Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Even afstand nemen

Soms moet je gewoon even afstand nemen...

Geschreven door Bianca van Orsoy
Gepubliceerd op: 5 sep 2021
3
12
3
Afbeelding door Markus Spiske via Unsplash
In het leven kan een mens met van alles en nog wat druk bezig zijn.
De een start een onderneming, de ander is bezig met een opleiding, een ander is begonnen met een afvalplan. Allemaal zaken waarmee een mens uren, dagen, weken zoet mee is, je kunt er helemaal in opgaan.
Dit gaat zeker op wanneer je net begonnen aan je ‘project’; je bent gemotiveerd en zit vol energie. Je gaat met volle kracht vooruit, niet te stoppen.
Het grote gevaar is dat je jezelf behoorlijk voorbij kunt lopen. Dat je jezelf obsessief gaat bezighouden met je nieuwe project en dat je vergeet om te ontspannen Hoe obsessiever je je bezighoudt met je project; of het nu afvallen of studeren is, hoe meer energie je dat kost.
Het kan zo makkelijk een heilig ‘moeten’ worden dat het helemaal niet meer leuk of stimulerend is. Je moet jezelf ertoe om bijvoorbeeld 4 keer in de week te gaan sporten, om 3 uur meer in de week te gaan studeren om sneller klaar te zijn met je opleiding Als je jezelf ergens toe moet aanzetten, kan dat goed zijn; je dwingt jezelf om discipline te ontwikkelen.
Het kan ook averechts werken; je moet jezelf ergens toe aanzetten terwijl je dood- en doodmoe bent.
Bij gebrek aan energie is het wellicht verstandig om even afstand nemen. Even 2 keer per week sporten, in plaats van 4 keer, even een wandeling maken in plaats van de sportschool te bezoeken met tegenzin. Bovendien ben je met wandelen ook in beweging.
Afstand nemen helpt het obsessieve gedrag te doorbreken, het ‘heilige moeten’ te doorbreken. Even je hoofd leeg te maken, je gedachten om te buigen van ‘moeten’ naar kleine stappen zetten.
Door even afstand te nemen, heb je meer overzicht, je kunt van een afstandje zien waar je allemaal mee bezig bent, of het nu allemaal wel nodig is. Door afstand te nemen, maak je ruimte voor een frisse wind. Een frisse wind betekent nieuwe energie. Energie die je goed kunt gebruiken om je project vol te houden.
3
Geschreven door Bianca van Orsoy
Gepubliceerd op: 5 sep 2021
3
12
3

Comments

  • 6 sep
  • 1
We zijn allemaal veel te druk bezig Bianca, en pas wanneer het mis gaat beseffen we het. Om daarna even vlug weer te hervallen.
  • 6 sep
1
  • 6 sep
  • 1
Een hele goeie tip, Bianca, leuk geschreven.
  • 6 sep
1
  • 6 sep
  • 1
Afstand nemen kan soms goed voor je zijn.
  • 6 sep
1

Recente en relevant artikelen