik minimaal twee medische redenen hebben om de operatie vergoed te kunnen krijgen. Ik had twee redenen.

Maar een maagbypass is zeker geen gemakkelijke oplossing voor obesitas. Ik heb met name het hele proces enorm onderschat. En een operatie zelf is natuurlijk ook al een dingetje. Ze snijden je maag in tweeën en bevestigen het weer aan een ander deel van je dunne darm. Er kunnen complicaties optreden. Je moet opnieuw leren eten. Je krijgt echt met bepaalde dingen te maken. Dingen die mij van tevoren niet altijd even duidelijk waren. Vandaag wil ik die met je delen.

1| Koolhydraatvrij dieet.

Voor de operatie moet je je lever laten slinken. Dit wordt gedaan door tien dagen lang op een koolhydraatvrij dieet te gaan. Dus niet koolhydraatarm, zoals je wel vaker voorbij ziet komen wanneer je het hebt over afvallen, maar vrij. Dus geen brood, geen aardappelen, geen pasta, maar ook geen fruit en geen zetmeelrijke groenten of andere zaken waar suiker in zit. Ik leefde deze tien dagen op eieren, groente en vlees. Ik vond deze tien dagen best zwaar, want je bent ook echt aan het afkicken van de suiker!

2| Leven op vloeistoffen.

Na de operatie moet je twee weken op vloeistoffen leven. Drie keer per dag was gezeefde soep en stukjes yoghurt mijn maaltijd. Ik had in die twee weken zó weinig energie! Na die twee weken kun je langzaam weer wat vast voedsel introduceren. Het kostte mij vijf weken langer. Elke keer wanneer ik iets probeerde kwam het er weer uit, vergezeld met veel slijm dat mijn slokdarm vulde. Het was geen pretje.

3| Obstipatie.

Wat ze mij ook niet hadden verteld, is dat obstipatie een dingetje kan zijn. Ze vertellen je niet dat je na een paar dagen intense pijn in je darmen krijgt omdat je niet naar het toilet kunt. Toen het mij overkwam, hield ik een emmer vast omdat ik moest overgeven van de pijn. We belden de dokter en ik kreeg wat klysma's voorgeschreven om de boel weer op gang te krijgen. Het duurt dus wel even voordat je stoelgang weer goed op gang komt. Je krijgt met het vloeibare dieet namelijk bar weinig vezels binnen, en die heb je nodig om goed te kunnen ontlasten!

4| Pijnstillers.

Ik ben zelf chronisch ziek en heb enkele pijnsyndromen. Na de operatie mag je geen NSAID’s meer gebruiken. Voor de rest van je leven, want deze medicatie is ontzettend slecht voor je maag. Dus je mag na de operatie geen ibuprofen, naproxen, diclofenac, etoricoxib etc. meer gebruiken. Dit geldt overigens ook wanneer je deze medicatie smeert in plaats van slikt. Want wanneer je bijvoorbeeld Voltaren Emulgel® smeert, komt het via de huid alsnog in je bloedbaan terecht, wat weer zijn werking heeft in de maag. Ik slik nu alleen paracetamol om van mijn chronische pijn af te komen, en dat is niet altijd makkelijk.

5| Supplementen.

Je lichaam neemt vitamines en mineralen niet meer zo goed op. Het stukje darm waar dit voornamelijk wordt opgenomen, wordt nu namelijk niet meer gebruikt als zodanig. Je zult dus de rest van je leven supplementen moeten slikken. Ik neem dagelijks een speciale multivitamine (speciaal voor mensen met een maagverkleining) en extra calcium. Maar alsnog werkt dat niet altijd even goed om het aan te vullen en ik heb nog steeds weinig B12, D3 en ijzer. Dit veroorzaakt problemen in mijn lichaam en daar krijg ik nu ook extra van voorgeschreven. Daarnaast worden de supplementen niet vergoed en zul je deze zelf moeten betalen.

6| Haaruitval.

Drie tot zes maanden na de operatie krijg je te maken met flinke haaruitval. Dit komt onder andere door de operatie zelf, door eiwitten die steeds minder wordt opgenomen, hormonale veranderingen en het snelle gewichtsverlies. Je lichaam moet hier even doorheen en de haaruitval zal na een paar maanden weer verminderen, maar het is best vervelend!

