Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Fairtrade: Gouden hulp of onbetrouwbare mythe?

Fairtrade is een bekend begrip over de hele wereld. Fairtrade streeft naar ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Fairtrade moet goed zijn voor het milieu, voor de economie en voor de mensen. Maar is Fairtrade wel voor alle betrokkenen wel een goede keuze of wegen de opofferingskosten niet op tegen het behaalde positieve resultaat?

Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 1 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
1
Afbeelding door Brooke Cagle via Unsplash
Fairtrade is een bekend begrip over de hele wereld. Fairtrade streeft naar ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Fairtrade moet goed zijn voor het milieu, voor de economie en voor de mensen. Maar is Fairtrade wel voor alle betrokkenen wel een goede keuze of wegen de opofferingskosten niet op tegen het behaalde positieve resultaat?

De boeren
Om deze vraag te beantwoorden moeten we om te beginnen kijken naar de partij waar Fairtrade voor bedoeld is: de boeren in ontwikkelingslanden. Fairtrade helpt deze boeren om een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Boeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten, doordat ze samenwerken in een coöperatie, waardoor er veel kosten worden bespaard. Daarnaast worden ze niet uitgebuit en hoeven dus minder hard te werken in betere omstandigheden.

Aan de andere kant is er weinig bewijs dat Fairtrade de boeren uit de armoede heeft geholpen. Fairtrade-boeren komen meestal uit rijkere ontwikkelingslanden, waardoor de regio’s die de meeste hulp nodig hebben niet worden geholpen. Fairtrade helpt de armste boeren niet voldoende. Het is een goede bedoeling, maar het komt nog volume tekort om echt verschil te maken. Daarnaast blijft het grootste deel van de winst bij bedrijven in centrumlanden.

De bedrijven in centrumlanden
Dat brengt ons bij de tweede betrokken partij: de bedrijven in centrumlanden. Een groot voordeel voor deze bedrijven is natuurlijk dat ze ongelofelijk veel winst maken door de hoge prijzen. Daarnaast zorgt Fairtrade voor veel vertrouwen van de consumenten, doordat de afkomst van de producten bekend is. Hierdoor zijn consumenten bereid een hogere prijs te betalen, waardoor bedrijven meer winst behalen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen voor bedrijven in centrumlanden, die Fairtrade-producten verkopen. Deze bedrijven worden namelijk van de markt geduwd, omdat Fairtrade-producten voor consumenten minder aantrekkelijk zijn, vanwege de hoge prijs.

De comsumenten
En dat is dan de laatste betrokken partij in de Fairtrade-markt: de consumenten. Een nadeel van Fairtrade voor de consument is dus de hoge prijs. Zeker voor de armere groep in de maatschappij is deze hoge prijs een belangrijke reden om voor producten zonder Fairtrade-keurmerk te kiezen.

Aan de andere kant levert Fairtrade ook voordelen op voor de consument. Voor veel mensen is het belangrijk om te weten waar hun producten vandaan komen en dit is bij Fairtrade-producten het geval. Het idee dat hun product niet door middel van kinderarbeid is gefabriceerd vinden veel mensen belangrijk en het kopen van Fairtrade-producten geeft hen dan ook een positief gevoel van voldoening.

Conclusie
Samenvattend heeft Fairtrade zowel positieve als negatieve kanten. Het belangrijkste nadeel voor bedrijven in centrumlanden en consumenten is de relatief hoge prijs. Voor veel consumenten is dit een reden om niet voor Fairtrade te kiezen, waardoor bedrijven veel mogelijke klanten mislopen. Aan de andere kant zijn veel consumenten wel bereid de hoge prijs te betalen voor een goed gevoel en een transparant product. Dit zorgt ervoor dat de bedrijven toch nog veel winst maken, waarvan ze het meeste ook nog zelf kunnen houden. Een klein deel van de winst gaat naar de partij waar Fairtrade oorspronkelijk voor bedoeld was: de boeren. Deze boeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun product en werken in goede omstandigheden. Ze ontvangen echter maar 3% van de opbrengst, waardoor de economische vooruitgang niet spoedig verloopt. Naar mijn mening is Fairtrade dus een goede keuze, maar toch mist Fairtrade nog het nodige volume om echt een groot verschil te maken.
1
Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 1 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
1

Comments

  • 22 juni
  • 0
Interessant om te lezen, goed geschreven
  • 22 juni
0

Recente en relevant artikelen