Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Etherische of essentiële oliën

Alles wat je wilt weten over etherische oliën. Informatie, tips, werking, do's & don'ts en hoe te gebruiken.

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 26 aug 2021
3
76
5
Etherische olie
Etherische olie

Verschil Etherische - of Essentiële olie

Etherische olie of essentiële olie, wat is het verschil? Niets! Ze hebben beide dezelfde werking en de namen worden door elkaar heen gebruikt. Het zijn beide aromatische, olie-achtige vloeistoffen die "vluchtig" zijn. Ze heten zo, omdat ze redelijk snel verdampen als ze blootgesteld worden aan de lucht. Deze olie wordt gewonnen / gemaakt uit bloemen, (delen) van planten, vruchten en bomen. Het is een chemisch proces (extractie), dat de olie van het water scheidt, geurolie kan ook een verdunde etherische olie zijn. in bijna alle bomen en planten zit van nature etherische olie, vaak zijn voor een weinig olie heel veel materialen nodig.

Etherische olie en Aromatherapie

Etherische olie wordt vaak gebruikt bij aromatherapie. De geuren waarmee gewerkt wordt in de aromatherapie hebben vaak een bepaalde werking, hiermee worden diverse aandoeningen behandeld. Deze geuren hebben vaak een zeker invloed op de lichamelijke en psychische gesteldheid. De geuren gaan via de hersenen en kunnen dan een oppeppende, helende en ontspannende werking hebben.
De basis van de huidige aromatherapie stamt rondom de tweede wereldoorlog. zo kunnen sommige (geur-)stoffen ook een invloed hebben op het menselijk lichaam. Aromatherapie kent verschillende methoden, zoals: massage, verdamping, (inname, afgeraden zonder professionele ondersteuning).)

Hoe herken je pure, natuurlijke etherische oliën

Een echte etherische olie bestaat uitsluitend uit extractie van delen van: bloemen, planten, bomen, delen van planten. Ze bevatten geen synthetische toevoegingen of verdunningen. De olie kan ook de naam: natuuridentiek dragen, dan is vaak de chemische samenstelling identiek aan het natuurlijke product.
Reviews, certificaten, analyses .... Het blijft altijd moeilijk om zeker te zijn van een 100% natuurlijke olie, ook niet door de geur. Een GC (gaschromatogram) is meestal wel een goede aanwijzing, maar door het ouder worden van de olie, kan dat ook weer anders worden.
Olie
Olie

Is de prijs het bewijs?

Grote bedrijven werken vaak met MLM (Multi-level-marketing), een goede marketing campagne, of een mooie website met aantrekkelijke producten. Ook de nieuwste hype van bloggers, vloggers, influencers op instagram, pinterest, you-tube, enz, doen veel en zijn vaak gesponsord door de bedrijven. Het nadeel van dat alles is: Jij betaald daarvoor! Dus verkijk jezelf niet op de prijs die je voor een product betaald, want iedereen moet er wat aan verdienen. Zoek naar een goed merk, zonder al teveel tussenkomst van bovengenoemde zaken.
Er zal altijd verschil zijn tussen diverse oliën, al is deze van hetzelfde merk. Tussen de appels van hetzelfde merk ruik en proef je ook verschil, dat is nu eenmaal de natuur. Als de olie synthetisch is kan de geur hetzelfde zijn, dat wordt zo gemaakt. Natuurlijke olie kan door bepaalde invloeden wisselen in geur.

Hoe veilig zijn Etherische oliën?

Etherische oliën vallen onder de warenwet, want ze kunnen bij onjuist gebruik gevaarlijk zijn voor degene die ze gebruikt, het milieu en de omgeving. De verpakking moet daarom voorzien zijn van etiketten met waarschuwing en tekst. Het kan zijn dat bepaalde oliën niet zijn voorzien van waarschuwingsetiketten, omdat de leverancier bang is dat dat een negatieve werking heeft op de consument. Er  is in Nederland geen wetgeving voor etherische olie, daarom zijn er vaak veel verschillen in zuiverheid en kwaliteit van de merken. Zo kan het zijn dat parfumolie met synthetische,  chemische ingrediënten en slecht gecontroleerde, vervuilde olie als "etherische olie" verkocht wordt.
pas op dat je niet mors met de etherische olie, dat kan brandgevaar geven ze zijn namelijk licht ontvlambaar. Bewaar de olie: donker, gesloten en niet te warm.
En natuurlijk: Buiten bereik van kinderen bewaren!

Allergische reacties

Sommige pure, zuivere en 100% etherische oliën kunnen een reactie van de huid of slijmvliezen veroorzaken, het maakt niet uit van welk merk. Daarom moet je zuivere etherische olie altijd verdunnen, wanneer je het op de huid gebruikt. Als dat niet het geval is kan de huid reageren met:
 • Branderigheid
 • Prikkelen
 • Rode vlekken
 • * Allergische reactie
 • * Brandwonden
* Dit kan incidenteel gebeuren.
Als je de zon in gaat, of onder de zonnebank, gebruik dan 24 voor die tijd geen etherische olie. Sommige olie is fototoxisch en kunnen pigmentatie van de huid veroorzaken (donkere vlekken op de huid). Vooral: Bergamot en Citrus-olie.
Een allergische reactie kan zelfs na jaren gebruik van een olie ontstaan, dus houdt er rekening mee dat het kan ontstaan. Neem in dat geval contact op met een arts.
Kinderen & Huisdieren
Kinderen & Huisdieren

Etherische olie bij kinderen of huisdieren

Wees voorzichtig met kinderen en huisdieren, ruim de olie goed op. Enkele oliën kunnen bij inname (inslikken) een chemische longontsteking veroorzaken. Dan komt de olie in de luchtwegen en kan gaan ontsteken, dat kan zeer ernstig zijn. Neem dan direct contact op met de (huis)-arts.
Er zijn etherische oliën die schadelijk of giftig zijn bij inname, experimenteer daarom ook nooit zonder gedegen kennis van het product.
Wees voorzichtig met huisdieren, niet elke olie is geschikt.
Lever restanten olie in bij de milieudienst van de gemeente.
3
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 26 aug 2021
3
76
5

Comments

 • 29 aug
 • 0
Heel interessant en informatief. Veel bijgeleerd, Trijnie.
 • 29 aug
0
 • 28 aug
 • 1
Interessant, ik gebruik citrus en kruidnagel om wespen uit mijn buurt te houden. Deze zomer godzijdank nog niet nodig gehad. Het helpt ook maar een beetje, maar er komt een sterke geur af!
1
 • 28 aug
 • 1
Ik kreeg het aangeraden van iemand om toe te voegen aan de was, tijdens het wassen met dit : https://artikel.nl/review-eco-egg-laundry-egg-1806 omdat de geur ontbreekt. Durf niet goed, uit vrees voor vlekken.
1

Recente en relevant artikelen