Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Eerste hulp bij schulden: 7 tips om mee aan de slag te gaan

Vandaag heb ik een budget artikel voor jullie geschreven. En dit keer gaat het over een probleem dat helaas erg vaak voor komt: schulden. Dit komt vaak door echtscheiding, werkloosheid en ziekte, wat het allemaal al heel schrijnend maakt natuurlijk. En rood staan is vreselijk duur, vooral als je langdurig rood staat. Zo zonde! Gelukkig zijn er manieren om hiermee aan de slag te gaan.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 25 juni 2021
9
74
9
Afbeelding door Micheile Henderson via Unsplash

Tip 1: Betaal je huur of hypotheek eerst.

Betaal koste wat kost je woning eerst! Je wil namelijk niet dakloos worden, toch zeker niet als je met kinderen en/of huisdieren te maken hebt. Maak het over zodra je salaris/uitkering binnen komt, of nog beter: laat het automatisch afschrijven, zo kun je het nooit vergeten. Gaat het een keer mis? Maak dan meteen een afspraak om een betalingsregeling aan te gaan. Lukt het vaker niet om deze vaste last te betalen? Dan is het misschien slimmer om te verkassen naar een goedkopere woning. Heb je een eigen woning? Verkoop het dan op tijd en wacht niet af tot het huis de executieverkoop in gaat. Zo'n veiling levert namelijk vaak véél minder op, dus de kans is groot dat je dan met een flinke restschuld komt te zitten. En while you're at it: betaal ook je gas, water en licht. Afsluiting is nooit leuk. Als je contract bij je huidige leverancier afloopt kun je misschien gelijk kijken of je elders goedkoper uit bent.

Tip 2: Vergeet je zorgverzekering niet.

Ook een belangrijke, aangezien je nooit weet wat er kan gebeuren, en de kosten van zorg erg hoog kunnen oplopen als je het zelf in één mep moet betalen. Bovendien, als je langer dan 6 maanden je zorgverzekering niet betaald, wordt je aangemeld door je zorgverzekeraar bij het Zorginstituut. Je betaalt vanaf dan de premie elke maand aan hen en deze is dan fors duurder. Je schuld bij je verzekeraar blijft wel open staan, dus die moet dan ook nog afgelost worden. Zo zit je dus met veel extra kosten, en dat is zo zonde van je geld. Het Zorginstituut houdt elke maand de premie in van je inkomen, dus krijg je op dat moment minder salaris of uitkering. Ook je zorgtoeslag gaat automatisch naar hen, dus daar zie je ook niets meer van. Het enige wat ze je niet af kunnen pakken is je basisverzekering, je aanvullende verzekering zal wel stopgezet worden bij een betalingsachterstand.

Tip 3: Zet je schulden op een rijtje.

De volgende stap is om ál je schulden op een rijtje te zetten, en betalingsregelingen aan te gaan met de schuldeisers. Zie je door de bomen het bos niet meer? Kijk dan even op zelfjeschuldenregelen.nl. Deze site werkt met een 6-stappenplan die je kunt volgen. Ik zal ze hier even kort voor je uitleggen:

  1. Je schulden op een rij zetten: Bij deze stap krijg je hoogte van je schulden. Je ziet het totaalbedrag en het totaal aantal schuldeisers. Deze stap kan nogal confronterend zijn, maar het is van belang dat je nu niet je kop in het zand steekt, maar toch even doorzet. Het is een belangrijke stap in het schuldenvrij worden. Bij deze stap kun je ook aanvinken of een bepaalde schuld voorrang heeft (doordat ze bijvoorbeeld dreigen met beslagname).
  2. Je situatie: Omdat elke situatie uniek is, is het van belang om enkele gegevens op een rijtje te zetten. Bij deze stap vragen ze om bijvoorbeeld je salaris of uitkering, de samenstelling van je gezin, of je een huurhuis of koopwoning hebt en of je in het bezit bent van een auto.
  3. Uitgaven: Bij deze stap vul je al je uitgaven in de je maandelijks kwijt bent. Denk hierbij aan je woning, energie, abonnementen en andere vaste lasten. Ook vind je hier het kopje voor huishoudelijke uitgaven. Hierbij kun je denken aan het bedrag voor boodschappen, kleding of niet-vergoede ziektekosten. Je vult dit allemaal in en hebt zo een overzicht over wat je per maand kwijt bent aan kosten.
  4. Aflosruimte: Bij deze stap zie je de begroting die is gemaakt om verstandig je schulden te gaan betalen. Het is daarom van belang dat de vorige stappen goed zijn ingevuld. Als het saldo bij de begroting op groen staat, dan weet je dat je ermee aan de slag kunt. Staat het saldo op rood, dan weet je dat de aflossing niet bij je inkomen en uitgaven past en zal je wat aan moeten passen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het kopje “huishoudelijke uitgaven”, “vrijetijdsuitgaven” of “abonnementen”. Hier is misschien nog wel op te bezuinigen.
  5. Aflosvoorstel: Bij deze stap maak je een begroting om je schulden maandelijks af te kunnen gaan betalen. Hou hiermee rekening met je inkomen en je vaste lasten (je wilt namelijk geen nieuwe schulden maken). Je ziet bij deze stap goed welk bedrag je per maand kan missen om af te gaan lossen. Je kunt het verdelen over de schuldeisers, als er meerdere zijn. Maar misschien kun je ook wel eerst de grootste schuld afbetalen. Als de grootste schuld is afbetaald, pak je de twee-na-grootste schuld, enzovoorts.
  6. Actieplan: Bij deze stap ga je daadwerkelijk aan de slag met je plan. Je kunt de schuldeisers nu gaan afbetalen op een verantwoorde manier. Op de website zie je hierbij genoeg tips om het overzichtelijk te houden. Ook vind je hier voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken om afspraken te maken met de schuldeisers. Daarnaast kun je hier alle stappen afvinken. Dat geeft een fijn gevoel! Zeker de moeite waard!

Tip 4: Rood staan onmogelijk maken.

Rood staan op je betaalrekening is duur, de rente kan soms oplopen tot 14%! Bel even naar de bank (dat is zo gepiept), en laat er een blokkade op zetten. Je kunt dan gewoonweg niet meer rood staan en dat scheelt je een hoop geld. Je moet wel vaak een positief saldo hebben om dit door te kunnen voeren op dat moment.

Tip 5: Knip de creditcard door.

Vooral als je een impulsief persoon bent, is het hebben van een creditcard "gevaarlijk". Je kunt namelijk allerhande spullen aanschaffen, terwijl je het geld eigenlijk nog niet hebt. Natuurlijk is dit handig voor aankopen via het internet, of voor als je op vakantie gaat, maar dit is eigenlijk een luxe die je jezelf op dit moment niet wilt (en eerlijk is eerlijk: kunt) geven. Want uiteindelijk moet alles toch afbetaald worden, en als je niet lukt om alles binnen de betalingstermijn te betalen, dan betaal je een flinke rente!

Tip 6: Zorg voor extra inkomen.

Zoek een (bij)baan, verkoop wat spullen die je eigenlijk tóch niet nodig hebt (kijk eens naar bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted), en je hebt weer wat geld om geen extra schulden te maken of om je gemaakte schulden sneller af te lossen. Wat je ook doet, het is zeker de moeite waard. Ook kun je kijken naar wat je teveel uitgeeft en hierop bezuinigen.

Tip 7: Vraag externe hulp.

Lukt het je echt niet om uit de schulden te komen en sta je pertinent rood? Vraag dan hulp. Via je gemeente kun je een aanvraag doen voor schuldhulpverlening of schuldsanering.

Schuldhulpverlening houdt in dat de gemeente samen met jou op zoek gaat naar oplossingen om uit de schulden te komen. Het begint met een "minnelijk" traject. Dit betekent dat alle partijen hier vrijwillig aan meewerken, en dat geld dus ook voor de schuldeisers. Hier zitten wel echter wat eisen aan. Zo mag je bijvoorbeeld gedurende het traject geen nieuwe schulden maken, je vaste lasten moeten op tijd worden betaald en je moet al je inkomen dat je kunt missen ook daadwerkelijk gebruiken voor het aflossen van de schulden. Voordeel is wel dat als de schuldeisers akkoord gaan met dit traject én je gedurende 3 jaar je netjes aan de afspraken houdt, je restschuld wordt kwijtgescholden. Je hebt hierbij wel de verplichting dit allemaal zelf te doen, met hulp van de schuldhulpverlener.

Als schuldhulpverlening niet lukt, dan krijg je te maken met schuldsanering, en dit is een heftiger traject dat aangevraagd moet worden via de rechter. Hierna verloopt alles via een bewindvoerder. De rechter zal een maandelijks aflossingsbedrag instellen, en houdt daarbij rekening met het inkomen en de vaste lasten. Al het extra inkomen zoals toeslagen, belastingteruggaven en vakantiegeld gaan direct naar aflossing van de schulden. Ook kan het zo zijn dat er inboedel die niet noodzakelijk is verkocht zal moeten worden om extra af te kunnen lossen. Het traject kan 3 tot 5 jaar duren, en het kan zijn dat na dit traject de restschuld wordt kwijtgescholden door de rechter, mits je je netjes aan het betaalplan hebt gehouden. Wel is het zo dat het nog 5 jaar geregistreerd staat bij de BKR, en je dus geen nieuwe leningen, hypotheek etc kan aanvragen.

Ik hoop je hiermee wat wijzer te hebben gemaakt wat betreft omgaan met rood staan en schulden. Hou in ieder geval voor ogen dat het het beste is om zelf uit te schulden te komen zonder instanties, want dit kan heftige gevolgen hebben voor de toekomst. Ik raad je aan om alle kosten zoveel mogelijk te beperken en zuinig te gaan leven. Vermijdt luxe als je schulden hebt en ga dus bijvoorbeeld niet op vakantie, stop met roken en/of drugs, en koop geen nieuwe meubels. Meld je eventueel aan bij bijvoorbeeld de voedselbank en maak gebruik van ruilwinkels of kringlopers als je toch iets aan moet schaffen. Het is zeker te doen, mits je dit allemaal maar in je achterhoofd houdt.

Ik wens je veel succes en als ik het kan, kan iedereen het! Echt waar!
9
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 25 juni 2021
9
74
9

Comments

  • 26 juni
  • 1
Leuk zeg! Ik heb nu ook een artikel op komst over een aantal hacks op het gebied van geld. Laten we elkaar volgen en kopjes koffie geven :) Hierbij ontvang je 'm van mij
  • 26 juni
1
  • 25 juni
  • 1
Super goede tips Nikki! Fijn dat je deze met ons deelt.
  • 25 juni
1
  • 25 juni
  • 1
Goed artikel met goede tips
  • 25 juni
1
  • 25 juni
  • 1
Heel goed verhaal. Herkenbare tips.
Zorgverzekering niet betaalt krijg je omdat jeniet betaalt en niet verzekerd ben een boete. Verzekering is verplicht en je betaalt 20% boven op je gewone zorgverzekering. Betaal deze echt altijd op tijd of regel iets. Maar laat het inderdaad niet tever komen.

Blijf zelf goed opletten en niet iedereen geloven wat hem zeggen hoe goed te het ook bedoelen.
  • 25 juni
1
  • 25 juni
  • 1
Mooie uitgebreide post
  • 25 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen