Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Eerste hulp bij brandwonden

Brandwonden zijn een dagelijks probleem waar je nog jarenlang problemen mee kunt hebben. De eerste minuten zijn hierom soms ook van levensbelang. Want wat doe je als iemand zich verbrand?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 28 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
6
51
4
Afbeelding door Paul Bulai via Unsplash
Brandwonden zijn een dagelijks probleem waar je nog jarenlang problemen mee kunt hebben. De eerste minuten zijn hierom soms ook van levensbelang. Want wat doe je als iemand zich verbrand? Je dochter hete thee over haar heen krijgt of wanneer je een chemisch bijtende stof perongeluk morst? In deze blog leer ik je graag iets bij over wat je moet doen in deze gevallen,omdat ik wil dat iedereen beschikt over deze informatie in noodgevallen.

Wat moet je als eerst doen?

Koelen, koelen en nog eens koelen. Op zijn minst tien minuten om ervoor te zorgen dat de pijn wegtrekt. Helaas is de schade al geleden en kan je het niet meer terugdraaien. De brandwond blijft en nu is het zaak dat je ervoor zorgt. Na tien tot vijftien minuten gekoeld te hebben met water, in geval van nood slootwater, moet je onderzoeken welke soort brandwond het is. Dit doe je door ernaar te kijken.

1e graad verbranding

Bij een eerste graad brandwond is de huid niet stuk, en kan je het herkennen aan de rood/roze droge huid die je vaak ook ziet als je iets te lang in de zon gezeten hebt. Bij een zonverbranding doe je er goed aan om het in te smeren met een ongeparfumeerde bodylotion of een aftersun. Andere kenmerken van een eerste graad verbranding zijn: Een iets gezwollen huid en een prikkelend tot pijnlijk gevoel.

2e graad verbranding

Een tweede graad brandwond is te herkennen aan een kapotte huid en eventuele blaren. Bij deze verbranding is het verstandig om naar de huisarts te gaan, zodat hij ervoor kan zorgen dat er geen bacteriën in kunnen komen. De genezing van tweedegraads brandwonden duurt enkele dagen tot vijf weken.

3e graad verbranding

Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Zo’n brandwond doet bijna geen pijn, omdat de zenuwen zijn aangetast. Bij een derdegraads brandwond moet je altijd een dokter waarschuwen. In de meeste gevallen is er een huidtransplantatie nodig.

Eerste- en tweedegraads brandwonden kunnen uit zichzelf genezen. Derdegraads brandwonden kunnen alleen weer een huidbedekking krijgen door ingroei vanaf de randen, wat een heel langzaam proces is. Daarom wordt zeker bij grotere derdegraads brandwonden meestal gekozen voor huidtransplantatie. Alleen eigen huid van de patiënt kan vastgroeien zonder te worden afgestoten. Dit betekent dat het wondoppervlak tijdelijk vergroot wordt, omdat ergens anders in het lichaam wonden worden gemaakt bij het wegnemen van de huidstukjes voor de transplantatie. Deze worden dan door een apparaatje gehaald dat er sneetjes in maakt zodat het stukje huid enorm kan worden uitgerekt in een soort ruitjespatroon, zodat de donorplaats veel kleiner kan blijven dan het erdoor bedekte defect.


Van een onschuldig kopje thee tot de warmte van een openhaard, wees altijd voorzichtig in de buurt van hitte.

Wanneer naar arts?

Bij verbranding is direct en voldoende lang koelen met lauw water het allerbelangrijkst. Pas na óf tijdens het koelen moet u uw huisarts raadplegen. Neem contact op in deze situaties:
  • Als er een geelwitte, bruine of zwarte droge plek ontstaat die geen pijn doet.
  • Als u een vochtige, rode brandwond of blaar heeft in uw gezicht, op uw handen of voeten, rond een gewricht of op uw geslachtsdelen.
  • Als de brandwond groter is dan de helft van de hand van degene die zich gebrand heeft.
  • Als er na enkele dagen geelgroen vocht uit de brandwond komt.
  • Als een brandwond na enkele dagen weer roder en pijnlijker wordt.
  • Als een baby of kleuter een brandwond heeft.

Bel direct 112, de huisartsenpost of de huisarts in de volgende gevallen:

  • Als de brandwond bij een kind zo groot is als 5 keer het oppervlak van het handje van dat kind, of nog groter.
  • Als de brandwond bij een volwassene zo groot is als 10 keer het oppervlak van de hand (met aaneengesloten vingers), of nog groter.
  • Bij direct na de verbranding optredende heesheid, piepende inademing, benauwdheid (hoest) of sufheid.
  • Als de verbranding door een gevaarlijke chemische stof komt (bijvoorbeeld afbijtmiddel).
  • Als de brandwond komt door elektrische hoogspanning of bliksem.

Wat te vermijden?

De dag van de meest getelde brandwonden bij kinderen is en blijft Moederdag. Dit is natuurlijk omdat de kinderen hun moeder in de watten willen leggen met een zelfgemaakt broodje en een lekker kopje loeihete thee. Laat een volwassenen daarom altijd de kinderen helpen wanneer ze iets willen bakken, koken of thee willen zetten.
Een ander punt waar je bewust van moet zijn is het tafelkleed die alles wat op tafel staat gemakkelijk op de grond kan laten vallen, of over lieve kleine Rosie die na de hete thee douche begint te huilen van de pijn.

Verschillende verbrandingen


Brandwonden kunnen ontstaan door contact van de huid met hete gassen, vloeistoffen of andere materialen. Extreme kou, zoals aanraking van vloeibare stikstof, heeft hetzelfde effect op de huid als hitte en worden soms ook vrieswonden genoemd. Ook sterk bijtende chemicaliën kunnen brandblaren veroorzaken wanneer ze met de huid in aanraking komen. Verder kunnen straling (zoals de zon of bij radiotherapie), elektriciteit en wrijving (bijvoorbeeld na een val schuren over het wegdek) ook brandwonden veroorzaken. Verbrandingen door heet water en stoom verdienen apart vermelding: omdat water een heel grote warmte-inhoud heeft zijn heetwaterverbrandingen vaak ernstiger dan bijvoorbeeld verbrandingen door heet frituurvet, dat weliswaar heter is maar zijn warmte bij contact met de huid veel sneller kwijt is.

Van een onschuldig kopje thee tot de warmte van een openhaard, wees altijd voorzichtig in de buurt van hitte.

6
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 28 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
6
51
4

Comments

  • 2 aug
  • 0
Voorkomen is beter maar koelen in de zin van afspoelen met koud water is niet goed! Bij brandwonden afspoelen met lauw water. Anders slaan bloedvaten dicht door de kou en hou je makkelijker vocht vast in het aangetaste weefsel.
  • 2 aug
0
  • 16 juni
  • 0
Goede tips. Voorkomen is natuurlijk het beste - indien mogelijk.
  • 16 juni
0
  • 8 juni
  • 0
Komkommer helpt ook goed.
  • 8 juni
0
  • 7 juni
  • 0
Ik moet zeggen dat ik daar vroeger nachtmerries over had. In verband met mijn kinderen dan, dat ze zich verbranden en dat ik de arts niet kon bereiken, hun pijn. Waarom ik daarover droomde weet ik niet echt maar herinner mij wel dat een van mijn broer zich hevig verbrand heeft toen hij klein was, misschien daarom. Goed geschreven met goeie tips ter voorkoming en ter behandeling van brandwonden.
  • 7 juni
0

Recente en relevant artikelen