Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Even terug naar de realiteit over tijd

Tijd. Datgene dat ons angstig maakt. Het lijkt soms zo langzaam te gaan, maar dan vliegt het weer voorbij. De tijd die verdwenen is in een oogwenk, waar is het nou gebleven? Ik vraag me vaak af of ik mijn tijd niet waardevoller zou moeten besteden, want ik ben bang tijd te verspillen. Shit. Weer tijd weg...

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
11
26
16
Afbeelding door Aron Visuals via Unsplash
Wanneer heb jij voor het laatst gehoord of gezegd dat de tijd zo snel voorbij gaat, dat de jaren veranderen in maanden en verdwijnen tot het dagen zijn? Knipper een keer en we zitten in 2022. De tijd die maar door tikt en niet te stoppen is en jij zit maar met het gevoel alles stil te willen zetten. Waarom kunnen we geen pauze nemen met een druk op een knop, zodat alles stilvalt? Al is het maar voor even. Wat maken we ons toch druk om die tijd, de tijd die voorbij is. En ja, ook nu je dit artikel over tijd leest is het alweer verleden tijd. Weer wat tijd weg...

Vaak heb ik het gevoel tijd te verspillen en ik weet dat ik niet de enige ben. We kijken terug naar ons verleden en de dagen voelen als gisteren, maar dat is in werkelijkheid al een paar jaar terug. Vlak daarna kruipt dat nare gevoel naar boven dat je alles wilt veranderen en dat alles anders moet, want je moet je tijd goed gebruiken, niet waar? Overal lees en hoor je het. ‘Werk aan je passie en doe de dingen die je leuk vindt, want je weet immers niet hoeveel tijd je nog hebt, en je wilt toch zeker niet als je een jaar of 70 bent, terug denken aan de tijd van nu met de gedachte dat je de tijd beter had kunnen gebruiken?’.

Hoewel zoiets anderen zou kunnen helpen, werkt dit voor mij erg averechts. Het maakt me benauwd en geeft me het gevoel dat ik meer moet doen. Alsof het nu, dit moment, geen waarde meer heeft, omdat ik slechts mijn gedachtes aan het uittypen ben. Is dit wel wat ik wil of moet ik iets groter, beter en meer doen dan dit? Hoor ik nu niet gewoon te feesten op Ibiza, een eigen onderneming te starten of multimiljonair te worden of zo. Waar draait het dan precies om? Wat als ik mijn passie nog niet gevonden heb en als ik eigenlijk geen idee heb van wat ik aan het doen ben, verspil ik daardoor tijd?

De gedachtes over tijd overweldigen mij regelmatig en dan lijk ik het nog nét iets vaker tegen te komen: ‘verspil geen tijd’, wat mij dieper doet nadenken. Maar nee, nog steeds weet ik niet wat ik wil en ik wil niet bang zijn tijd te verspillen.

Nu hoor ik ook in de woorden ‘verspil geen tijd’ een lichte twijfel, want ik vraag me af of iemand wél weet wat hij doet. Dan denk je het eindelijk te weten, maar daarna trek je jezelf, alles en iedereen om je heen weer in twijfel. En jij maar denken dat iedereen het allemaal voor elkaar heeft, terwijl we, denk ik, allemaal wel bang zijn om tijd te verspillen, wat juist leidt tot de echte verspilling.

Sociale media tonen ons beelden van de perfecte families, gymfreaks, villa’s met enorme zwembaden, mensen die wonen in het land waar wij op vakantie willen gaan en diegene die zo hard werken tot ze een burn-out krijgen en de mensen die hun leven ten volste beweren te leven. Perfecte tijdsindeling, overal zijn er mensen die hun tijd wel goed gebruiken, toch? Zit jij net even achter je laptop in je eigen huis je schuldig te voelen over de tijd die je ook daarvoor had kunnen inzetten.

Ondanks dat het al herhaaldelijk wordt benadrukt, lijken we vaak te vergeten dat wat we zien slechts een illusie is. Een onwerkelijkheid die zelfs enorm gevaarlijk is en ook schadelijker dan we zelf denken. Het doet ons twijfelen aan onszelf, we praten onszelf naar beneden en voelen ons schuldig omdat wij niet datgene doen dat anderen aan het doen zijn. Maar wist je dat achter die fotootjes ook mensen zitten met gevoelens en een verhaal? Mensen die ondanks hun mega inkomen zich dagelijks ongelukkig voelen, de harde werkers die ook dealen met de gedachte alsmaar tijd te verspillen wat hen leidt tot een burn-out, de gymfreaks die pogingen doen hun verleden te verwerken en de mensen die wonen in prachtige landen die eigenlijk ergens anders willen zijn.

Te frequent nog doen die, iets te mooie beelden me twijfelen en laat het me realiseren dat ik het allemaal ook niet weet. Dat ik van alles doe, zonder enig idee wat ik eigenlijk doe. Maar nu besef ik dat juist de onwetendheid deel is van de mooie mensheid. Wat ik wel weet is dat ik me niet langer druk wil maken tijd te verspillen. Want wanneer jij jezelf gek loopt te maken, denkend dat iedereen alles voor elkaar heeft behalve jij zelf en je schuldig voelt niet het 'perfecte leven' te leven, dat is pas verspilde tijd.
11
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
11
26
16

Comments

 • 2 juli
 • 0
leef vooral in het nu..
 • 2 juli
0
 • 30 juni
 • 0
Mooi geschreven
 • 30 juni
0
 • 30 juni
 • 1
Heel herkenbaar. Het gras is haast nooit groener aan de overkant. Lekker doen wat je zelf prettig vindt.
1
Noa auteur
 • 30 juni
 • 0
Ik ben het helemaal met je eens, Chantal.
 • 30 juni
0
 • 30 juni
 • 1
Mooi geschreven, Noa!
1
Noa auteur
 • 30 juni
 • 0
Dank je wel!
 • 30 juni
0
 • 29 juni
 • 1
Raak; dit is echt een gedachte die ook ik zo vaak heb! Het gevoel dat daarbij komt kijken heb je echt perfect beschreven. In een boek dat ik las, zeiden ze dat onze sterfelijkheid de grootste drijfveer in de wereld is, omdat we natuurlijk minder 'haast' zouden hebben als we onstervelijk waren
1
Noa auteur
 • 30 juni
 • 0
Ja, daar ben ik het helemaal mee eens. En heel erg bedankt Sem.
 • 30 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen