Artikel.nl
Gras maaien, op een duurzame manier.

Ik ben vast niet de enige bij wie het gras momenteel de hoogte inschiet. Warme zonnestralen, af en toe wat regen: Top combinatie! Maaien hoort er nu eenmaal bij, indien je de verwildering van een gazon wil tegengaan.

Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 19 mei 2021
7
50
4
Afbeelding door Christian Widell op Unsplash
Afbeelding door Christian Widell op Unsplash
Hoewel ik graag opkom voor wilde tuinen, omwille van de ondersteuning aan biodiversiteit *, begrijp ik best de wens naar een kort stukje gazon. Mijn eigen tuin is landelijk gelegen. Wanneer ik het gras niet maai, komen we nogal gauw teken tegen. Je begrijpt vast wel dat ik daar niet altijd zin in heb. De hond kan het niet schelen, maar ik spaar die toch ook liever van de teken. Rondom het huis houden we het gras kort, verderop in de tuin mag het zijn gang gaan.

Zit je met een stukje gras, dat je wil maaien, maar dan graag op een milieuvriendelijke manier? Maak kennis met de handmaaier.

Afbeelding door Jon Sailer op Unsplash
Afbeelding door Jon Sailer op Unsplash
Het is een maaier zoals op de foto hierboven, maar dan liefst goed onderhouden en niet verroest. Het duurzame eraan is dat het geen motor heeft. Jouw eigen lichaam is de drijvende kracht. Doordat je de maaier vooruit duwt, draaien de messen rond en wordt het gras gemaaid. Low impact en gratis fitness!

Een stuk grond met diepe putten en stevige heuveltjes zal niet vlot maaien met deze maaier. Op een genivelleerd stuk waar enkel gras groeit, zal je vooruitgaan als een warm mes door de boter. Daar kan je de maaihoogte zo instellen dat je een gemillimeterd perkje bereikt. Op een iets ruiger stuk gaat het echter ook prima. Onze tuin is begroeid met gras, paardenbloem, weegbree en klaver. De grond is verre van effen. Toch gaat het. Ik zet de maaihoogte iets hoger. Zo kan ik over de kleine heuveltjes rijden. Het gras blijft wat langer, maar dat is des te heerlijker om er met de blote voeten in te lopen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het kort genoeg is om teken weg te houden. Zolang je de messen goed scherp houdt en de onderdelen gereinigd en geolied, kan zo‘n maaier echt heel wat aan.

Om af te sluiten, nog een kleine tip.

Heb je een stuk tuin dat je wild laat, maar zou je die hoge grassen en planten ook eens willen inkorten? Gebruik een zeis. Duurzaam en jij bent weer de drijvende kracht.
*
7
Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 19 mei 2021
7
50
4

Comments

  • 23 mei
  • 1
De geur van vers gemaaid gras. Heerlijk! En zeker lekker nu je weet dat het natuur vriendelijk is gebeurd.
1
  • 20 mei
  • 1
🌾🌿🌾🌿🌾
  • 20 mei
1
  • 19 mei
  • 1
handig!

  • 19 mei
1

Recente en relevant artikelen