Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Financiële buffer in crisistijd

De corona-crisis brengt natuurlijk veel teweeg, namelijk hoe kwetsbaar wij als menselijk ras kunnen zijn en natuurlijk ook wat het in ieders portemonnee doet. De een heeft er niet zoveel last van, financieel gezien, en houdt zelfs geld over omdat je niet meer uit eten gaat, op stap kan en naar festivals gaat. Anderen komen erachter dat ze een te kleine of misschien zelfs geen buffer hebben.

Geschreven door Sjoukje
Geschreven op: 5 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
63
1
Afbeelding door Micheile Henderson via Unsplash
De corona-crisis brengt natuurlijk veel teweeg, namelijk hoe kwetsbaar wij als menselijk ras kunnen zijn en natuurlijk ook wat het in ieders portemonnee doet.
De een heeft er niet zoveel last van, financieel gezien, en houdt zelfs geld over omdat je niet meer uit eten gaat, op stap kan en naar festivals gaat. Voor deze personen is dit natuurlijk ook niet een ideale situatie, maar echt in de grote problemen zullen ze nog niet komen. Anderen komen erachter dat ze een te kleine of misschien zelfs geen buffer hebben. Kijk maar naar net startende ondernemers en zelfstandigen. Restaurants zaten nog zowat in de bouwsteigers toen net corona om de hoek kwam kijken. En dat is natuurlijk erg kwalijk voor mensen in deze situatie. Net al het geld uitgegeven om een pand te verbouwen, een bedrijf te beginnen om vervolgens stil te moeten liggen uit noodzaak en zelfs verplichting van de overheid. Festivals die niet door mogen gaan en niet verzekerd waren voor pandemieën. Maar je zou denken dat gemiddeld bedrijf wel een goede buffer heeft opgebouwd om minimaal een halfjaar mee door te kunnen, net zoals het Nibud dit aanraadt voor huishoudens.

Het belang van een buffer
Als voorbeeld nemen we de website van het Nibud. Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Op deze website kun je dus ook berekenen hoeveel spaargeld je ongeveer achter de hand moet houden, afhankelijk van jouw situatie. Je kan dus zelf hierin aangeven of je een hypotheek of huurhuis hebt, kinderen een auto, etc. Voor een alleenstaande in een huurwoning met een auto en zonder kinderen is dit bijvoorbeeld al een buffer van €12367. Dit laat dus al zien hoeveel spaargeld het Nibud per situatie berekent en dat dit best veel kan zijn. Maar hoe zit dit dan voor bedrijven? En waarom moeten zij tijdens de corona crisis zo snel mogelijk financieel geholpen worden door de overheid? Hoeven zij geen spaarpotje te hebben om een bepaald aantal maanden zelf te kunnen overbruggen? Zijn de meeste bedrijven nou echt zo kwetsbaar?

Veel Nederlandse bedrijven lijken niet echt over een buffer te beschikken, zonder overheidshulp tijdens de corona-crisis gaan ze het niet redden. Betekent dit ook niet dat bedrijven die geen buffer hebben opgebouwd niet gedoemd te zijn om later alsnog te failliet te gaan? En is het niet meer dan normaal om als overheid meer te eisen van ondernemers, zoals dus bijvoorbeeld een buffer voor minimaal een halfjaar. En dat bij grote inkomensverliezen de bedrijven eerst zich moeten redden met de opgebouwde en dus verplichte buffer en ze daarna pas hulp van de overheid krijgen? Want al dat uitgekeerde dividend van bedrijven wordt natuurlijk overgemaakt naar privé-bankrekeningen, waardoor het spaarbedrag wat er in Nederland nu is, enorm hoog is. Dit komt echt niet allemaal doordat de gemiddelde Nederlander er meer op inkomen op vooruit is gegaan, maar door onttrekkingen vanuit bedrijfsrekeningen naar privérekeningen. Buffers die de bedrijven nu nodig hebben, tijdens een crisis.

