Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Egoïsme of zelfliefde?

Er zijn weinig altruïsten onder ons. Onbaatzuchtigen die een ander helpen zonder er bij stil te staan om daar iets voor terug te willen. Ook zij die zich zeggen 'weg te cijferen' voor een ander doen dat uit een vorm van eigenbelang. Anders zouden ze dit gevoel niet kennen. Het is een stille, onuitgesproken verwachting die ons beweegt iets voor een ander te doen. Waarom niet meer zelfliefde tonen?

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 16 juli 2021
8
266
14
Afbeelding door Daniel Hering via Unsplash

Is liefde voor jezelf egoïstisch?

Egoïsme is misschien niet de grootste menselijke tekortkoming, maar het is zeker een van de meest verafschuwde. Het heeft een heel negatieve reputatie. En het ergste is, we zijn het allemaal tot op zekere hoogte! Dat zorgt er voor dat we onszelf soms verachten en dat we een hekel hebben of krijgen aan anderen die het ook zijn. Het schakelt allerlei verdedigingsmechanismen bij ons aan, inclusief bijbehorende projecties (kijk hoe egoïstisch ze is! Ik zou zoiets nooit doen...) en rationalisaties (ik ben niet egoïstisch, ik doe gewoon wat het beste is voor iedereen...).
Eigenliefde houdt in dat je jezelf als net zo waardevol beschouwt als anderen. Niet meer maar ook niet minder.
Een van de redenen waarom egoïsme zo'n slechte reputatie heeft, is juist het feit dat we allemaal tot op zekere hoogte egoïstisch zijn en dat we egoïsme nodig hebben om te overleven (zowel letterlijk als figuurlijk). Sint Maarten werd er heilig door verklaard, maar als je onbaatzuchtig al je eten en kleding weggeeft, zul je verhongeren en doodvriezen. Als je onbaatzuchtig weigert de eer op te eisen voor het goede werk dat je hebt gedaan, kan je baas jou laten gaan als het bedrijf een moeilijke periode doormaakt. In plaats van de collega's die met de eer gingen strijken. Gedurende onze vormende jaren is ons geleerd dat egoïsme een slechte menselijke eigenschap is. Van jongs af aan is ons opgedragen om ons speelgoed en snoep te delen met anderen. Om onze vrije tijd niet alleen te besteden aan spelletjes die we zelf leuk vonden. Maar ook mee te doen met het favoriete spel van de ander. Zodat we niet egoïstisch lijken. Egoïsme is slecht. Het vreet aan je ziel en maakt je tot een onuitstaanbaar mens. Dat is ons ingepeperd.
Afbeelding door Jelleke Vanooteghem via Unsplash

Waarom niet een beetje liever voor jezelf?

Maar niet elk gedrag dat egoïstisch lijkt is dat ook, al is ons dat zo wel geleerd. Zelf- of eigenliefde wordt vaak beschouwd als een van de zuiverste en duidelijkste vormen van egoïsme. Het wordt in feite beschouwd als een synoniem voor egoïsme.

Van jezelf houden is egoïstisch zijn. Dat moet natuurlijk worden afgekeurd. Maar klopt dat wel?

Als we denken aan mensen die van zichzelf houden hebben we veelal de neiging om te denken aan mensen die erg overdreven, zelfverzekerd, narcistisch en egocentrisch zijn. Lieden die zichzelf op de eerste plaats zetten en hun leven vol trots openbaren op sociale media. Het zijn arrogante borstkloppers die over anderen heen lopen en ongevraagd hun meedogenloze mening geven.
Afbeelding door Syarafina Yusof via Unsplash
Ware eigenliefde is in feite zelfacceptatie. Het is het stimuleren en omarmen van je eigen geluk en welzijn.
De waarheid is dat deze mensen meestal niet meer liefde voor zichzelf hebben dan degenen die onderdanig zijn, zichzelf openlijk of stiekem verachten, die onzeker zijn en problemen hebben met hun eigenwaarde. Hun motief voor het vertonen van superieur gedrag is géén eigenliefde. Het is eigenlijk het bewijs van een ernstig gebrek daaraan. Ze gedragen zich alsof ze beter zijn dan anderen enkel omdat ze proberen te bewijzen dat ze dat ook zijn. En als je iets moet bewijzen, betekent dat meestal dat je er zelf niet zo in gelooft.

Ware eigenliefde is in feite zelfacceptatie. Het gaat om het stimuleren van je eigen geluk en welzijn. Waarom beschouwen we goed voor jezelf zorgen eigenlijk als een teken van egoïsme? Wat is het dan dat we afnemen van de ander, als we voor onszelf zorgen? Eigenliefde houdt in dat je jezelf net zo waardevol beschouwt als anderen. Niet meer maar ook niet minder. Wanneer je dit idee weet te verinnerlijken zal het veel onzekerheden in je leven wegnemen. Je zult minder wrok jegens andere mensen koesteren. Je hebt niet langer de behoefte om jezelf te bewijzen of de neiging hebben om iemand te willen veranderen zodat die beter bij je past.
Zelfliefde maakt je dus niet tot een jaloerse opschepper. In plaats daarvan maakt het je tot een geduldiger, evenwichtiger en begripvoller mens ... en over het algemeen tot een beter persoon.
Afbeelding door Jon Tyson via Unsplash

Een beschuldiging van egoïsme kan een poging tot manipulatie verhullen

We zijn allemaal wel eens voor egoïst uitgemaakt. En er zijn natuurlijk ook momenten geweest waarop die beschuldiging terecht was, waarbij we ons als een echt egoïstisch kreng gedroegen. Maar hoe zit het dan als je als egoïstisch wordt weggezet als je alleen maar rekening houd met je eigen behoeften?

Dit overkomt vaak mensen die net zijn begonnen met werken aan hun eigenwaarde. Persoonlijke groei en ontwikkeling gaat vaak letterlijk gepaard met het zorgen voor jezelf. Van je eetgewoonten tot aan hoe je je lichaam verzorgt. En vooral met de mate van aandacht die je schenkt aan je mentale welzijn.

Dit houdt in dat je meer rekening houdt met je eigen gevoel dan voorheen. En sommige mensen om je heen zijn eraan gewend dat je hen altijd op de eerste plaats zet. Zelfs de kleinste veranderingen kunnen mensen die afhankelijk zijn van jouw 'onbaatzuchtigheid' bang maken om de overhand te verliezen die ze over je hadden.
Dus als je gedrag gaat vertonen dat laat zien dat je groeit en jezelf als evenwaardig beschouwt en je prioriteiten daardoor gaan schuiven, krijg je vaak het etiket van egoïst opgeplakt!
Als je gedrag gaat vertonen dat veranderingen in je prioriteiten laat zien, krijg je al gauw het etiket van egoïst opgeplakt
Afbeelding door Tiago Bandeira via Unsplash
Dit etiket werkt krachtig. Omdat immers elke vorm van rekening houden met jezelf als egoïstisch wordt beschouwd en egoïsme notoir slecht gedrag is. Dat is ons geleerd. Daardoor voel je je weerloos en een slecht mens.
Het is belangrijk om die pogingen tot manipulatie te herkennen. En onszelf eraan te blijven herinneren dat we niet op anderen moeten vertrouwen om te bepalen wat al dan niet egoïstisch gedrag is. Wij zijn degenen die het eigen gedrag het beste in alle oprechtheid kunnen definiëren, net zoals anderen dat voor zichzelf kunnen doen. Dus hier is iets om te overwegen:

Door van jezelf te houden ben je géén egoïst.
Degenen die je van het tegendeel proberen te overtuigen, hebben misschien hun eigen egoïstische verborgen agenda. Het is jouw taak om in alle eerlijkheid het onderscheid te maken tussen zelf lievend en egoïstisch gedrag, wat waarschijnlijk het moeilijkste deel is. Als je goed in balans bent zal het onderscheid zich aan je openbaren.
8
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 16 juli 2021
8
266
14

Comments

  • 28 juli
  • 0
Deze zin zegt alles en vind ik heel mooi en het nadenken waard: "Ware eigenliefde is in feite zelfacceptatie. Het is het stimuleren en omarmen van je eigen geluk en welzijn"
0
  • 18 aug
  • 0
Dank je en leuk dat het bij jou ook resoneert!
  • 18 aug
0
  • 21 juli
  • 0
Goed geschreven!
0
  • 21 juli
  • 0
Dank je wel!
  • 21 juli
0
  • 17 juli
  • 1
Goed artikel. Altruïsme is in onze maatschappij inderdaad zo goed als onbestaand. Want vanaf we 'klagen' onszelf weg te cijferen, zijn we eigenlijk al bezig met aandacht naar ons toe te trekken. Misschien egoïstisch, als toch verdiende aandacht. Het is pas als we kunnen 100% tevreden zijn met onszelf dat we ook echt onbaatzuchtig naar buiten toe kunnen zijn. Maar zoals ik zei, de maatschappij van vandaag maakt dat beide enorm moeilijk.

1
  • 18 juli
  • 0
Mooi gezegd Saar. Ja aandacht kun toch wel de energie noemen die we bij elkaar proberen te 'stelen'. Ieder op zijn eigen, vaak creatieve wijze. We leven in een erg individualistisch ingestelde samenleving. Maar onderscheid leren maken tussen egoisme en zelfliefde is denk ik een goede start voor verbetering.
  • 18 juli
0
  • 16 juli
  • 0
Heel goed geschreven! Ja, waar maak je het onderscheid..
0
  • 16 juli
  • 0
Dank je wel voor je compliment. Het onderscheid weet je denk ik zelf het beste.
  • 16 juli
0
  • 16 juli
  • 0
Ja, wanneer is het het ene en wanneer het andere, dat is het moeilijkste. Goed geschreven.
0
  • 16 juli
  • 0
Wanneer je je spiegelbeeld recht in de ogen durft te kijken dan weet je het antwoord ;-)
  • 16 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen