Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Elk kind is anders... toch?

Iedere ouder wil zijn kind weleens achter het behang plakken. De gebruiksaanwijzing is vaak ver te zoeken. Maar waarom moet iedere ouder het wiel zelf uitvinden? Waarom is er na de babytijd niet wat meer ondersteuning voor ouders?

Geschreven door Sander Hefting
Gepubliceerd op: 6 sep 2021
2
45
4
Afbeelding door Zahra Amiri via Unsplash
De meeste ouders kennen dat gevoel. Wat wil mijn kind nu? Het komt nu echt niet uit, hoe maak ik nu een eind aan dit gedrag?

Soms zie je ervaren ouders glimlachen als er een kind van een gestreste ouder op de grond van de supermarkt ligt te krijsen. Een meewarige blik, ik ken dat, ik ben ook door deze fase heen gegaan.
Wil je deze jonge ouder helemaal over de kling jagen, kom dan met opvoedtips hoe dit gedrag voorkomen had kunnen worden. Ongevraagd opvoedadvies wordt zelden in dank worden afgenomen.

Ja, bij het consultatiebureau, daar kom je voor advies. Maar na de eerste verjaardag van je kind nemen deze bezoekjes snel af en ben je als ouder op jezelf aangewezen. Natuurlijk kun je nog steeds aankloppen bij de instanties van de jeugdgezondheidszorg, maar die drempel is een stuk groter geworden. Er moet wel echt iets aan de hand zijn wil je als ouder die stap willen en ook durven maken.

Waarom moeten ouders leren opvoeden met vallen en opstaan? Dat je je kind niet kan controleren, dat je je peuter echt niet kan dwingen, dat consequent zijn niet betekent dat je strak aan je regeltjes moet vasthouden (omdat je het anders gaat ‘verliezen’), dat je interesses kunt stimuleren en dat je wél een goede relatie kan hebben met je puber.

Gaat er dan veel mis in Nederland? Nee. Het is niet voor niets dat de kinderen in Nederland tot de gelukkigste kinderen van de wereld horen. Nederlandse gezinnen brengen veel tijd samen door en er is veel vrijheid. Kinderen worden hier gehoord en gezien.

Je moet het als ouder dan ook heel bont maken, wil je je kind beschadigd de wereld insturen. Veilig gehecht zijn is een essentiële voorwaarde voor een gelukkig leven. Om dit tot stand te brengen moet je als ouder, volgens deskundige Frans Schalkwijk, in ongeveer de helft van de interacties met het kind ‘goed reageren’. Je mag dus eigenlijk best veel fouten maken in de opvoeding. Ook de documentaire “De kinderen van Ruinerwold” toont aan hoe flexibel kinderen kunnen zijn. En lukt het je toch om je kinderen compleet te verwaarlozen, dan opent dit mogelijkheden voor een artistiek beroep, als je de biografieën van vele bekende Nederlanders mag geloven tenminste.
Voor de kinderen van de meeste Nederlanders hoeven we ons dan ook geen zorgen te maken.
Toch groeit de kloof tussen gelukkige en ongelukkige kinderen. Jeugdzorg kan het aantal gevallen moeilijk aan en ook is het aantal kinderen dat in armoede leeft gegroeid.

Er zijn veel ouders die het zelf moeilijk hebben. Die door de dagelijkse beslommeringen niet in staat zijn de juiste keuzes te maken. Zij die gewoon pech hebben en van tegenvaller naar tegenvaller leven. De kinderen van die ouders moeten we helpen. Allereerst door die ouders te helpen. Geef ze meer begeleiding na de babytijd. Help ze de mogelijkheden te benutten die er zijn om hun kind betere kansen te geven. En ja, geef ze ook gewoon de opvoedtips mee. De ‘best practices’, de do’s en don’ts, zodat tenminste zij opvoeden niet met vallen en opstaan hoeven te leren.

2
Geschreven door Sander Hefting
Gepubliceerd op: 6 sep 2021
2
45
4

Comments

  • 19 sep
  • 1
Sander, ik ben zo'n ouder. Ik heb 4 kinderen en mijn levenspad vertoont talloze obstakels. Mijn kinderen (inmiddels allemaal 17+) en ik grappen altijd dat we een extreem slecht karma hebben. Pedagogisch ben ik prima onderlegd, dat is nooit het probleem geweest, ik zat/zit gewoon in een ongangbare situatie. Ik denk niet dat je de oplossing moet zoeken in (opvoed)educatie, maar in praktische steun en medemenselijkheid: een goede buur, betrokken leerkracht, medemensen met begrip en zonder oordeel. Dan neem je een deel van de zorgen weg bij zowel kinderen als ouders. Immers je gezien en gesteund voelen is van het grootste belang als we het hebben over de mate van levensgeluk.
1
  • 6 dec
  • 0
Je hebt helemaal gelijk. Een steunende omgeving is heel belangrijk. Maar die steun moet niet gebaseerd zijn op achterhaalde inzichten (zoals bijvoorbeeld straf en belonen). Kennis is daarom ook een voorwaarde nieuwe generaties weer gelukkiger te laten opgroeien.
  • 6 dec
0
  • 7 sep
  • 1
Mooi geschreven. Je hebt helemaal gelijk.

Kom je ook eens bij mij langs?
  • 7 sep
1
  • 7 sep
  • 1
Een zeer terechte vraag Sander. Ik volg je graag en je koffie smaakte naar meer. Kom je ook eens van mijn koffie proeven? Van harte uitgenodigd!
  • 7 sep
1

Recente en relevant artikelen