Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Focus jij op ziekte of op gezondheid?

Dit jaar is wel het vreemdste jaar van mijn leven. En dat bedoel ik ook in positieve zin. Dit jaar heeft mij de gelegenheid gegeven om te reflecteren, te beschouwen en inzichten te verkrijgen. En wat mij op begon te vallen: in welke mate is onze samenleving gericht op gezondheid?

Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 28 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
13
1
Afbeelding door Jenny Hill via Unsplash
Dit jaar is wel het vreemdste jaar van mijn leven. En dat bedoel ik ook in positieve zin. Dit jaar heeft mij de gelegenheid gegeven om te reflecteren, te beschouwen en inzichten te verkrijgen. Hoe meer tijd er verstreek, hoe meer (wetenschappelijke) artikelen er boven water kwamen. En wat mij op begon te vallen: in welke mate is onze samenleving gericht op gezondheid?

Ik ben benieuwd hoeveel mensen het ook gaat opvallen als je dit in je achterhoofd houdt: is het gericht op voorkoming van ziekte of is het gericht op gezondheid?
Neem nu de mondkapjesplicht. Er is geen enkel wetenschappelijke onderbouwing dat het helpt. Als het al zou helpen, dan zou dit een druppel zijn op een gloeiende plaat. Wat je echter niet hoort, wat de schadelijke effecten zijn van het langdurig dragen van een mondmasker. Hoe dit je immuunsysteem juist ondermijnt.
En hoe is het gesteld met voorlichting over je immuunsysteem? Wat is goed voor je immuunsysteem, hoe werkt het? Wat kun je doen? Wat kun je beter niet doen?
Bij mijn supermarkt online kun je zien tot welke categorie je gekozen product valt, ingedeeld in letters. Dat is mooie informatie. Echt opvallen doet het niet en ik vermoed dat de gemiddelde consument hier nauwelijks bij stil staat.

Voorkomen of genezen
Stel er komt een voorlichtingscampagne van de overheid over vitamine D. Het legt uit waarom een aanvulling met vitamine D tabletjes belangrijk is in de maanden waar er een r voorkomt in de naam van de maand. Informatie over de hoeveelheid die je nodig hebt en welke producten je beter eet om de opname van de vitamine te bevorderen. Raar idee? Eigenlijk niet. Deze voorlichting gebeurde namelijk toen ik kind was, dat gebeurde op het consultatie bureau en mijn moeder gaf mij zodra de r in de maand zat, dagelijks een doorzichtig bolletje wat ik even moest doorslikken. Toen zij klein was, gaf haar moeder haar levertraan. Een smerig drankje waar menig kind om moest huilen. Gelukkig kwamen er dus later de bolletjes.


... verdiep je in aanvullende vitamines, weet wat je eet, ga wandelen in de buitenlucht en zet je tv uit.
Maar niet enkel aanvullende vitamines - ik heb nu enkel vitamine D benoemd - maar ook beweging zorgt voor je immuunsysteem. Nu heeft de overheid hier wel enkele campagnes op losgelaten. Recent ken ik ze niet, maar in mijn gemeente hingen er opeens overal bordjes met het woord: 'beweeg'. Verdere uitleg ontbrak of bereikte mij niet.

Buitenlucht, ook zo'n belangrijke voor je immuunsysteem. Maar hoe schoon is de lucht waar jij woont? Ik woon zelf op zo'n 15km van een chemisch concern. Soms gebeuren er ongelukken op dat terrein en krijg je een waarschuwing via je telefoon. Gelukkig is het al weer wat jaren geleden dat dat voor het laatst gebeurde. Als ik voorbij rijd, dan zie ik veel rook komen uit de schoorstenen en vraag ik me altijd af of dat nu zo goed is voor mens en dier.

Lichaam en geest
En dan wil ik nog 1 ding toevoegen over je immuunsysteem. De reguliere geneeskunde ziet gelukkig ook steeds meer verband tussen lichaam en geest. Als je negatieve emoties hebt zoals angst, stress, somberheid dan zal je immuunsysteem minder goed werken en word je vatbaarder voor ziektes.
Hoe gericht is de overheid daar eigenlijk op?

Dus conclusie: verdiep je in aanvullende vitamines, weet wat je eet, ga wandelen in de buitenlucht en zet je tv uit. Je zal zien dat je je enorm anders gaat voelen en dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je medemensen!
0
Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 28 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
13
1

Comments

  • 30 mei
  • 0
Helemaal waar, je immuniteit zo essentieel
  • 30 mei
0

Recente en relevant artikelen