Verplichte buffer voor ondernemers
Vanaf de jaren negentig heeft het kabinet Rutte het zelfstandig ondernemerschap behoorlijk gestimuleerd. Vooral omdat iedere zzp’er een werkloze minder was. Natuurlijk houdt dit in dat er allemaal voordelen en dan vooral financiële voordeeltjes aan zitten om mensen hiervoor over de streep te trekken. Een startersaftrek, een zelfstandigenaftrek en een winstvrijstelling. Maar dit moet natuurlijk ook worden betaald door iemand, en dat zijn de belastingbetalers, werknemers, mensen met vaste contracten. Ook zijn er niet bepaald strenge eisen voordat je een eigen onderneming kan starten. Er moet winst gemaakt worden uit de onderneming en je hebt geen diploma's nodig, verder moet je een kamer van koophandel -nummer aanvragen, wat ook iedereen kan doen. Maar nergens wordt gesproken over een verlichte financiële buffer of ten minste het verplicht opbouwen van deze buffer. Wel is het goede nieuws dat 71% van de zzp’ers een buffer voor 3 maanden of langer heeft.

Er is geen verplichte buffer en dit is misschien ook wel logisch, want als je net een eigen bedrijf opbouwt, dan is het vaak logisch dat je niet al een halfjaar aan buffer hebt opgebouwd omdat je überhaupt nog winst moet maken. Daar zijn natuurlijk altijd wel opties voor, eerst in dienst en sparen om vervolgens een bedrijf op te starten en genoeg achter de hand te houden. Maar hoe vaak gebeurt dit? Maar het is misschien niet een verkeerde gedachte om een regelgeving in te stellen dat elk eigen bedrijf elke maand een bepaald percentage verplicht voor een buffer moet sparen en deze buffer opbouwt tot het bedrijf het hiermee een halfjaar lang vol kan houden en daarna hulp krijgt van de overheid. Dit weerhoudt misschien ook sommige onzekere zelfstandigen ervan om een eigen onderneming te starten, wat weer kan voorkomen dat ondernemingen minder snel failliet gaan.

Heroverwegen voordelen zzp'ers
Ook zou het natuurlijk helpen als de spaarrente omhoog gaat, waar deze nu zo laag is dat deze voor de erg grote spaarders zelfs negatief is, is dit natuurlijk geen extra zetje om te gaan sparen. Maar toch wordt er in Nederlands ontzettend veel gespaard, huishoudens in Nederland hebben nu 368 miljard euro aan spaargeld. Dit is voort te leiden uit het feit dat de netto-inkomens zijn gestegen en er meer spaardoelen bij zijn gekomen, bijvoorbeeld de aankoop van een huis, een studie etc. Nu is sparen in een onderneming of Bv vaak aantrekkelijker omdat je minder belasting over dit vermogen betaalt als het op de zakelijke rekening staat. Omdat de rente die je krijgt bij het zakelijke spaargeld wordt opgeteld bij je inkomen in box 1 is de effectieve belasting die je betaalt lager in vergelijking met de belasting die je betaalt over je privé spaarvermogen. Dit is omdat de overheid ervan uit gaat dat jij een bepaald rente bedrag opstrijkt (dat zij hebben vastgesteld) over je privé vermogen. Dit zien zij als winst over je vermogen en daarom betaal je belasting over je spaargeld, privé.

Het klinkt nu dus heel logisch om zo veel mogelijk spaargeld op je ondernemers rekening te laten en niet naar je privé rekening over te maken als ondernemer. Hiervoor zijn natuurlijk regels, want de belastingdienst snapt ook wel dat hierdoor veel mensen zouden kunnen profiteren. De 2 regels hiervoor zijn dat er een zakelijke reden moet zijn dat je je geld van je privé rekening op de zakelijke rekening stort (bijvoorbeeld kapitaal om het bedrijf draaiende te houden). Een andere regel is dat je altijd geld mag overzetten van je zakelijke rekening naar je privé rekening, maar je kunt het ook in de onderneming houden, hiermee blijft het geld zakelijk waardoor je niet het hoge belastingtarief uit box 3 betaalt. Dus het is naast het uitkeren van dividend aantrekkelijk om geld op de zakelijke rekening te houden. Ook betaalt bijvoorbeeld een zzp’er (de mensen die als eerste aanklopten bij de overheid voor financiële steun), minder belasting dan een werknemer.

Misschien zet dit aan tot nadenken over het feit dat zzp'ers enorm gestimuleerd worden door de overheid en zij hier nu misschien op terug komen. Maar wie weet.. We zullen het af moeten wachten en ondertussen de crisis onder ogen moeten komen.
1
Geschreven door Sjoukje
Geschreven op: 5 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
63
1

Comments

  • 24 juni
  • 0
Goed geschreven artikel. Ik ben zelf ook zzp-er en herken sommige zaken uit je artikel. Ik ga je volgen jij mij ook, bij mij staat ook een bakje koffie klaar.
  • 24 juni
0

Recente en relevant artikelen