Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Groentesap of fruitsap: Wat zorgt voor de meeste gezondheidsvoordelen + Recepten

Groentesap of fruitsap, velen onder ons vragen zich af welk sap voor de meeste gezondheidsvoordelen zorgt. Sapjes zijn erg populair, zowel bij gezondheidsfreaks als bij diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. Dankzij hun zoete smaak, zijn vooral kant- en klare vruchten- en fruitsappen erg populair. Maar is dat wel een goede keuze? Kortom, wat is onze beste keuze: groentesap of fruitsap?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 5 sep 2021
11
208
10
Fruit- en vruchtensap

Zowel groenten als fruit zijn gezond, maar toch zijn er grote verschillen tussen beiden. Terwijl groenten barsten van alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels, bevatten ze nauwelijks calorieën. Ze bevatten namelijk weinig of geen suikers, en dat is het grote verschil met fruit. Bij fruit gaat het om fruitsuikers. Die zijn veel minder nadelig voor onze gezondheid dan toegevoegde suikers, maar het blijven suikers. Terwijl we alle soorten groenten onbeperkt mogen eten (minstens 250 gram rauwe of gekookte groenten per dag en liefst méér), is dat met fruit niet het geval. Door de aanwezigheid van fruitsuikers blijft onze fruitconsumptie beperkt tot drie verschillende stukken per dag. Wanneer je wilt afvallen slechts één stuk.
Sapjes maak je bij voorkeur zelf

Sapjes maak je best altijd zélf, of het nu om groente- of fruit en vruchtensapjes gaat. Door hun bewerkingsproces verliezen kant- en - klare sapjes heel wat van hun gezonde voedingsstoffen, vooral voedingsvezels. Bij zelf gemaakte sappen is dit gelukkig niet het geval. Ze behouden hun voedingswaarde. Maar vooral groentesap behoudt zijn hoeveelheid gezonde voedingsstoffen en vezels en bevat geen suiker. Drink dus gerust iedere dag je groentesap, je zal er al vlug de voordelen van ondervinden.

Verwerk vooral groene bladgroenten in je groentesap

Uiteraard bestaan groentesapjes best uit zoveel mogelijk verschillende groenten. Vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, spruitjes, sla, broccoli, bloemkool, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers, palmkool, bleekselderij en venkel. Vooral groene groenten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat is vooral positief voor diabetici.  Groenten met veel zetmeel zoals wortels doen net het tegenovergestelde. Ze zorgen voor een bloedsuikerspiegel met hoge pieken en even diepe dalen. Dat is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2.
De smaak van groentesap verbeteren

De meerderheid van diegenen die starten met het inpassen van zelf gemaakt groentesap in hun (gezond) eetpatroon, houden niet zo van de smaak van deze gezondheidssapjes. Je moet er langzaam aan wennen. Dat kan door er zelf geperst fruit- of vruchtensap aan toe te voegen. Dat doe je best in een verhouding van drie delen groentesap en een deel vruchten- of fruitsap. Eens aan de smaak gewend, drink je best puur groentesap. Zo geniet je maximaal van alle gezondheidsvoordelen die groenten ons bieden.  Om die extra te ondersteunen voeg je aan je groentesap bij voorkeur een stukje gember toe voor het reinigen van je lever, een stukje citroen als smaakverbeteraar en een theelepel spirulina of chlorella voor extra energie en om meer opgeslagen vet te verbranden.

Groentesap versterkt ons immuunsysteem


En dat verhoogt onze natuurlijke weerstand. In vers geperst groentesap vinden we veel vitaminen, mineralen, de sterkste antioxidanten en spoorelementen. Groenten zijn vooral rijk aan vitamine C, een sterk antioxidant die ons beschermt tegen oxidatieve stress, veroorzaakt door de schadelijke vrije radicalen. Die kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Vitamine C helpt tegen allerlei infectieziekten, vooral tegen verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen, vooral tegen bronchitis. Deze vitamine verkort ook ons genezingsproces. En ook de grote hoeveelheid zink in groentesap werkt positief op ons immuunsysteem.

