Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Gezonde oliebollen maak je best zelf met deze natuurlijke ingrediënten + Recepten

Herfst en winter, en zeker de laatste dagen van het jaar, kunnen niet zonder oliebollen. Ze zijn lekker, maar gezond? Oliebollen bevatten namelijk veel toegevoegde vetten en suiker. Maar het kan gelukkig ook anders. Door ze zelf te maken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zonder vet en suiker. Zélf je oliebollen maken doe je met deze makkelijke tips en recepten.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 nov 2021
12
249
12
Oliebollen maak je zelf met uitsluitend natuurlijke producten

De laatste dagen van het jaar lijken nog veraf, maar ze naderen alvast veel sneller dan we denken. Daar horen traditiegetrouw oliebollen en appelflappen. ben je begaan met je gezondheid en gezonde voeding, en let je nauwgezet op je lijn? In dat geval zijn afhaal oliebollen nu niet precies het gezondste wat je kunt eten. Ze bevatten immers veel toegevoegde vetten en suiker. Met het eten van kant- en - klare oliebollen krijg je meteen veel meer calorieën naar binnen dan goed voor je is. Om je uiteindelijke doelen niet in gevaar te brengen, wil je dat uiteraard voorkomen.


Tips om zélf gezonde oliebollen te bakken


Traditioneel worden oliebollen gemaakt uit een mengsel (witte) bloem, gist en melk en gefrituurd in hete olie. Zo barsten ze van toegevoegde vetten, suiker en Calorieën. Zowel voor onze gezondheid als ons lichaamsgewicht, kunnen we dit allemaal best vermijden. Gezonde oliebollen maken kan, en doe je best zelf. Zo weet je wat je eet en maak je je favoriete oliebollen. Want ook daar bestaat heel wat variatie.
Gezonde oliebollen maak je zo

Jij wilt toch ook gezond eten tijdens de feestdagen? Gezonde oliebollen maken doe je met deze eenvoudige tips:
  • Vervang ongezond en hard frituurvet door gezonde, plantaardige oliën. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie en arachideolie
  • De temperatuur waarop je je oliebollen frituurt, varieert tussen de 150 en 175 graden. In dit geval absorberen ze de kleinste hoeveelheid vet
  • In donkerbruine, verbande oliebollen vinden we schadelijke, kankerverwekkende stoffen. Bak ze goudbruin en laat je oliebollen zeker niet 'aanbakken'
  • Laat geraffineerde, witte bloem voor wat het is en gebruik uitsluitend volkorenmeel voor het bakken van je oliebollen
  • Ben je glutenintollerant? Gebruik dan bij voorkeur rijstmeel
  • Gebruik natuurlijke alternatieven voor suiker. Denk hierbij aan kokosbloesemsuiker, Zusto of steviapoeder

Recept voor het zelf bakken van gezonde oliebollen


Ingrediënten voor 10 oliebollen: 50 gram volkorengranen (havermeel), twee eieren, twee eetlepels kokosmeel, vier gram droge gist, natuurlijk zoetmiddel, 25 milliliter vers geperst citroensap, kokosolie om in te bakken, een snuifje zout, rozijnen, stukjes appel of je favoriete fruit


Recept voor oliebollen met rozijnen


Ingrediënten voor 12 oliebollen: 200 gram volle granen, twee eieren, 1750 gram onbewerkte kwark zonder, 50 gram rozijnen, vier eetlepels kokosmeel, acht gram gist, 20 gram kokosbloesemsuiker, Zusto of steviapoeder, een eetlepel kokossuiker en een snuifje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Smelt kokosolie op een laag vuurtje
  • Meng kwark of yoghurt, bloem, eieren en gist
  • Voeg vervolgens het kokosmeel, de rozijnen en de krenten toe om een ​​soepel deeg te maken
  • Vorm de oliebollen pannenkoeken, leg ze samen met bakpapier op je bakplaat
  • Bak ze nu goudbruin, en laat ze zeker niet donkerbruin worden
  • Bestrooi de oliebollen met een gezonde suikervervanger
Oliebollen met sinaasappelschijfjes

Ingrediënten: 200 gram volle granen, 500 milliliter lauw water, 130 gram witte en evenveel zwarte rozijnen, 50 gram krenten, een appel, 40 gram gekonfijte sinaasappelpartjes, 50 gram cederappel, cedercitroen of muskuscitroen (sukade), kokosbloesemsuiker, Zusto, stevia..., plantaardige bakolie

Bereiding

  • Snij de appel in kleine plakjes
  • Doe dat ook met de gekonfijte sinaasappelpartjes, en meng deze met de krenten, de rozijnen en de plakjes appel.
  • Maak het beslag
  • Meng de vulling onder het beslag
  • Laat dit rijzen bij kamertemperatuur.
  • Bak de oliebollen goudbruin.


Oliebollen met gember


Ingrediënten:  200 gram havermeel, 300 milliliter water op 40 graden, 130 milliliter bier, twee in kleine plakjes gesneden appels, een eetlepel vers geperst citroensap, 80 gram geraspte gember, 85 gram rozijnen, 85 gram krenten, twee eetlepels kaneel, natuurlijk poedersuiker

Bereiding
Los het meel op in water en het bier, en maak er een glad beslag van Doe de appel, besprenkeld met citroensap, de gember, rozijnen, krenten en kaneel door het beslag Laat dit gedurende een half uur rijzen op een warme plaats Breng je oven op 190 graden Vorm met het beslag de oliebollen Bak de oliebollen met de stukjes appel en de gember goudbruin Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken Bestrooi ze daarna met poedersuiker.
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 nov 2021
12
249
12

Comments

  • 6 dec
  • 0
Goede tip
  • 6 dec
0
  • 13 nov
  • 1
Lekker, zeker met die gember
  • 13 nov
1
  • 9 nov
  • 1
Lekker
  • 9 nov
1
  • 9 nov
  • 1
Daar krijg ik wel trek van
  • 9 nov
1
  • 9 nov
  • 1
die met gember spreken me zeker aan!
  • 9 nov
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen