Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Gezond Afvallen: Tips en Tricks

In dit artikel worden een aantal tips gegeven om snel en gezond gewicht te verliezen. Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn. Maar door de overdaad aan informatie en elkaar tegensprekende bronnen is het soms lastig om de juiste wijze van afvallen te vinden. En onthoud: gezond afvallen betekent niet dat je niet meer van het leven kunt genieten.

Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 14 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
10
0
Afbeelding door Jonathan Borba via Unsplash
De onderstaande tips kunnen je helpen om af te vallen, maar onthoud dat het geen vereisten zijn. Afvallen werkt alleen wanneer je het op je eigen manier doet. Hou je niet van sporten? Geen probleem, richt je pijlen dan op een gezonde voeding. Geef je eigen draai aan een dieet zodat het vol te houden is. En onthoud: gezond afvallen betekent niet dat je niet meer van het leven kunt genieten.

1 Bereid je eigen maaltijden

Door je eigen eten te bereiden heb je een beter overzicht van wat je binnenkrijgt. Kant en klare maaltijden bevatten vaak veel zout of andere ongezonde producten. Zelf koken is daardoor vaak gezonder.

2 Haal geen snack in huis

Vaak is de verleiding moeilijk te weerstaan als die lekkere zak chips je aan ligt te kijken. Of wanneer de suikerrijke producten je om de oren vliegen. Een gouden tip is om deze producten gewoonweg niet in huis te halen. Als je het eenmaal gekocht hebt dan krijg je het gevoel dat het op moet en is de drempel niet hoog om het ook op te eten. In de winkel is deze drempel hoger, omdat je je bewuster bent van hoe ongezond een product is. Het is makkelijker om iets in de winkel te laten staan dan om de verleiding thuis op de bank te weerstaan. Als je moeite hebt met het kopen van gezonde producten, maak dan thuis vast een lijstje met de producten die je nodig hebt en koop dan ook alleen de producten die op het lijstje staan. Ook kan het helpen om niet voor, maar juist vlak na een maaltijd boodschappen te doen. Op deze manier heb je geen trek als je in de winkel staat en wordt je minder aangetrokken tot alle ongezonde zoetigheden.

3 Snack gezond

Het is tussen maaltijden door vaak lastig om een snack te weerstaan. Rond een uur of vier of 's avonds na het eten krijgen veel mensen trek. Denk eraan dat het geen schande is om te snacken. Het kan er juist voor zorgen dat je nieuwe energie krijgt en voorkomt dat je tijdens de volgende maaltijd te veel gaat eten. Als je besluit om tussendoor een snack te nemen, kies dan voor een gezonde snack zoals rauwe groenten, fruit of noten.

4 Weeg je niet te vaak

Veel mensen die bezig zijn met afvallen wegen zich elke dag. Het heeft echter geen zin om zo vaak op de weegschaal te gaan staan. Allerlei factoren zoals de tijd van de dag, de maand of het weer kunnen invloed hebben op je gewicht. Hierdoor is het niet erg betrouwbaar om te kijken naar hoeveel kilo je in een dag bent afgevallen. Kies er liever voor om je iets minder vaak, zoals elke week of elke twee weken te wegen. Dan val je tussen twee weegmomenten vaak veel af, waardoor je motivatie een boost krijgt. Ook heb je minden kans om een keer een weegmoment te zijn aangekomen, wat wel kan gebeuren als je je elke dag weegt.

5 Beweeg

Om af te vallen is bewegen een belangrijke factor. Een gezond voedingspatroon is de basis, maar met bewegen verbrand je veel calorieën en het is ook nog eens gezond en goed voor je conditie. Het is natuurlijk het meest effectief om 3 keer per week flink intensieve krachttraining of cardio te doen. Maar afvallen kan ook door een keer de trap te pakken in plaats van de lift. Door bij je collega langs te lopen in plaats van te bellen. Of door te fietsen naar de supermarkt in plaats van elke keer met de auto te gaan. Elke dag een rondje wandelen doet wonderen voor je gezondheid en helpt zeker ook bij het verliezen van gewicht.

6 Neem niet te grote stappen

Het overkomt veel mensen. Ze willen zo snel mogelijk afvallen en maken grote verandering in hun leven die lastig vol te houden zijn. Het is echter veel gezonder om je eetpatroon langzaam te veranderen, zodat je het gezonde eten langer vol kan houden. Maak daarom kleine veranderingen in je voedings- en beweeg patroon in plaats van je leven in één keer om te gooien.

7 Pas op met drinken

Veel mensen vergeten het drinken mee te nemen in hun gezonde nieuwe dieet. Je let dan zo goed op je voeding, maar met drinken krijg je vaak veel calorieën binnen zonder dat je het doorhebt. Drink daarom vooral water, thee of zwarte koffie als je probeert af te vallen. Zo voorkom je dat je te veel gewicht naar binnen drinkt.

Bronnen

7 tips: 10 kilo afvallen in 5 weken (zonder sporten) https://www.jasperalblas.nl/10-kilo-afvallen-tips/
Gezond en snel afvallen - 8 tips https://sochicken.nl/snel-afvallen
Wat is gezond afvallen? Afvallen op een gezonde manier. 10 tips om af te vallen https://www.fit.nl/afvallen
0
Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 14 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
10
0

Recente en relevant artikelen