Groentesap zorgt voor een goede hydratatie


Dat danken we aan de aanwezige mineralen zoals magnesium, kalium en calcium in (groene) groenten. Die zijn namelijk onmisbaar voor een goede vochthuishouding. Deze mineralen gaan vooral verloren door het transpireren na zware inspanningen.

Vermindert ons risico op chronische ziekten


Onverzorgde ontstekingen kunnen op termijn chronische aandoeningen veroorzaken, vooral diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten  kanker. De vele en sterke soorten antioxidanten in groenten verminderen de ontsteking door de vrije radicalen uit te schakelen.

Groentesap helpt tegen hoge bloeddruk


Onze bloeddruk wordt vooral geregeld door onze kalium- en natriumbalans. Natrium krijgen we vooral binnen in de vorm van zout. Bij een hoge bloeddruk wordt aangeraden om zo weinig mogelijk zout te gebruiken en te vervangen door verse kruiden en specerijen. In tegenstelling met natrium, werkt kalium bloeddruk verlagend. Minder zout en meer kalium gebruiken helpt dus je hoge bloeddruk verlagen. Naast (groene) groenten vinden we veel kalium in:
  • Alle verse groenen: en vooral in groene bladgroenten, maar ook in asperges, broccoli, bieten, tomaten, linzen en in postelein
  • Vers fruit: bananen, meloenen en abrikozen
  • Onbewerkte noten: voornamelijk in amandelen, pistachenoten, pecannoten,  paranoten, pinda's, hazelnoten en in cashewnoten
  • Zoete aardappelen of bataten
  • Vette vis: vooral in wilde zalm, maar ook in tonijn, forel, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis
  • Avocado
  • Pitten: vooral in pompoenpitten, pijnboompitten en in zonnebloempitten
  • Paddenstoelen
  • Zuivelproducten: onbewerkt yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toegevoegde stoffen

Groentesap kan zelfs dementie voorkomen


De vele en sterke antioxidanten in groentesap zorgen ervoor dat er zich minder aanslag (plaque) kan vormen in de neutrale paden van de hersenen. Dit helpt dementie te voorkomen en ons geheugen, onze concentratie en ons het basaal functioneren te verbeteren.

Wanneer drink je best groentesap?


Dat doe je bij voorkeur op je nuchtere maag, dus nog voor je ontbijt. Zo geniet je maximaal van alle gezondheidsvoordelen van groentesap. Door een half uurtje te wachten tot je ontbijt, worden alle gezonde voedingsstoffen uit het groentesap maximaal opgenomen. Eet dus nooit een half uur voor of na het drinken van groentesap.


Gezonde recepten voor groentesap: Gezond groen groentesap


Ingrediënten voor vier personen: één komkommer, twee stengels bleekselderij, één groene appel, 50 gram spinazie, 40 gram koriander, twee citroenen en voer centimeter gember
Romaans groentesap

Ingrediënten voor vier personen: één krop Romaanse sla, 50 gram bladpeterselie, twee citroenen, twee wortels en één komkommer

Fris Groentesap
Ingrediënten voor vier personen: twee stengels bleekselderij, een halve groene paprika, twee venkels, een halve citroen en een komkommer
Extra: voeg aan je zelf gemaakt groentesap telkens één theelepel spirulina of chlorella toe
Conclusie

Wanneer je gezond wilt drinken, geef dan naast voldoende water de voorkeur aan zelf gemaakt groentesap en een smoothie.

11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 5 sep 2021
11
208
10

Comments

  • 11 sep
  • 0
Goed om te weten
  • 11 sep
0
  • 7 sep
  • 0
Ook liever fruitsapjes ja, maar leuke tips
  • 7 sep
0
  • 7 sep
  • 0
Een fruitsapje gaat er wel in maar groente sapjes zijn aan mij niet besteed!
  • 7 sep
0
  • 6 sep
  • 0
Op een nuchtere maag lijkt me heftig. Ik ben denk ik meer voor de fruitsappen/smoothies.
  • 6 sep
0
  • 6 sep
  • 0
Ik kies ook rapper voor fruit, vers geperst, dan voor groentensappen.
  • 6 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen