Maar eerst, wat zijn gewoontes nou precies? Gewoontes zijn ons onbewuste gedrag in uitvoering. Gedrag wordt gevormd door de gewoontes die we ontwikkelen. Kortom, onze gewoontes zijn dus ons onbewuste gedrag, ofwel, datgene wat we in de automatische piloot doen, zonder er bewust bij na te denken. We doen het omdat we het altijd zo doen. De kracht van onze gewoontes is immens, want onze hele dagen zitten vol met gewoontes. Je kunt denken aan lopen, fietsen, Netflixen in de avond, alcohol drinken in de weekenden etc. Onze gewoontes bepalen voor een groot deel hoe we ons leven leven. Goed nieuws! Wij als mensen hebben het vermogen om invloed uit te oefenen op onze gewoontes, want we hebben deze eenmaal zelf gecreëerd. Op dezelfde manier kunnen we deze ook weer veranderen, maar dat gaat helaas een stuk lastiger. Zie het als iets afleren wat je ooit geleerd hebt. Wat als je datgene wat je geleerd hebt ineens heel anders moet aanpakken? Lastig.. Maar niet onmogelijk! Bovendien des te meer invloed je kunt uitoefenen op jouw gewoontes, des te meer controle je over je eigen leven kunt krijgen.
Hoe lang het duurt om een gewoonte op te bouwen, verschilt per persoon. De één pakt een nieuwe gewoonte sneller op dan een ander. Bovendien kun je de gewoontes niet met elkaar vergelijken. Ter illustratie is het voornemen om meer te gaan sporten natuurlijk heel erg anders dan bijvoorbeeld het afkicken van drugs. Als we specifiek kijken naar gewoonteverandering bij eet- of beweeggewoontes duurt dit gemiddeld zo’n 66 dagen. Bekijken we het heel globaal dan blijkt uit onderzoek van Gina Cleo dat 95% van de mensen er tussen de 18 en 254 dagen over doet om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dat het wel even gaat duren, dat is duidelijk en om die reden is het belangrijk om die knoop nu door te hakken. Zoals de quote luidt: ‘One day or day one, you decide’. Stel het niet langer uit, maar begin vandaag en op dit moment. Juist omdat dit het enige juiste moment is om te beginnen. Daarover gesproken, laten we snel door gaan naar de tips voor het succesvol veranderen van onze gewoontes.
Je herkent het vast wel, van die dagen dat je er helemaal klaar voor bent. Je denkt precies te weten wat je allemaal wilt veranderen, maar dat blijkt net eventjes allemaal wat te veel. Alles moet in één keer en wel zo snel mogelijk. Helaas is dit niet helemaal hoe het werkt. Althans, niet voor lang.
Wat belangrijk is bij het veranderen van gewoontes is om nogmaals te beseffen dat het tussen de 18 en 254 dagen kan duren om een gewoonte op te bouwen. Laat dit je niet afschrikken, maar wees reëel naar jezelf toe. Je kunt niet ineens 10 verschillende gewoontes veranderen. Mijn advies zou zijn, neem slechts 1 of 2 gewoontes die je graag wilt veranderen en schrijf deze zo specifiek mogelijk op. Schrijf bijvoorbeeld niet op: ik wil gezonder eten. Wat is daar precies fout aan? Nou ja, wat houdt gezonder eten precies voor jou in? Misschien is het meer groentes of fruit eten of Is het minder emotioneel of stress eten? Wellicht is jouw doel om meer eiwitten, koolhydraten of vetten te eten. Schrijf dat dan zo precies mogelijk op, bijvoorbeeld:
Ik wil deze gewoonte veranderen:
- Elke avond puur uit verveling een zak chips leegeten.
- De hele dag snacken in plaats van hoofdmaaltijden te eten.
Natuurlijk hoeft de door jou gekozen gewoonte niks te maken te hebben met voeding of gezonder leven, maar dit is puur ter illustratie. Hopelijk heb je op deze manier een idee hoe je jouw doelen duidelijk voor jezelf uit kunt schrijven.
Het is natuurlijk al super knap als je weet wat jou op dit moment tegenzit en wat je precies wilt veranderen. Toch bemoeilijk je het jezelf als je geen vervanging hebt gevonden voor deze gewoonte. Maar dit werkt ook andersom: je maakt het jezelf makkelijker als je wel een vervanging hebt voor deze gewoonte. Door vervanging te zoeken weet je wat je te doen staat, waardoor je de kans op terugval verkleint. Bovendien kun je op deze manier jouw doelen beter volhouden. Hoe beter je overzicht is voor jezelf, hoe duidelijker het is en des te meer kans je hebt jouw gewoonte(s) te veranderen. Bijvoorbeeld:
- Wanneer ik de neiging heb heel ongezond te eten doordat mijn gevoelens mij overweldigen, probeer ik hier niet direct op te reageren. In plaats daarvan neem ik even de tijd om op te merken hoe en waarom ik me eigenlijk zo voel. Heb ik echt trek of probeer ik iets te zoeken om bepaalde emoties te verdoven? In dit tweede geval kunnen goede vervangingen zijn: praat tegen een vriend(in) of familielid, wandelen, sporten, schrijven, ademhalingsoefeningen, muziek luisteren enz.
