Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Escape rooms: De populariteit

Waarom vinden we opgesloten worden met een paar andere mensen in een kamer vol met verborgen aanwijzingen met als doel om te ontsnappen zo leuk?

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 10 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
170
0
Afbeelding door Zachary Keimig via Unsplash

Waarom vinden we opgesloten worden met een paar andere mensen in een kamer vol met verborgen aanwijzingen met als doel om te ontsnappen zo leuk?


Escape rooms zijn sinds een aantal jaar steeds populairder geworden. Wat begon als een computerspel, groeide in 2011 uit tot een echte groepsactiviteit toen Attila Gyurkovics de eerste escape room opende in Boedapest in Hongarije. Een escape room bestaat uit één of soms meerdere kamers waar de deelnemers in worden opgesloten. De deelnemers moeten door het vinden van verborgen aanwijzingen in de kamer binnen een bepaalde tijd zien te ontsnappen. Meestal is dit zestig minuten. In 2013 waren er nog maar vijf escape rooms ons land, maar inmiddels zijn is dat aantal al uitgegroeid tot meer dan 800 escape rooms en er worden er steeds meer geopend.

Onvergetelijke ervaring
Tegenwoordig hebben de meeste escape rooms een bepaald thema of verhaal. De deelnemers moeten bijvoorbeeld binnen een uur de prinses zien te bevrijden die net als in het sprookje opgesloten is door haar boze stiefmoeder. Of de zombie apocalyps stoppen door niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van de hele wereldbevolking te redden. Vaak heeft de escape room een horror thema of in ieder geval een zeer spannend verhaal, waardoor er extra spanning vrijkomt en adrenaline wordt aangemaakt, zodat de escape room en echte onvergetelijke ervaring wordt. Dit verhaal binnen de escape room zorgt ervoor dat je er echt helemaal in zit. Je raakt in een soort eigen wereld, waar de normale zorgen en zaken van de echte wereld niet binnenkomen. Net alsof je in een film zit.

Tegenwoordig wordt er ook vaak gebruik gemaakt van acteurs om de escape room en het bijbehorende verhaal extra leven in te blazen. Op deze manier wordt het verhaal levendig en komen de deelnemers er echt helemaal in.

Maar waar komt de populariteit van deze escape rooms vandaan?

Een escape room gaat om de beleving. Je speelt niet enkel een spel, maar bent een personage in het verhaal en maakt het spel echt mee. Dit maakt een escape room anders dan een gewoon gezelschapsspel. Uit een escape room ontsnappen geeft voldoening en je zal het je voor lange tijd herinneren. Tijdens het spelen komen er hormonen vrij in het lichaam waardoor de deelnemers voldoening voelen. Je ervaart keer op keer een wow moment als je weer iets nieuws in de kamer ontdekt. Mensen raken tijdens het spelen van escape rooms in een soort flow, waarin ze volledig opgaan in de activiteit. Het is een combinatie van concentratie, spanning en een gezamenlijk doel. Het is vooral de emotie die vrijkomt tijdens het spelen.

Ontsnappen uit een escape room is een echte groepsprestatie. Iedereen kan meedoen en vaak heeft iedereen ook een bijdrage die hen (genderneutrale term in plaats van hij of zij) kan leveren. Je moet goed samenwerken om uit de escape room te kunnen ontsnappen en dit groepsuitje is dan ook een echte team building. Bovendien kan vrijwel iedereen deelnemen. Er zijn escape rooms in verschillende talen en er bestaan zelfs kamers waar taal helemaal geen rol speelt bij de ontsnapping. Escape rooms vragen weinig van iemand fysieke capaciteiten, waardoor het ook mogelijk is om deel te nemen voor mensen die minder goed ter been zijn of zelfs in een rolstoel zitten. Dit hangt overigens wel af van de escape room, dus het is altijd raadzaam om vooraf met de organisatie te overleggen.


Maar wat nu als het ons niet lukt om de sleutel te vinden en uit de kamer te ontsnappen? Vinden we het spelen van escape rooms dan nog steeds leuk?

Meedoen is belangrijker dan winnen. Zoals de beroemde spreuk luit. En in dit geval geldt het ook echt. Natuurlijk geeft het een enorm groepsgevoel van voldoening om samen uit de escape room te ontsnappen, maar het proces van de ontsnapping geeft minstens net zo veel euforie. Een escape room bestaat vaak uit meerder kleine stappen waarin de spelers continu overwinningen behalen. Dit maakt het spelen van een escape room zo leuk en geeft ook motivatie om door te spelen. Dat de laatste overwinning wordt misgelopen door niet op tijd uit de kamer te geraken geeft niet als je daarvoor al tientallen kleine overwinningen hebt behaald door sleutels en codes te vinden en raadsels op te lossen. Het groepsgevoel wordt er niet minder op en de motivatie neemt alleen maar toe om bij een volgende escape room wel op tijd te ontsnappen.

Conclusie
Er zijn dus meerdere factoren die bijdragen aan de populariteit van escape rooms. Het gevoel van euforie dat ontstaat door keer op keer nieuwe aanwijzingen te ontdekken en raadsels juist op te lossen. Het groepsgevoel en de versterkende band die voortkomt uit de ontsnapping of juist wanneer het allemaal in de soep loopt. De flow waarin de deelnemers komen als ze zich concentreren op hun gezamenlijke doel, namelijk ontsnappen uit de escape room.

Bronnen

Dit is waarom escape rooms zo populair zijn (filmpje) https://www.ft.com/video/2c189813-fdb0-3fea-ae01-24d1112fcffc
Genderneutraal taalgebruik: hij of zij of... https://taaleidoscoop.nl/blog/genderneutraal/
1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 10 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
170
0

Recente en relevant artikelen