Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Een lentedip, depressief en vermoeid door de voorjaarszon

Weersomstandigheden zijn bij veel mensen van invloed op de persoonlijke stemming. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben in de winter last van een zogenoemde winterdip, maar ook de lente kan zorgen voor een dip. De lentedip speelt bij veel mensen een rol na een lange, donkere winter en kan zelfs tot depressiviteit lijden.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 19 juni 2021
4
84
3

Lentedip

Volgens het Nederlandse Fonds Psychische Gezondheid kampen er jaarlijks meer mensen na een lange en donkere winter met een lentedip. Klachten die vaak samengaan met een lentedip zijn neerslachtigheid, vermoeidheid, overmatig slapen en de neiging zich in zichzelf terug te trekken. Deze klachten kunnen zulke ernstige vormen aannemen dat ze gaan lijden tot depressiviteit. Een lente dip wordt soms wat lacherig afgedaan, maar moet zeker niet onderschat worden. De meeste zelfmoordpogingen komen juist in de lente voor.


Depressie

Depressie is één van de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland. Begin 2011 leden 1 op de 15 Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar, aan een ernstig tot zeer ernstig vorm van depressiviteit. Op jaar basis lijden per jaar zelfs ongeveer 500.000 Nederlanders aan lichtere tot hevige vorm van depressie. Het is lastig om te onderscheiden waar precies de overgang zit tussen dip en depressie. Een dip of depressieve klachten wil zeggen dat je last hebt van een paar van de signalen van depressie. Die een korte of wat langere tijd kunnen duren, maar die bij elkaar genomen nog geen echte depressie vormen. Als je niet tijdig wat aan je dip doet, kan deze overgaan in een depressie.

Zelf testen

Wanneer je zelf of je omgeving twijfelt of je (lente)dip nog wel alleen een dip is, of ondertussen toch meer een depressie is het verstandig je huisarts te raadplegen. Voor dat je dat doet kun je ook zelf eens kijken of je kunt vinden in de uitslagen van onderstaande testen, om zelf te testen of je aan een depressie lijdt.
  • www.depressieonline.nl/test
  • www.parnassia.nl
  • www.gezondheidsplein.nl

Tips tegen een lente dip


Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten, ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen

Een lente dip ontstaat wanneer de eerste zonnestraaltje weer het huis binnenglippen. Toch liggen de klachten eigenlijk meer bij de voorbije winter dan de aankomende lente. Het gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht van de afgelopen maanden breekt ons op. Juist daarom is het verstandig elke dag even te bewegen in de buitenlucht. Dit zal in het begin vaak gepaard gaan met weerstand, maar zal zeker wonderen verrichten.

Eet gezond en gevarieerd met voldoende groente en fruit

Een goede weerstand is van groot belang. Vitamine C bevorderd dit, vandaar dat voldoende groente en fruit nu nog belangrijker is dan normaal.

Kies voor halvarine of margarine met extra vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de aanmaak van hormonen en bevindt zich normaal gesproken voldoende in ons dagelijks voedsel. In sommige gevallen is het verstandig om tot 20 microgram per persoon extra Vitamine D tot je te nemen. Dit bijvoorbeeld wanneer er weinig zonlicht opgevangen wordt. Wanneer iemand te weinig Vitamine D krijgt belemmerd dit de aanmaak van hormonen. Enkele hormonen zoals melatonine, serotonine en dopamine, hebben invloed op het bioritme van het lichaam en het gevoel van welbevinden. Dit kan dus verstoord worden door te weinig Vitamine D.


Zelfmoord

Uit onderzoeken is gebleken dat niet zoals verwacht de wintermaanden de meest depressieve maanden van het jaar zijn. Juist in de lente maanden vinden er de meeste zelfmoordpogingen plaats. Iedereen die zelf rond loopt met gedachten over zelfmoord of iemand kent met deze gedachten kan terecht bij het Depressie Steunpunt - Suïcide. Op de website www.depressiesteunpunt.nl worden tips en handreikingen gegeven om, om te gaan met gedachten tot zelfmoord.
4
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 19 juni 2021
4
84
3

Comments

  • 20 juni
  • 0
Goed en informatief artikel. Het is een ziekte van onze hedendaagse maatschappij die helaas meer en meer voorkomt. Goed geschreven.
  • 20 juni
0
  • 19 juni
  • 1
Goed om dit onder de aandacht te brengen. Goede tips!
1
  • 19 juni
  • 0
Graag gedaan.
  • 19 juni
0

Recente en relevant artikelen