7| Lactose-intolerantie.

Na de operatie bestaat de kans dat je een lactose-intolerantie krijgt. Je moet de rest van je leven veel eiwitten eten na een gastric bypass, dus dit kan een probleem zijn. Zuivel is namelijk een goede bron van eiwitten. Ikzelf had al een intolerantie voor soja, maar kreeg dus ook deze intolerantie er bij. Wat het erg lastig kan maken, omdat dierlijke eiwitten en soja eiwitten juist goed worden opgenomen door het lichaam.

8| Eiwitbronnen.

Ik heb daarnaast ook problemen met de biologische waarde van plantaardig eiwit, dus daarom moet ik veel vlees, eieren, kaas en zuivel nuttigen. De zuivel moet echter wel lactosevrij zijn door toevoeging van extra lactase. Plantaardige eiwitbronnen verschillen namelijk van dierlijke eiwitbronnen. Ze hebben dezelfde aminozuren, maar deze verschillen in aantal en de biologische waarde. Zo hebben sojabonen een biologische waarde van 53%, maar rundvlees 83%. Om die reden kies ik nu meer voor dierlijke producten, om mijzelf voldoende eiwitten te kunnen geven. Als ik enkel plantaardige eiwitten zou nuttigen, zou ik veel meer moeten eten, plus dat ik door mijn soja-intolerantie iets meer beperkt ben in mijn keuzes. Vegan worden is dus voor mij niet echt weggelegd, iets wat ik voorheen wel graag wilde.

9| Voedingsmiddelen.

Ook zul je bepaalde voedingsmiddelen misschien niet meer kunnen eten. Ik kan bijvoorbeeld geen rijst meer verdragen. Nu, anderhalf jaar na dato, passen er nog steeds niet meer dan drie happen rijst in mijn maag. Het vult veel te snel! Ook heb ik moeite met bijvoorbeeld koolzuurhoudende dranken, zachte broodjes, rösti en bepaalde soorten fruit. Een ander gastric bypass-patiënt die ik ken kan geen chocolade meer eten. En vanwege de lactose-intolerantie eet je misschien nooit meer zuivel. Hou daar rekening mee!

10| Levensstijl.

En net zoals bij elke manier van afvallen is het de bedoeling dat je je levensstijl aanpast. Want ook na een maagverkleining kun je weer aankomen. Het is dus van belang dat je alsnog goed op je eten let, zes keer per dag wat eet, water drinkt en beweegt. Wel mag je gebruik maken van drie genietmomentjes per week. Dat is tenminste wat mijn bariatrisch centrum aanhoudt. Dus je mag alsnog een schaaltje chips, een wijntje of een frietje met. Maar net als met alles: ook hier is balans van belang. Want ook je kleine, nieuwe maagje kan weer uitrekken waardoor je gewoon weer obesitas kunt krijgen. Je lichaam went namelijk aan jouw nieuwe normaal!
10
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
10
117
13

Comments

  • 5 aug
  • 0
Mijn moeder heeft begin dit jaar een mini gastric bypass gedaan, is dat hetzelfde of minder complex?
  • 5 aug
0
  • 8 juli
  • 0
Mooi persoonlijk artikel!
  • 8 juli
0
  • 7 juli
  • 1
Heel knap dat je dit deelt! Heftig proces lijkt me...
  • 7 juli
1
  • 7 juli
  • 1
Ik wist niet dat er zo veel bij kwam kijken.. Super knap van je dat je jouw verhaal met ons durft te delen en goed dat je het hebt uitgelegd. Je bent erg sterk en een doorzetter, goed zo.
  • 7 juli
1
  • 7 juli
  • 1
Ik wist dat het geen makkelijke opgave zou zijn, maar dat je zoveel tegen zou komen had ik nooit gedacht!! Ik hoop dat je weer gezond en lekker in je vel steekt!
1
  • 8 juli
  • 0
Absoluut! Het was de beste keuze die ik kon maken :)
  • 8 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen