Artikel.nl
Halal vlees: wat moet ik ermee?

Een groot deel van de moslimsamenleving consumeert halal vlees. Velen doen dit zonder erbij na te denken en te evalueren wat het nut ervan is. Halal vlees is volgens velen het halal slachten van dieren en die halal verkopen maar klopt dit idee? En is dit eigenlijk nog van belang in 2021?

Geschreven door Amin ben Dhaou
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
1
17
0
Afbeelding door Rumman Amin via Unsplash
De Islam is een oude religie die in een tijd is geboren waar nog geen technologische hulpmiddelen waren en kijkend naar het concept van halal vlees is het duidelijk dat halal vlees erop doelt om vlees zo gezond en hygiënisch mogelijk te houden. Laten we eerst kijken naar de huidige situatie in de (halal)vleesindustrie.

Allereerst zien we dat er strenge kwaliteitseisen aan vlees worden gesteld door de overheid en daarnaast worden slagerijen streng gecontroleerd. Het concept van halal vlees is dan eigenlijk is ons land onnodig, ik durf bijna zelfs te zeggen dat je als moslim ‘halal’ vlees moet vermijden. Vlees dat wordt gezien als halal wordt vaak geïmporteerd of ondergaat vaak een behandeling die als louche kan worden beschouwd. Islamitische slagerijen spelen vaak een tape af waarin het woord ‘in naam van god’ wordt herhaald en de dieren worden gewoon zonder genade achter elkaar geslacht. Dat kan redelijkerwijs nooit zijn wat getracht wordt te bereiken met de Islamitische principes.

Het geloof wordt moeilijker gemaakt dan het daadwerkelijk is. Het doel is schoon vlees. Punt. Daarbovenop komt nog dat de Islam dierenwelzijn belangrijk vindt en dat daarom ook een cruciaal onderdeel is. Dieren zijn levende wezens en moeten ook op die manier behandeld worden. Nageslacht moet niet worden gescheiden van de ouders en dieren moeten naar redelijke maatstaven een goed leven hebben geleid. Plofkippen en megastallen vallen hier niet onder. Derhalve moet elk vlees dat niet biologisch en afkomstig is van een dier dat slecht is behandeld als niet halal vlees worden verklaard. Er wordt in deze tijd te veel focus gelegd op het spirituele gedeelte en niet op het daadwerkelijke gedeelte dat invloed heeft op anderen.

Maar wat moet een moslim dan eigenlijk doen om zo goed mogelijk te handelen op dit gebied? Het antwoord is simpel. Tegenwoordig bestaan er talloze keurmerken die dierenwelzijn vaststellen en een moslim zou dus moeten streven naar het consumeren van zo diervriendelijk mogelijk vlees. Iedereen leeft in een andere situatie en dus zal er geen concrete algemene regel kunnen worden vastgesteld. Iemand die leeft in Namibië zal niet dezelfde mogelijkheden hebben als iemand die zich in Nederland bevindt en zal het praktiseren van deze principes dus verschillen tussen verschillende volkeren.
1
Geschreven door Amin ben Dhaou
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
1
17
0

Recente en relevant artikelen