- Een ongezond eetpatroon: met teveel ongezonde, verzadigde vetten en transvetten
- Te weinig lichaamsbeweging
- Geslacht: mannen lopen een grotere kans op te hoge cholesterolwaarden dan vrouwen
- Leeftijd: hoe hoger je leeftijd, hoe groter je risico
- Erfelijkheid: Soms is een onevenwichtig cholesterolgehalte ook erfelijk. In sommige families komt dit namelijk meer voor dan in andere
- Onze benen: zorgt eerst voor pijnlijke kuiten, vooral tijdens het stappen
- Ter hoogte van je hart: veroorzaakt hevige drukkende pijn in de borstkas, vooral tijdens fysieke inspanningen. Alle organen en dus ook ons hart, worden met een ernstig zuurstoftekort geconfronteerd. Wordt er niet snel ingegrepen, dan leidt dit uiteindelijk tot een levensbedreigend hartinfarct
- Verkalking in onze hersenen: kan aanleiding zijn tot herseninfarct met ernstige verlammingsverschijnselen als gevolg
- Verse groenten met veel voedingsvezels: vooral in spinazie, andijvie, broccoli, in sla, bloemkolen, in alle groene kolen en in tuin- en waterkers maar ook in artisjokken, (stimuleert onze lever) en in witlof,
- Peulvruchten: erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs en vooral in linzen en in kikkererwten
- Vers fruit: voornamelijk in appelen, peren, mango’s, sinaasappelen, bosvruchten, frambozen, in alle soorten bessen, bramen, aardbeien en in druiven
- Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en (zoete) aardappels
- Onbewerkte noten zonder toevoeging: dus rechtstreeks van de boom in je mond
- Vette vis: en voornamelijk in wilde zalm, tonijn, forel, paling, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis
- Eieren
- Orgaanvlees: zoals in lever en in niertjes
- Onbewerkte noten: vooral in wal- en hazelnoten, amandelen, pistachenoten, cashew- en in pecannoten
- In zaden: zoals in lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad en in chiazaad
- Vaak worden omega-3 vetzuren ook toegevoegd aan boter en margarines
- Meer magere zuivelproducten: zowel kaas als melk, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr vinden we verzadigde vetten, wat je ongezonde LDL-cholesterol verhoogt. Kies daarom voor kaas met minder vet (+20) en voor halfvolle en magere melk en melkproducten
- Eet wekelijks: minstens een keer vette vis, peulvruchten, maximaal 500 gram rood vlees (ook als charcuterie), minstens vijf eieren (mag meer) en dagelijks een handjevol of 25 gram onbewerkte noten, zaden en pitten
- Drink voldoende water (2,5 liter per dag) en gefilterde koffie zonder melk en suiker (maximaal vier kopjes per dag)
- Beweeg dagelijks minstens een half uur (wandelen, joggen, fietsen of zwemmen)
- Stop met roken
Comments
- 3 aug
0- 3 aug
0- 3 aug
0- 3 aug
0- 3 aug
0