Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hansje Brinker

Hans Brinkers, hoofdfiguur in het verhaal van het Haarlemse jongetje dat een ramp wist te voorkomen door zijn vinger in een lekkende dijk te steken. Het verhaal is onlosmakelijk verbonden met Nederland, maar is in het buitenland (met name in Amerika) veel bekender dan hier. Het is dus eigenlijk een vorm van 'geïmporteerde folklore'. 

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 27 sep 2021
3
114
2
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Hans Brinker or the Silver Skates

In 1866 schreef de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge dit jeugdboek al. Het heette voluit Hans Brinker or The Silver Skates. Het verhaal verwijst naar de eeuwenlange strijd met het zeewater van de Nederlanders.

Grappig detail is dat de schrijfster Nederland nog nooit had bezocht toen ze haar boek schreef. Dat had in die tijd natuurlijk ook veel meer voeten in de aarde dan tegenwoordig. In de plaats daarvan liet ze zich inspireren door de Nederlandse emigranten Adriaan Scharff en zijn vrouw.
Het beeld van een Hollands jongetje die met zijn vinger in de dijk een overstroming weet te voorkomen spreekt tot de verbeelding
Het boek gaat over de achtjarige zoon van de sluiswachter van Haarlem. Hans gaat op een stormachtige namiddag op pad om pannenkoeken te brengen naar een blinde man die bij de dijk woont. Op de terugweg ziet hij paardenbloemen staan. Hij plukt er een paar en blaast de pluisjes vrolijk in de lucht. Opeens merkt hij dat het gaat schemeren. Snel rent hij naar huis maar dan hoort hij een geluid.

Citaat uit het boek:
“Waar kwam dat geluid vandaan? Hij keek in het rond en zag een kleine opening in de dijk, waar een dun straaltje water door stroomde. Ieder kind in Holland zou rillen bij de gedachte aan een lek in de dijk. De jongen begreep meteen dat er gevaar dreigde. Dat kleine gaatje waar het water nu nog doorheen druppelde, zou spoedig groter worden en leiden tot een grote overstroming.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
In een flits begreep hij wat hem te doen stond. Hij smeet de bloemen weg en klom omhoog totdat hij het gat had bereikt. Hij duwde zijn vinger erin om het gat dicht te houden. De straal was gestopt. Zo, dacht hij met jongensachtig plezier, nu houd ik dat boze water tegen en Haarlem zal niet onderlopen zolang ik hier sta.”
Eind negentiende eeuw was er sprake van een 'Holland mania' in Amerika. Alles wat Hollands was kon in die periode rekenen op veel belangstelling
Pas de volgende ochtend wordt de jongen gevonden door de dominee. Al die tijd hield Hans zijn vinger in de dijk. Nadat hij door hulptroepen is bevrijd wordt Hans in Haarlem onthaald als een held. Hij heeft Haarlem behoed voor een grote ramp!

Dat het verhaal van Hansje Brinker in Amerika zo bekend is, heeft te maken met de zogenaamde 'Holland Mania' die eind negentiende eeuw in de States losbarstte. Alles wat 'Hollands' was kon in deze periode rekenen op veel belangstelling.

De vrees bestond destijds zelfs dat de Amerikanen alle schilderijen van Nederlandse meesters zouden opkopen! Gedurende de Holland Mania werden de Hollanders geïdealiseerd als een eerlijk, eenvoudig, standvastig, hardwerkend en vroom volk.

3
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 27 sep 2021
3
114
2

Comments

  • 6 okt
  • 0
Leuk
  • 6 okt
0
  • 28 sep
  • 1
Leuk verteld, mooi dat we daar eens wat meer over lezen.
  • 28 sep
1

Recente en relevant artikelen