Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Elke dag een aardbeving

Vorige week was het op het nieuws. Dat in een land ver weg van Nederland een aardbeving was geweest. De burgemeester van de stad hield een toespraak over de schade en hoeveel mensen er waren omgekomen toen er opeens nog een aardbeving kwam.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 16 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
6
33
1
Afbeelding door NOAA via Unsplash

De interviewers en de burgemeester rende weg zoekend naar dekking voor de grote brokken steen die naar beneden vielen. Ik kreeg kippenvel toen de camera's draaide en ons de schade van de stad lieten zien. De burgemeester vertelde ook dat ze nog aan het zoeken zijn naar mensen onder het puin en dat het hem spijt dat zijn mensen dit leed moeten doorstaan.


Hoe ontstaat een aardbeving?

Vreselijke verhalen waarbij je hoopt op een goed einde. Dat de meeste veilig en in orde mogen zijn. Deze verhalen zijn natuurlijk extreme gevallen en de meeste van de aardbevingen voelen wij niet. Deze kleine aardbevingen worden alleen vastgelegd door de seismoloog die er met de seismograaf een mooi seismogram meemaakt. Deze kleine aardbevingen komen onder andere door onderaardse gas wendingen of door vulkanische activiteit. Gelukkig zijn er nog geen vulkanen in Nederland dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.

Hoe ontstaan deze grote en vreselijke aardbevingen?

De grote aardbevingen komen door onderaardse spanningen van bijvoorbeeld twee aardplaten. Deze schuiven de hele tijd tegen elkaar aan en hierdoor bouwt spanning op. Op een gegeven moment schiet een van de twee los waardoor er een aardbeving ontstaat. Het punt recht boven de aardbeving origine noemen we het epicentrum. In dit epicentrum is de aardbeving het heftigst.

Wat moet je doen tijdens een aardbeving?

Wanneer de aarde begint te beven en je niet weet waar je heen moet lijkt mij een verschrikkelijke positie. Je kunt de andere mensen volgen naar een plek waar hun zich verschuilen, maar wat doe je als je alleen bent? Weet jij dan waar je veilig bent?
  • 1. In huis
Buiten ben je het veiligste, maar wat doe je als je niet naar buiten kunt gaan? Je kunt je dan het beste verschuilen onder een tafel of bureau. Dit zal je beschermen tegen het puin mocht het gebouw instorten.
  • 2. Buiten
Hier ben je misschien wel het veiligst, maar wees wel nog steeds alert. Steenpuin en schoorstenen kunnen namelijk naar beneden vallen en hier wil jij natuurlijk niet onder liggen. Ga weg van grote gebouwen en zoek naar een grote parkeerplaats, grasveld, plein, of desnoods een achtertuin. Op deze plekken ben je veilig.
  • 3. Blijf kalm
Blijf altijd kalm maar alert, want als je als een kip zonder kop rond gaat rennen ben je niet alleen een gevaar voor jezelf maar ook voor anderen.

Aardbeving feitjes


Wist je dit? Wist je dat? Ik vind weetjes altijd een heel interessant iets om te delen, daarom ga ik een paar weetjes delen over aardbevingen. Hopelijk vind je ze net zo interessant als ik!
  • 1. Voorspellingen
Je kunt voorspellen dat er een aardbeving zal komen, maar de precieze tijd is altijd een raadsel.
  • 2. Miljoenen per jaar
Er zijn op aarde miljoenen aardbevingen per jaar en slechts een fractie hiervan hebben vreselijke gevolgen.
  • 3. Snelst bewegende tektonische plaat
De snelst bewegende tektonische plaat bevindt zich onder de grote oceaan. Deze beweegt tot wel 4 cm per jaar richting het zuiden.

Ik hoop dat ik je met mijn blog iets heb bijgeleerd over aardbevingen. Nu weet je wat je moet doen op vakantie, wanneer de aarde onder je voeten opeens begint te trillen... Blijf kalm en ik wens je heel veel succes!
6
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 16 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
6
33
1

Comments

  • 17 mei
  • 0
Bedankt!
  • 17 mei
0

Recente en relevant artikelen