Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Gratis spullen via Facebook

Van babyspeelgoed tot drank en van pokermatjes tot meubilair: er zijn veel Facebookgroepen waarbij je gratis spullen kan krijgen. Waarom bestaan deze weggeef Facebookgroepen?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 19 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
5
0
Afbeelding door Brett Jordan via Unsplash
Van babyspeelgoed tot drank en van pokermatjes tot meubilair: er zijn veel Facebookgroepen waarbij je gratis spullen kan krijgen.

Waarom bestaan deze weggeef Facebookgroepen?
Er zijn te veel spullen op de aarde en deze worden lang niet allemaal gebruikt. Zoals de spullen die op uw zolder stof liggen te verzamelen, of de oude meubels die u niet meer nodig heeft. Deze zetten mensen dan op de gratis Facebookpagina's om vervolgens mee te geven aan andere mensen. Zo helpt iedereen elkaar in de tijden van nood.

Waar te vinden?

Via Facebook ben ik er een aantal tegengekomen, zoals ‘Gift Ninove’, ‘Alleen gratis’ of de ‘Gratis Geraardsbergen’ Facebook-groep. Deze zijn uiteraard in mijn omgeving, maar je kan ook zoeken op jouw postcode en daar gratis voor te zetten. Dit druk je dan in de zoekbalk en zo begin je je zoektocht. Het kan ook bijvoorbeeld per regio of provincie zijn, zoals de ‘Alleen gratis’ Facebookpagina, waar iedereen van België kan plaatsen. Deze spullen haal je dan later op wanneer je het adres hebt verkregen.

Lees de regels!

Wanneer je jouw regio hebt gevonden op de gratis Facebookpagina, lees dan eerst de regels. Hierin staat bijvoorbeeld wat je kan posten, hoe je het moet ophalen, maar ook waarschuwingen en dat je geen huisdieren erop mag zetten. Mocht je de regels niet naleven, kan je post verwijderd worden. In het ergste geval kan je zelfs verwijderd en verbannen worden van de Facebookpagina. Het kan ook zo zijn dat je eerst een aantal vragen moet beantwoorden, voordat je geaccepteerd wordt in de gratis Facebookgroep.

Mijn ervaringen

Ik heb al meerdere malen spulletjes opgehaald en weggeven. Dit verliep vlot en zonder problemen. Via deze weg heb ik mijn oude meubilair weg gekregen dat in de weg stond, gratis drank gekregen die mensen niet meer wilden en verschillende kattenspullen gekregen. Ook kan je een zoekertje plaatsen indien je naar iets op zoek bent. Een post met daarin een beleefde aanvraag voor wat je wilt hebben. Een voorbeeld hiervan is, 'Heeft er iemand nog kinderkleding die jouw kinderen niet meer passen? Het is hier welkom.'

Via deze manier ben ik aan mijn tweedehandse telefoon gekomen, omdat de mijne helaas kapot was gegaan. Ik plaatste een zoekertje met de vraag of iemand nog een oude telefoon had liggen en tegen alle verwachtingen in had ik de volgende dag al een reactie. Nu geniet ik nog steeds van mijn gratis telefoon ook al zijn de boxen ervan beschadigd.

Pas op! En rapporteer waar nodig.

Er zijn ook vervelende ervaringen waarvoor je moet oppassen. Zo heeft mijn vriend een keer meegemaakt dat hij voor een 'gratis' visbak erheen ging, om er vervolgens voor te moeten betalen. Wanneer dit gebeurt, twijfel dan niet om hun post te rapporteren in de groep. Dit doe je door bij de post op de drie puntjes te klikken die rechts staan. Tussen deze opties staat namelijk de optie 'bericht rapporteren'.
Ook zijn er mensen die op jouw vraag reageren en zeggen dat ze ook op zoek zijn naar deze spullen. Bijvoorbeeld laatst was er een mevrouw die voor de knikkeractie van de Lidl spaart. Ze kreeg er veel reacties op, maar helaas niet de reacties die ze zou willen. Bepaalde mensen reageerden op haar post met 'Deze sparen wij ook' of 'Hier zijn ze ook welkom'. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en het is beter dat je dit meldt aan de beheerder van de groep.

Geef ook spullen

Het is geven en nemen op deze Facebookpagina's. Je zult niet verwijderd worden als je niets te bieden hebt, maar het voelt ook goed als je iets erop plaatst.
Dit kan ook helpen om je huis op te ruimen. Denk bijvoorbeeld aan de kleding die te klein geworden is voor jou, de spullen die stof verzamelen of het speelgoed dat al in geen maanden meer is aangeraakt. Hiervan kan je dan een foto maken en er een beschrijving bij maken om het vervolgens als post te plaatsen op de Facebookpagina.

De geïnteresseerden zullen je dan een berichtje sturen via Messenger. Daarom is het aan te raden om deze app op dit moment ook op je telefoon te hebben. Het kan zo zijn dat de berichten van de mensen niet direct op je scherm springen. Om deze reden is het ook belangrijk om af en toe je Messenger te openen.
Ook kan je een reactie plaatsen op de zoekertjes van de andere mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een messenblok, wanneer jij jouw messenblok nét wilde vervangen. Dit kan eventueel ook motiverend werken, want als u vrijgevig bent, zullen de andere dat ook zijn.

Ik kijk dagelijks door mijn gratis Facebookpagina’s om mensen te helpen, maar ook uit nieuwsgierigheid. Zo heb ik het gevoel van een rommelmarkt, terwijl ik op een veilige corona-afstand zit.

Hoe ophalen?

In deze tijden is het niet verstandig om met andere in contact te komen, daarom heb ik nog een paar tips voor je:
  • Zorg voor een afstand en hou de afspraak zo kort mogelijk
Onderzoek heeft uitgewezen dat een bemetting gemakkelijker plaatsvindt, wanneer je langer dan vijftien minuten in contact bent met een ander. Daarom raad ik aan om de spullen op te halen, hen te bedanken en vervolgens direct te vertrekken. Ook al ken je de ander, begin geen praatje over het één of het ander.
  • Draag een mondmasker en spreek zo nodig af op een parkeerplaats buiten
In België is het verplicht om bijna overal een mondmasker te dragen. Dit zorgt voor jou, maar ook voor de veiligheid van de ander. Buiten is minder kans op besmetting, omdat het in de open lucht is. Ik heb wel eens iets opgehaald op de parkeerplaats van Gamma. Dit ging vlot en ik voelde mij ook veiliger. Ook kan het zo zijn dat de mensen de spullen buiten al hebben klaargezet, om op deze manier het contact te vermijden. In deze tijd heeft iedereen het zwaar, daarom is het fijn als we nu allemaal een stukje liever zijn tegen de ander. Door elke dag de ander een handje helpen, wordt deze wereld steeds een stukje beter.
1
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 19 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
5
0

Recente en relevant artikelen