Artikel.nl
Editorial Approved Badge

EHBO-tips voor op de camping

Even tot rust komen tussen de natuur en genieten van de zon en het gezang van de vogels. Tot je rust verstoord wordt door het geschreeuw van je kinderen of je geliefde die zich heeft opengehaald aan een tentharing.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 12 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
20
1
Afbeelding door Blake Wisz via Unsplash
Een standaard EHBO-doos kan in iedere situatie handig zijn maar, welke middelen zitten daar niet in die toch van pas kunnen komen?
  • Een insecten kit met een teken tang, een antigif spuit of een antigif pompje. Mocht je ooit gestoken worden door een vervelende wesp tijdens het ontbijt dat je na het verwijderen van de angel ook het gif eruit kan halen.
  • Een Aloë Vera crème om alle brandwonden te verlichten en je huid extra te bevochtigen.
  • Een koel verband die je om je enkel of pols kan wikkelen mocht je je verdraaid hebben en het daardoor opzwellen.
  • En last but not least een seconde lijm, mocht de nood aan de man zijn en de dokter kantoren gesloten.
Op de dag dat mijn zus zich had opengehaald aan een tentharing heeft mijn vader haar verwonding dicht geplakt met een seconde lijm en vertelde mij dat dit geen probleem is voor haar gezondheid. Maar dat was het advies van mijn gekke vader, en uitsluitend een last resort oplossing geweest.

Verschillende kwaaltjes

Wat te doen bij een Zonnesteek?
Een warme dag en helaas nog geen tijd kunnen vinden om iets te kunnen eten of drinken? Dan maak je een grote kans om een zonnesteek op te lopen. De symptomen van een zonnesteek zijn misselijkheid, draaierig, hoofdpijn en het kan zijn dat je kan gaan overgeven. Veel water drinken en je lichaam laten afkoelen. Kleine hoeveelheden water per keer tot je nemen, in de schaduw blijven en als het mogelijk is, is het aangeraden om een koude douche te nemen.

Wat te doen bij een brandwond?
Koelen, koelen en nogmaals koelen tot de pijn langzaamaan wegtrekt. Meestal 10 minuten onder een koude kraan of met een koelpack ertegen aan drukken.

Wat te doen bij een Wespensteek?
Mocht je al gestoken zijn geweest door een wesp weet je hoe vervelend en pijnlijk dit kan zijn. De angel moet er eerst uit om vervolgens het gif eruit te zuigen met een pompje, een spuit of met de mond mocht je geen van de hulpmiddelen hebben. Dit gif moet je daarna natuurlijk uitspugen en je mond spoelen.
Hou altijd een oog in het zeil mocht iemand voor de eerste keer gestoken worden omdat, sommige mensen hiervoor allergisch kunnen zijn.

Wat te doen bij een bloedneus?
Dit kan iedereen overkomen en is niet zo zeldzaam als het lijkt. De oorzaak van mijn vriend ligt meestal in het knappen van een klein bloedvaatje in de neus. Het advies wat ik hierover kan geven is rustig blijven en voorover leunen zodat het bloed niet in je keel terecht zal komen.

Een kwartiertje je neus zachtjes dichtknijpen zodat het bloed kan stollen en het gaatje vanzelf dicht gaat.

Voorkom de komende week het snuiten van je neus en het druk zetten op je hoofd.

Wat te doen bij een schaafwond?
Het beste is om het vuil voorzichtig uit de wond te halen met een vochtige doek om het vervolgens aan de lucht te laten drogen.
Afplakken of jodium gebruiken vind ik persoonlijk niet nodig.

Wat te doen bij een brandnetel steek?
Paardenbloem of weegbree zijn natuurlijke middeltjes die je hierbij kunnen helpen. En deze zijn in overvloed en groeien meestal wel rond je caravan.
Weegbree zijn kleine opeengestapelde groene bladeren die je vaak ziet in een grasveld. Pluk een paar bladeren en kneus deze tussen je vingers om vervolgens het sap op je brandnetel plek te wrijven.

Mocht je de weegbree niet kunnen vinden kan je altijd de melk/sap gebruiken die zich bevindt in de steel van de paardenbloem.

Deze adviezen kreeg ik toen ik door al deze kwalen ging. Niet allemaal tegelijk, maar deze informatie wilde ik graag met je delen. Omdat ik niet zou willen dat je door dezelfde onwetendheid zal gaan waar ik doorheen ben gegaan.
1
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 12 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
20
1

Comments

  • 14 mei
  • 0
Een flesje pleisterspray is ook fantastisch om in je EHBO- doos te hebben.
  • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen