Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Gebakken feta recept

Dit is geen saganaki. Dat is de naam van de pan en de Grieken gebruiken er een andere pan voor. Wat is het dan wel?

Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 29 aug 2021
7
30
12
Gebakken feta met bloemkoolsalade
Gebakken feta met bloemkoolsalade

Gebakken feta met bloemkoolsalade

Ik had van de week heerlijke gekleurde puntpaprika's gekocht in de Lidl. In de koelkast lag nog een halve bloemkool en ik zag echte feta staan. Een potje met wat zwarte olijven. Tja, daar kon ik wel wat mee.
De feta wilde ik deze keer bakken. Dat doen ze in Griekenland ook, alleen met andere kaas. Een hardere soort – Kefalotyri. Het gerecht heet dan Saganaki. Dat is de naam van de pan waar de kaas in wordt gebakken.
De feta die ik heb gebruikt is de echte feta. Verderop deze pagina zie een foto van de verpakking. Let op de tekst, echte feta en het geel-oranje keurmerk. Die witte kaasblokjes zijn niet geschikt om te bakken.
In dit gerecht heb ik kikkererwten gebruikt uit blik. Bewaar het vocht, je kan er eventueel vegan-mayonaise mee maken.
Het gerecht heet dan saganaki. Dat is de naam van de pan waar de kaas in wordt gebakken.
Recept is voor twee personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

Wat heb je nodig?
  • 2 puntpaprika's
  • 1 eetlepel olie
  • ½ bloemkool
  • 1 blikje kikkererwten
  • 15 zwarte olijven
  • 1 eetlepel Sherry-azijn
  • vers gemalen peper
  • 3 eetlepels olie
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • snuf chilimelange
  • 1 verpakking feta
Zo bereid je het!
  1. Was de paprika's. Maak droog een leg in een ovenschaal. Giet de olie erover en verdeel over de paprika's. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
  2. Kook de bloemkool zo gaar als jij lekker vind.
  3. Wanneer de paprika's klaar zijn, haal ze dan uit de oven. Verwijder zoveel mogelijk los vel. Halveer ze. Verwijder zaad- en zaadlijsten. Snijd in stukken en leg terug in de ovenschaal.
  4. Giet de kikkererwten af. Doe bij de warme paprikastukken en schep om.
  5. Doe ook de gare, warme bloemkool erbij en de olijven. Giet de azijn erover. Maal de peper erover en schep de salade om.
  6. Verwarm de olie in een pan waar je de feta in kan bakken.
  7. Strooi de bloem op een bord. Meng de gedroogde oregano erdoor en de chilimelange.
  8. Haal de feta uit de verpakking, halveer de plak.
  9. Leg de plakken in de bloem. Zorg dat alle kanten met bloem bedekt zijn.
  10. Leg in de warme olie en bak iedere kant ± 4 minuten. Draai voorzichtig om met twee spatels.
  11. En dan...AAN TAFEL!!
Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
Kun je de QR code niet scannen. Geen probleem hieronder staat mijn naam. Klik daar op en je komt op mijn overzichtspagina.
7
Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 29 aug 2021
7
30
12

Comments

  • 4 sep
  • 0
Eerlijk, feta is 1 van de weinige dingen die ik niet lust maar leuk artikel. Kom je ook bij mij eens op de koffie?
  • 4 sep
0
  • 30 aug
  • 1
Gezond, dus ga ik het zeker proberen!

1
  • 30 aug
  • 1
Klinkt goedd!
1
  • 30 aug
  • 1
Lijkt me een lekker recept!
  • 30 aug
1
  • 30 aug
  • 2
Weer heel leuk naar de lezer gebracht, Elisabeth.
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen