Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Geraard van Duivel - historisch figuur (Vlaanderen)

Deze zomervakantie stond op onze roundtrip de stad Gent op de planning. Eigenlijk willekeurig gekozen op basis van de route die google maps had voorbereid. De keuze van tussenstop op de terugweg was tussen Brussel en Gent, die keuze was als snel gemaakt.

Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 18 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
6
0
Afbeelding door Héctor Martínez via Unsplash
We wisten niet goed was ons te wachten stond, ook hadden we ons niet helemaal voorbereid op alle bezienswaardigheden en attracties van de stad. Zeker in coronatijd, waar in alles toch anders was dan anders, hadden we besloten om het allemaal maar over ons heen te laten komen.

Ons appartementje was in de verrassend gezellige Vlaanderenstraat met restaurants, cafés en terrasjes. Vanuit het appartement liep je eigenlijk direct het stadscentrum in. Het eerste mooie grote gebouw wat je dan tegenkomt is de Geraard van Duivelsteen. Deze naam heb ik natuurlijk onthouden. En ondanks dat ik er op dat moment niet veel aandacht aan schonk-het was een mooi historisch gebouw, niet meer niet minder- wist ik dat ik over deze bijzondere naam meer wilde weten.

Het verhaal van Geraard van Duivel
Wie was Geraard van Duivel en waar had hij deze bijnaam aan te danken? Zijn werkelijke naam was Geraard van Gent (de Gant). Geraard van Gent werd in de 13e eeuw na Christus geboren en groeide op in een adellijke familie. Hij speelde samen met zijn vader en broers een belangrijke politieke rol in het, toen nog, graafschap Vlaanderen. Na een periode van vete tussen zijn vader Zeger en Ferrand van Portugal, en na het overlijden van zijn vader, verzoent Geraard zich met Ferrand. Hij belooft hem trouw en wordt geridderd.

En dan toch die bijnaam “Van Duivel” die mij getriggerd heeft… ik wilde wel weten wat daar de oorsprong van is geweest. Maar waar die naam precies vandaan komt, daar lopen de meningen van uiteen. Volgens het ene verhaal dankt hij de naam aan zijn energieke karakter en zijn ondernemende geest. Persoonlijk vind ik dat dan wel een vrij krachtige bijnaam voor deze, in mijn ogen niet hele unieke, karaktertrekken. Ik ben daarom geneigd om voor het andere verhaal te gaan, mede omdat deze een stuk smeuïger is. Volgens deze legende werd hij geboren met zwart haar en een donkere huid, vrij opmerkelijk voor die tijd en plaats. (Overigens zegt het ene verhaal zwart en het andere verhaal rood.) En hij scheen een slecht karakter te hebben. Deze combinatie zou hem de bijnaam Van Duivel hebben opgeleverd. Daarnaast gaat het gerucht dat hij op jonge leeftijd een vete had met zijn vader. Hij wilde dat Geraard net als vele leeftijdsgenoten op kruistocht ging naar het Heilige Land. Geraard weigerde dit echter en kreeg hierom ruzie met zijn vader. Niet lang daarna werd zijn vader vermoord aangetroffen in zijn bed. Verdenkingen gingen uit naar zijn zoon Geraard. Natuurlijk vind ik deze versie een stuk spannender, maar ik twijfel toch aan het waarheidsgehalte van deze versie.  Ik heb ook opgezocht wat andere bronnen vertellen over de dood van Zeger. Die wijzen er op dat hij de laatste jaren van zijn leven rustig verbleef op het kasteel van Sint jansteen.

Geraard groeide verder op. Hij woonde aan de Steen (Duivelsteen) in Gent wat hij van zijn vader had geërfd, hij trouwde en kreeg een zoon, Geraard junior. Bronnen vermelden dat zijn zoon eveneens werd geboren met gitzwart haar en een donkere huid. Geraard junior kreeg de bijnaam “Geraard de Moor”.  Geraard de Duivel was helemaal niet blij met het donkere uiterlijk van zijn kind. Hij gaf de schuld aan zijn vrouw en schopte haar in een dronken bui dood.

Het verhaal wordt nog spannender. Geraard de Moor gaat steeds meer op zijn vader lijken, beiden hebben de een bruut en wreed karakter. Wanneer zij allebei op de zelfde vrouw, Jacoba van Zottegem, verliefd worden, ontstaat er een keiharde rivaliteit tussen vader en zoon. Vader Geraard doet voorkomen dat hij d strijd opgeeft en geeft zijn zoon zegen om in het huwelijk met Jacoba te stappen. Dit is echter een list, in werkelijkheid koopt hij twee schippers om aan de vooravond van het huwelijk Geraard de Moor te ontvoeren en te vermoorden. Geraard junior heeft al snel door wat zijn vader van plan is en haalt dezelfde list uit bij zijn vader. Die wordt ontvoerd, vermoord en in zee gegooid.

Voor zover, Geraard de Duivel. Een brute en wrede man, die door zijn eigen vlees en bloed wordt vermoord. Ik begrijp nu wat de oorsprong van zijn bijnaam is geweest. Maar het smeuïge verhaal gaat door. Geraard de Moor lijkt zo op zijn vader dat hij in een enorme driftbui zijn vrouw en zoon dreigt te vermoorden. Die weten gelukkig te vluchten en komen hem na 16 jaar weer per toeval tegen. Het verhaal kent (zoals je waarschijnlijk al vermoedde) geen happily ever after, want de geschiedenis herhaalt zich en Geraard de Moor wordt door zijn zoon vermoord. Het gerucht gaat dat de geest van Geraard de Duivel en Geraard de Moor nog steeds in de Duivelsteen rondzwerven.

Gezellige jongens, die Geraards…! Toegegeven, de versies lopen wat uiteen en ik denk dat je best wat met een korreltje zout kan nemen. Maar ik ben blij dat ik de geschiedenis van Geraard de Duivel heb opgezocht. Wat een historie achter zo’n bouwwerk, wat zo onverschillig voorbij kan lopen, schuilt En… omdat een tweede bezoekje aan Gent zeker de moeite waard is, zal ik de volgende keer De Duivelsteen van binnen bezichtigen en de aanwezigheid van de moordzuchtige Geraards zelf wil ervaren…!
0
Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 18 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
6
0

Recente en relevant artikelen