Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Halloween in Coronatijd

In deze vreemde tijden zijn de meeste evenementen afgelast. En als gevolg hiervan kan Halloween, wat voor mij zeer dichtbij mijn hart ligt, in gevaar komen.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 11 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
27
5
Afbeelding door David Menidrey via Unsplash
In deze vreemde tijden zijn de meeste evenementen afgelast. En als gevolg hiervan kan Halloween, wat voor mij zeer dichtbij mijn hart ligt, in gevaar komen.

Halloween is het feest op 31 oktober en het wordt traditioneel vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels is het feest ook populair in andere delen van de wereld zoals Europa, Oost-Azië en Australië.

Oorsprong van het Halloweenfeest

Er zijn verschillende verhalen waarom we Halloween vieren. De naam “Halloween” is afgeleid van “All Hallows Eve” (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, (1 november). De oogst was dan van het land gehaald, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar. Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vroeger vooral door de Kelten gevierd. Zij geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Om de boze geesten af te weren, droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden. In de negende eeuw mengde een Europees christelijk gebruik zich met Halloween. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake. Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de donateur. De trick-or-treattocht komt naar alle waarschijnlijkheid hiervandaan.

Halloween nu vergeleken met vorig jaar

Ondanks de Coronacrisis hoeven we niet gaan lopen mokken. Ook al kunnen we niet naar speciale halloween gethematiseerde feestjes. Of in mijn geval kan ik geen kinderen gaan schminken op deze bijzondere dag. Hier baal ik enorm van maar gelukkig kunnen we deze dag nog op vele manieren bijzonder maken.
Hoe fijn is het om in de avond wanneer het begint te schemeren onder een dekentje op de bank terwijl je kijkt naar de nieuwste of de ‘gouwe ouwe’ horrorfilms. Zo zijn er verschillende horror films van 2020 die ik je aanraadt zoals de film ‘Relic' of de sequel van ‘The boy'. Andere horror films die ik spannend vind zijn 'Insidious’,’The Ring', 'The Conjuring’ en als je wilt wakker liggen, is de film ‘Drag me to Hell’ een echte aanrader. Deze film heeft me namelijk een hele week wakker gehouden toen ik zestien jaar was. Horror films die ik aanraadt om met je kinderen te kijken is sowieso alles van Tim Burton. Zoals 'The Corpse Bride', 'A nightmare before Christmas' of 'Beetlejuice'. Ook staat er op Netflix een serie van ‘Kippenvel' die geschikt is voor kinderen.

Creepy baksels

Pinterest staat er vol mee en dit is ook zeer leuk en smakelijk om te maken alleen of met je kinderen: Creepy cupcakes,een breintaart, nepbloed gemaakt van rode voedingkleuring en chocoladesaus of pannenkoeken in de vorm van pompoenen maken . De creativiteit is eindeloos en het is zeker leuk om de cupcakes te versieren om ze later tijdens een film op te smullen. Toch niet zo van het bakken? Dan kan je natuurlijk ook verschillende cocktails/mocktails maken die lijken op heksendrankjes of vampierenbloed. Recepten voor dit en meer zijn te vinden op Pinterest.


Creepypasta en tekenen

Iets wat ik altijd graag doe, maar nu zeker ga doen is Creepypasta beluisteren terwijl ik een Halloween tekening aan het maken ben. Dit helpt mij om heel snel in de Halloween stemming te komen. Creepypasta’s zijn namelijk korte spookverhalen die op YouTube ingesproken zijn. Hier luister ik graag naar tijdens de dagelijkse klusjes of tijdens creatieve bezigheden. Het beste Creepypasta kanaal op YouTube vind ik “Darkness prevails” omdat deze Youtuber een hele fijne stem heeft om naar te luisteren.

Ik hoop je op deze manier een paar tips te hebben gegeven om jouw Halloween toch nog “spooktacular” te maken. Happy halloween… maar pas op voor de geesten die op deze avond vrij ronddwalen.
5
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 11 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
27
5

Comments

 • 2 aug
 • 0
Ik vind Halloween wel leuk vanwege de versieringen, maar doe er zelf niet zo heel erg veel mee.
 • 2 aug
0
 • 8 juni
 • 0
Het was maar niets.
 • 8 juni
0
 • 8 juni
 • 0
Die Creepypasta's kende ik nog niet, ga er ook eens op zoek naar gaan. Bedankt voor de tip. Goed geschreven blog.
 • 8 juni
0
 • 5 juni
 • 0
Leuke tips om er alsnog wat leuks van te maken, jammer dat het niet
 • 5 juni
0
 • 14 mei
 • 0
Hopelijk is de Corona-horror snel afgelopen.
 • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen