Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Emotie-eten in corona-tijd

Het is troostend om mezelf vol te proppen om de leegte van deze tijd op te vullen. Terwijl ik mij juist door gezond voedsel zoveel beter voel. Wat kun je hiertegen doen?

Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 26 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
8
0
Afbeelding door Tamas Pap via Unsplash

Jezelf verwennen of ziek maken?

Het immuunsysteem is een bijzonder systeem. Met voedsel wat je immuunsysteem versterkt, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Ik ben van mening dat we dit krachtige systeem niet moeten onderschatten. Ik probeer daarom minstens twee keer op een dag groentes te eten en zeker twee stuks fruit.


Corona-maatregelen

Toch merk ik dat ik na zo'n persconferentie waarin nieuwe maatregelen (red. coronatijd) worden aangekondigd, ik eerder een zak chips en een reep chocola naar binnen werk dan anders. En dat wijntje in het weekend heeft eigenlijk ook niet echt veel te maken met gezelligheid. Eigenlijk weet ik dan al hoe laat het is: emotie-eten. Ik ben daar sowieso goed in als ik ongesteld ben, maar ik grijp vaak naar slecht voedsel als ik me slecht voel.

Leegte opvullen

Het is troostend om mezelf vol te proppen om de leegte van deze tijd op te vullen. Terwijl ik mij juist door gezond voedsel zoveel beter voel. Toch is het geen vreemd fenomeen. Het komt vaak voor bij mensen met overgewicht. Nou is dat bij mij gelukkig niet aan de hand. Maar ik merk wel dat ik minder gezonde keuzes maak als ik mij emotioneel uit balans voel. Wat kun je hiertegen doen?

Oplossingen

Zelf probeer ik eerst bewust te worden van de emotie die ik eigenlijk voel. Als ik daar eerst naar luister, merk ik al dat de behoefte aan eten minder wordt. Soms is juist dan een gezonde maaltijd maken voor mezelf wat ik nodig heb. Of ik ga lekker naar buiten. Daarnaast weet ik dat ik vooral vaak trek krijg in chocolade. Nou is pure chocolade erg gezond, dus zorg ik dat ik altijd alleen pure chocolade in huis heb. Daarvan mag ik van mezelf altijd pakken. Het grote voordeel van pure chocolade voor mij is dat ik nooit een hele reep in een keer wegwerk (wat ik sowieso wel doe bij melkchocolade). Soms wil het ook zo zijn dat ik eigenlijk mijn ontbijt of lunch oversla en daarna lekkere trek heb. Daarom zorg ik ervoor dat ik de drie basismaaltijden erg gezond maak. Sowieso een tip: waar je de dag mee begint, zet de toon voor de dag. Dus een ontbijt met hagelslag betekent de hele dag trek in zoetigheid!
0
Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 26 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
8
0

Recente en relevant artikelen