Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Een routine en depressie

Hoe houd je een goede routine aan in je dagelijks leven, terwijl je kampt met depressie? Het lijkt een onmogelijke opgave. Er is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden om dat te bereiken, met kleine stapjes. Het is mij eindelijk gelukt, en ik wil graag delen welke paar simpele gedachten die het mij makkelijker hebben gemaakt.

Geschreven door Anna Smith
Geschreven op: 9 maa 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
66
5
Afbeelding door Some Tale via Unsplash
De vraag die eerst belangrijk is om te beantwoorden is: Waarom is een goede routine nou zo belangrijk?

Ten eerste is het ontzettend prettig voor je hoofd om een georganiseerde dag te hebben. Je bent moe, je hoofd zit vol, maar gelukkig hoef je je niet zorgen te maken over de invulling van de dag, want dat heb je al eerder voor jezelf neergezet. De structuur is er al, je hoeft het alleen nog maar te volgen en er verder niet over na te denken. Je maakt het dus makkelijker voor jezelf om een dag door te komen met minder kopzorgen.

Daarnaast zorgt het ervoor dat je systemen voor jezelf neerzet, dingetjes die je dagelijks doet die niet teveel energie kosten maar je elke dag een stukje dichterbij je doelen brengen. Uit een diep dal klimmen doe je niet met een grote sprong, dat doe je stapje voor stapje.

Maar waar moet je beginnen? Het kan voelen alsof dat al een muur is die voor je opdoemt en het hele idee van een routine het raam uitgooit. Ik wilde zelf bijvoorbeeld jarenlang echt wel vroeg opstaan, bewegen, gezond eten, mijn huiswerk maken en naar werk gaan. Maar het begon al met dat ik slecht sliep, ik had geen slaapritme en viel in slaap tijdens lessen, zodra ik thuiskwam van school, en ik als het weekend was was ik blij, want ik kon het hele weekend slapen als ik wilde. Doordeweeks lag ik vaak tot laat wakker, omdat ik opzag tegen de volgende dag, waar ik weinig tot geen controle over zou hebben maar wel doorheen moest.

Dat zorgde naast een duf hoofd en eeuwige vermoeidheid ervoor dat ik niet normaal at. Wat er met mijn lichaam gebeurde, is dat het een oppeppertje zocht om me snel en makkelijk energie te geven, om vervolgens weer hard neer te crashen: suikercravings. Ik at alles waar suiker inzat, en als ik niks kon vinden pakte ik zelfs wel een pak hageslag, als ik maar iets had om die cravings te stillen. Daarnaast was het ook voor een stukje comfort. Ik voelde me eenzaam, moe en lusteloos, en suiker liet me iets beter voelen, voor een moment. Omdat ik vaak de maaltijde miste compenseerde ik mijn dieet van suiker niet aan met gezond eten, helaas. Ik had vaak nog net genoeg energie om een tosti te maken. Dan kreeg ik tenminste nog iets redelijks binnen, dacht ik toen nog.

Stress, vermoeidheid en gebrek aan goede voedingswaarden waren de factoren waar ik in verstrikt zat en die onverwaardelijk met elkaar verbonden leken. Daarnaast kwam ook de schaamte met dat ik zo leefde, en het schuldgevoel dat het me niet lukte om te doen wat ik wilde doen op een dag, om te leven hoe ik wilde leven. Ik zakte er alleen maar dieper in weg, alles kostte teveel energie en na een tijdje lag ik eigenlijk alleen nog maar in mijn bed, youtubefilmpjes te kijken. Waar ik moest beginnen om te veranderen, wist ik niet. Misschien klinken bepaalde dingen uit mijn verhaal bekend. Dus hoe begin je?

Het belangrijkste om voor ogen te houden is misschien wel je motivatie. Het kan allemaal waardeloos aanvoelen, maar als je het doet met een doel in je hoofd hoef je niet te wachten op een "bui" waarin je je gemotiveerd voelt, of totdat je energie hebt. Het hoeft namelijk niet perfect, en jij hoeft niet op je best te zijn. Als jij weet dat je structuur in je leven wil brengen, of je fitter en gezonder wil voelen, of meer onstpannen, werk je daar al aan zodra je er elke dag even mee bezig bent. Dus zet je doelen, en door ze in je hoofd te houden kan je hopelijk altijd motivatie uit jezelf halen zonder op iets externs te hoeven wachten.

Oké. Dan heb je je doelen, en je zet wat taken voor jezelf. Het is belangrijk om het realistisch te houden en niet te hard van de stapel te lopen met wat je in een dag wil doen om je doelen te bereiken. Het hoeft natuurlijk absoluut niet perfect. En onthoud: Het begin is het halve werk. Dus als je alleen al begint, stel je bent met een taak die je wil doen maar drie minuten bezig bijvoorbeeld, dan heb je toch maar mooi het halve werk gedaan. De drie volgende minuten kan je later inplannen, en de volgende drie. Of vijf. Of één. Zolang jij jezelf kleine opdrachten heb gegeven die je in een dag kunt volgen, zet je de babystapjes die je nodig hebt. En lukte het niet op de tijd die je wilde, dan verplaats je het naar later. Geef jezelf de vrijheid om langzaam maar zeker alles op te bouwen wat je wil bereiken.

Zelf doe ik bijvoorbeeld 's ochtends mee met een 5 minuten durende yoga video voor onstpanning. Heb ik daarna energie voor meer, dan zoek ik nog een video op. Ook met mijn taken op de computer ga ik er voor een paar minuten voor zitten. Werk ik daarna niet meer door, dan plan ik de volgende minuten alvas in voor later. Als je dat allemaal opschrijft in een schriftje of in je mobiel zet en het bijhoudt zal je zien dat je aan het eind van de dag toch met veel belangrijke dingen bezig bent geweest, zonder dat het voelt als grote taken waar je je op moet voorbereiden.

Je kan ook gewoonten die je niet meer wil doen bijhouden, er tips voor opzoeken, en er elke dag een beetje aan werken.
We moeten onszelf niet voortdurend op de kop geven omdat we nog niet de resultaten zien die we willen. Als we het blijven proberen, en uitproberen wat wel en niet voor ons werkt, komen we er echt.
Ik ben natuurlijk geen expert op dit vak, dit is wat voor mij heeft gewerkt. Het belangrijke is juist om te kijken wat voor jou werkt, wat bij je past, en de manieren te vinden op welke manier jij je jezelf in beweging krijgt. Een enorme valkuil kan zijn dat je teveel vertrouwt op wilskracht- dat deed ik in het begin ook. Wilskracht verliest altijd, omdat je brein simpelweg meer houdt van je gewoonten die je al hebt dan jouw suggestie om dit of dat even anders te gaan doen. Dus is het handig hulpmiddelen te zoeken om niet (teveel) op je wilskracht te hoeven leunen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld mijn Samsung mobiel de functie in instellingen om bepaalde apps niet te kunnen openen in de modus "me time", of ik zet een tijdslimiet voor apps per dag. Maar misschien moet je je mobiel soms eens in een doos stoppen, dichttapen, en ver weg op zolder zetten voor een dag. Of alle snacks die je in huis hebt. Out of sight, out of mind. Opnieuw, maak het makkelijk voor jezelf.

En niet te vergeten, wees ook aardig tegen jezelf. Dat is het laatste wat ik nog wil zeggen, we moeten onszelf niet voortdurend op de kop geven omdat we nog niet de resultaten zien die we willen. Als we het blijven proberen, en uitproberen wat wel en niet voor ons werkt, komen we er echt. Dat klinkt misschien cheesy, maar het is echt zo. Veel producten zijn er op gemaakt om je te houden in de gewoonten waar je vanaf wilt. Snacks met de perfecte hoeveelheid suiker en/of zout. Meldingen van nieuwe netflixaanbelevingen. De auto-play knop. Noem maar op.
Dat betekent niet dat jij er niet uit los kan komen, hoe moeilijk je het ook gemaakt wordt. Hopelijk heb je mensen om je heen die je kunnen supporten om alle aanmoedigingen voor de slechte gewoonten wat te compenseren, maar het is vooral belangrijk dat jij jezelf support. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou praten, met geduld en compassie, en het vertrouwen dat je er wel komt. Want als jij beseft dat je je situatie ook echt beter voor jezelf kan maken, kan je pas een stap zetten. Ik geloof alvast in je, hopelijk jij ook.
3
Geschreven door Anna Smith
Geschreven op: 9 maa 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
66
5

Comments

  • 27 juni
  • 1
Goed geschreven, Anna
1
  • 6 dec
  • 0
Bedankt! Wat leuk om te horen. :)
  • 6 dec
0
  • 25 juli
  • 1
Heb het helaas ook zelf meegemaakt. Je hebt wel gelijk. Makkelijk is het echter niet.
1
  • 6 dec
  • 0
Het is allesbehalve makkelijk, daar heb je 100% gelijk in. Hopelijk gaat het nu ook beter met je!
  • 6 dec
0
  • 9 juli
  • 1
Leuk profiel trouwens. Hier soms ook last van. Goed geschreven artikel is ga je volgen, jij mij ook? De koffie staat alvast klaar voor je.
  • 9 juli
1

Recente en relevant artikelen