Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Eten we vandaag sprinkhaan?

Of dit vandaag ook werkelijk op het menu staat is maar de vraag, want sprinkhaan ligt niet in elke supermarkt. Wereldwijd worden insecten gegeten, ecologisch verantwoord, maar wij geven de voorkeur aan plantaardige vleesvervangers.

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 17 mei 2021
2
24
1
Afbeelding door Analuisa gamboa via Unsplash

Waar wordt wél sprinkhaan gegeten?

Vooral in Azië en in de tropen wordt sprinkhaan gegeten. Dit komt vooral omdat daar veel meer insecten leven in de warme en vochtige omgeving. Wat er gegeten wordt zijn vooral rupsen, meelwormen en sprinkhanen, maar ook kakkerlakken. Insecten die giftig zijn worden meestal niet gegeten, tenzij de gifstof eruit gehaald wordt. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn een paar miljoen insectensoorten die bijna allemaal gegeten worden.
Het is ook niet zo gek dat er insecten gegeten worden, want ze zijn bijzonder voedzaam door het hoge eiwitgehalte. En eiwit is wat de mens nodig heeft voor een goede celvernieuwing in ons lichaam. Plantaardige eiwitten kunnen wij niet zo goed opnemen als dierlijke eiwitten.

Waar kunnen we in Nederland insecten eten?

Er is in ieder geval één restaurant dat sprinkhaan op de menukaart heeft. En verder kun je het wel eens tegenkomen bij speciale workshops. Een paar jaar geleden was dit een trend, maar die trend lijkt nu voorbij en er wordt meer geëxperimenteerd met plantaardige eiwitten te verwerken in op vlees lijkende producten. Voor de horeca zijn in de groothandel wel enkele insectensoorten te koop.
Wat we vooral tegenkomen als we op insecten zoeken, zijn sprays om insecten te bestrijden. Als wij insecten zouden gaan eten, zijn we snel van deze soms lastige dieren af. Dan moeten we wel van de bij afblijven, die in Azië wel wordt gegeten, maar wij hebben hem hard nodig voor de bestuiving van groente en fruit.

Hoe smaakt een sprinkhaan?

Een in olie gebakken sprinkhaan smaakt naar popcorn, is net zo knapperig én lekker! De meeste insecten smaken naar noten.
De voedzaamheid is groot, vooral het eiwitgehalte. Maar als je dit eet moet je er niet teveel bij nadenken, dat doen we bij een biefstukje ook niet en dat is een stuk koe!
Het eten ervan wordt als griezelig beschouwd, we zien het gehele dier, maar dat komt enkel omdat wij dit niet gewend zijn. We eten tenslotte wel garnalen en goedbeschouwd hebben deze ook het formaat van een sprinkhaan, met gelijkende pootjes en sprieten.
De kans dat wij ooit insecten gaan eten is toch niet zo groot, zeker niet met de vegaburger als alternatief!
2
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 17 mei 2021
2
24
1

Comments

  • 16 juni
  • 0
Heb het ooit ook gegeten bij een soort workshop. Ik moet zeggen dat het nu nier direct slecht was, maar ik stond er nu ook niet van te springen. Goed geschreven.
  • 16 juni
0

Recente en relevant artikelen