Wat is eigenlijk de echte, diepe reden dat je deze gewoonte wilt veranderen? Is het om indruk te maken op iemand, om iemand iets te bewijzen of is het puur voor jezelf? Soms is dit een lastige vraag te beantwoorden, want vaak willen we onszelf namelijk aanpassen voor een ander. We willen dat zij ons leuk gaan vinden, accepteren en waarderen. Toch denk ik dat het veranderen van een gewoonte voor een ander niet de juiste reden is. Aan het einde van de dag heb je tenslotte alleen maar jezelf met je eigen gevoelens en gedachtes. Probeer een reden te vinden die dicht bij jezelf ligt, zodat het veranderen van de gewoonte jou een goed gevoel geeft. Een reden kan zijn dat je bepaalde gewoontes wilt veranderen omdat je het verdient om gelukkig te zijn, omdat jij je graag sterk wilt voelen of omdat je er een beter persoon naar jezelf toe van wordt.
Om hulp vragen is erg lastig. Toch is het belangrijk deze grote stap te zetten en het wel te doen. Misschien heb je het gevoel alles alleen te moeten doen en er totaal alleen voor te staan. Dit is echter niet waar, want er zijn enorm veel mensen om je heen die van je houden en jou maar al te graag willen helpen om beter te worden. Vertel mensen over je doelen. Leg uit welke en waarom je bepaalde gewoontes wilt veranderen en maak hen duidelijk wat jou momenteel dwarszit. Door open en eerlijk naar anderen toe te zijn en hen uit te leggen hoe ze jou het beste kunnen helpen, kunnen zij je makkelijker begrijpen en steunen. Zij weten dan waar je mee bezig bent en zullen hun uiterste best doen jou zo goed mogelijk te helpen. Niet iedereen zal begrijpen waarom je bepaalde doelen voor jezelf stelt, maar dat hoeft ook niet. Blijf om hulp vragen als je dit nodig denkt te hebben en de juiste mensen zullen je met alle liefde helpen. Je staat er niet alleen voor.
Ja, het duurt lang en het is lastig. Belangrijk is om je nu alvast te beseffen dat je setbacks gaat krijgen en dat je te maken krijgt met dagen waar het allemaal wat minder gaat. Misschien zal je zelfs tijdelijk terugvallen in je oude gewoontes, maar dit hoeft echter niet zo te blijven. Je bent sterk genoeg geweest om te beginnen en je hebt dus al aan jezelf bewezen dat je sterk genoeg bent je journey weer op te pakken en het werken aan je nieuwe gewoontes te hervatten. Merk op dat je voor een moment terugviel in oude gewoontes, maar oordeel niet. Wees er gewoon bewust van. Dat je bewust bent van de terugval is de belangrijkste stap, want vanaf daar kun je de draad weer oppakken.
Als je van die dagen hebt waar het allemaal gewoon wat minder gaat, is het makkelijk om jezelf schuld aan te praten en jezelf te overtuigen dat je het niet kunt. Belangrijk om je te realiseren is dat dit slechts jouw eigen gedachtes zijn. Jouw gedachtes hoeven niks te maken te hebben met de waarheid. Om deze reden is het belangrijk om stil te staan bij jouw gedachtes zonder hier direct over te oordelen. Merk je gedachtes en gevoelens op, adem in en adem uit. Zoek een rustig plekje op om weer even goed en helder na te kunnen denken en zet het allemaal voor jezelf op een rijtje en neem de tijd. Herinner jezelf eraan dat het volkomen normaal is dit soort dagen te hebben en dat je deze vaker zult tegenkomen. Weet ook dat je jezelf er weer doorheen zult slaan en dat je de draad weer gaat oppakken. Wees niet boos op jezelf, maar accepteer het. De imperfecties zijn juist datgene dat ons mens maakt. Onthoud vooral dat elke dag een nieuwe dag is om te hervatten en dat het nooit te laat is weer te beginnen. Kortom, geef niet op.
Hopelijk hebben jullie wat aan de tips gehad om gewoontes te veranderen. Wat zijn gewoontes die jij graag wilt veranderen en hoe zorg jij ervoor dat je niet terug valt in oude gewoontes? Laat het me zeker weten in de reacties!
Comments
- 24 juli
0- 13 juli
- Hide replies (1)
1- 14 juli
0- 12 juli
- Hide replies (1)
1- 14 juli
0- 30 juni
- Hide replies (1)
1- 8 juli
0- 24 juni
- Hide replies (1)
1- 8 juli
0