Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Gevulde zoete aardappel met zalm

De zalm en zoete aardappel zijn bereid in de Philips Airfryer XXL.

Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 11 sep 2021
5
139
6
Gevulde zoete aardappel met zalm
Gevulde zoete aardappel met zalm

Het gemak van de Philips Airfryer XXL

De airfryer is voor mij echt het meest gebruikte apparaat in de keuken. En mijn losse inductieplaatje. Ik ben gestopt met op gas koken. De prijs van gas is belachelijk hoog. Dus eigenlijk kampeerkook ik in mijn eigen huis. Het vergt wat aanpassingen. En toch ben ik niet meer tijd kwijt. Wel wordt ik nog creatiever. De waterkoker is ook zo'n ideaal apparaat. Heb ik pasta op het menu, dan doe ik een bodempje water in de pan. Vul de waterkoker tot het maximum. Zodra die afslaat gooi ik het water in de pan. Die pan is reeds warm en het water is weer snel aan de kook. Pasta koken en timer instellen. Wanneer de tijd voorbij is slaat de plaat uit. Net als dat de airfryer uitslaat. Heel handig. En het water dat gooi ik niet in het riool. Maar vang ik op en manlief giet het direct over de kleine sprietjes onkruid. Die houden daar niet van. Je ziet ze bij wijze van spreken onder je ogen verwelken.

Extra tools van de Airfryer

Ik heb diverse extra tools gekocht voor de airfryer. Waaronder een pizzaplaat en een grillplaat. Allebei gebruik ik regelmatig. Sowieso is die pizzaplaat ook handig om passende bakvormen op de plaatsen. Dan kan ik ze er makkelijker uitpakken. En de grillplaat gebruik ik vaak om vis te grillen. Maar een biefstukje zou je ook kunnen grillen. In dit recept heb ik eerst de zoete aardappel gepoft - 180 graden - 30 minuten. Wel gaatjes prikken in de zoete aardappel.
De groente heb ik gewoon in de hapjespan bereid. Bij de zalm heb ik gelijk de gare zoete aardappel nog mee gegrilld.
Pasta koken en timer instellen. Wanneer de tijd voorbij is slaat de plaat uit.
Recept is voor twee personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
  • 1 zoete aardappel
  • 1 eetlepel olie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 rode zoete puntpaprika
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel verse platte peterselie - gesneden
  • 1 eetlepel verse koriander - gesneden
  • 2 moten zalm
  • versgemalen peper
Zo bereid je het!

  1. Borstel de zoete aardappel schoon. Prik met een vork hier en daar gaatjes. Leg de aardappel in de airfryer in het mandje. Zet de temperatuur op 180°Celsius en de timer op 30 minuten. Laat afkoelen in de airfryer tot je hem nodig hebt.
  2. Verwarm de olie in een ruime hapjespan.
  3. Pel en snipper de ui en doe in de pan.
  4. Pel de knoflook en snijd fijn. Doe bij de ui.
  5. Was de courgette en snijd met een groenteslijper linten. Doe bij de ui. Laat rustig bakken.
  6. Was de paprika. Halveren en verwijder het zaad en de -lijsten. Snijd van de korte kant in reepjes. Doe ook in de pan. Laat rustig bakken. Schep zo nu en dan om.
  7. Halveer de avocado. Verwijder de pit en haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd in blokjes. Besprenkel met het sap van de limoen.
  8. Halveer de zoete aardappel en haal met een lepel uit de schil. Druk met een vork of mes wat plat. Zodat de helften niet omvallen.
  9. Leg de zoete aardappel met de snijkanten op de grillplaat in de Airfryer in een grillpan.
  10. Dep de zalm droog en leg deze naast de zoete aardappel in de Airfryer of in de grillpan.
  11. Zet de temperatuur op 180°Celsius en de timer op 7 minuten. Check of je zalm gaar is. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van je zalm.
  12. Snijd ondertussen de verse kruiden en voeg bij de groenten.
  13. Doe ook de blokjes avocado erbij. Omscheppen en maal er nog wat peper over.
  14. Wanneer de tijd voorbij is en je zalm is gaar, haal dan de zoete aardappel eruit en leg op ieder bord een helft. Verdeel daarop de groenten met kruiden.
  15. Leg een moot zalm ernaast en druppel er wat limoensap over.
  16. En dan...Aan tafel.

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
Kun je de QR code niet scannen. Geen probleem hieronder staat mijn naam. Klik daar op en je komt op mijn overzichtspagina.
5
Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 11 sep 2021
5
139
6

Comments

  • 15 sep
  • 0
Ik zal er toch eens werk moeten van maken om een airfryer aan te schaffen. Is er nog niet van gekomen.
  • 15 sep
0
  • 14 sep
  • 1
Gezond is het zeker, lekker? Dat laat ik je zeker weten Elisabeth!
  • 14 sep
1
  • 12 sep
  • 2
Ik had gisteren al een lekker stukje vis maar dit ziet er ook smakelijk uit en handige tip van het kookwater van de pasta daar had ik zelf nog niet aan gedacht!
2
  • 12 sep
  • 0
Dank je wel. Volgende keer op deze manier misschien. Tip graag gegeven.
  • 12 sep
0
  • 12 sep
  • 2
Heel informatief en leuk geschreven, Elisabeth, zoals altijd.
2
  • 12 sep
  • 0
Dank u.
  • 12 sep
0

Recente en relevant artikelen