Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Harry Potter karakters: Meer over Rita Pulpers

Rita Pulpers is een fictief personage dat voorkomt in de boeken- en film serie Harry Potter. In de originele engelstalige boeken wordt ze Rita Skeeter genoemd.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
75
0
Afbeelding door Brian McGowan via Unsplash
Rita Pulpers is een fictief personage dat voorkomt in de boeken- en film serie Harry Potter. In de originele engelstalige boeken wordt ze Rita Skeeter genoemd. Ze is geboren tussen januari en november in 1951 en is een half-bloed. Dat houdt in dat één van haar ouders een heks of tovenaar was en de andere ouder een dreuzel (iemand zonder magische krachten). Ze heeft blond haar en groene ogen. Ze heeft een brede kaak, stijve blonde krullen en zware wenkbrauwen. Verder draagt ze een met juwelen ingelegde bril. Ze heeft grote, mannelijke handen met lange nagels.
Rita Pulpers werkt als journalist en schrijft met haar magische zelf-schrijvende veer voornamelijk roddels. De veer schrijft alles op dat zij en de persoon die ze interviewt zeggen. Daarnaast kan ze de magische veer commando's geven, zoals streep de vorige zin door. Ze dikt de verhalen die ze te horen krijgt enorm aan, wat volgens haarzelf zeer gewaardeerd wordt door het grote publiek dat haar artikelen en boeken koopt en leest.

Faunaat
Rita Pulpers is een faunaat, en staat tegen de wet in niet geregistreerd in de lijst van faunaten die op het ministerie bekend is. Een faunaat is een heks of tovenaar die door het eenmalig te gebruiken van een ingewikkelde spreuk naar eigen wil in een dier kan veranderen. Met het uitvoeren van de spreuk, waarvoor de voorbereidingen meer dan een maand duren, kan de heks of tovenaar in kwestie in een dier veranderen. Het dier waar de heks of tovenaar in veranderd kan niet zelf gekozen worden, maar is afhankelijk van iemands karakter. Na het uitvoeren van de spreuk kan de betreffende heks of tovenaar de rest van zijn of haar leven in het dier veranderen, wanneer hij of zij dat wenst. De faunaat-vorm van Rita Pulpers is een tor, waardoor ze gesprekken afluistert om de meest sappige verhalen te onderscheppen om erover te schrijven. Hierdoor kan ze geheimen van mensen publiceren die anders nooit aan het licht zouden zijn gekomen. Uiteindelijk wordt haar geheim ontdekt door Hermelien Griffel, een vriend van Harry Potter, waarna Hermelien Pulpers dwingt om te stoppen met het schrijven van beledigende verhalen.

Niet alleen haar faunaat-vorm, maar ook haar patronus is een tor. Een patronus kan opgeroepen worden met de spreuk Expecto-Patronum, terwijl de heks of tovenaar aan een gelukkige herinnering denkt. Met de spreuk komt er een dier uit de toverstok, waarmee dementors verjaagd kunnen worden. Net als het die waar iemand als faunaat in veranderd, hangt de vorm van de patronus af van iemands persoonlijkheid. De faunaat-vorm en de patronus zijn dan ook vaak gelijk aan elkaar.

Biografie

Rita Pulpers werd geboren in 1951 in een familie van Half-bloed of volbloed tovenaars. Voor 1986 slaagde ze erin om een faunaat te worden, waarna ze ten alle tijden in een tor kon veranderen. Vanaf jonge leeftijd wilde Pulpers journalist en schrijver worden en om deze droom te verwezenlijken gebruikte ze haar tor-vorm als faunaat om mensen af te luisteren.

Toen ze net was begonnen met schrijven, bracht ze een biografie uit van Armando Dippet genaamd Armando Dippet: Master or Moron? Het boek bleek goed te verkopen, waarna Pulpers meer bekendheid kreeg. Tijdens de eerste tovenaarsoorlog rapporteerde Pulpers over de rechtzaken van verschillende dooddoeners, zoals Igor Karkaroff en Ludovic Bagman. Natuurlijk pas nadat heer Voldemort verslagen was, wegens haar zelfbeschermende karakter.

Tussen 1986 en 1987 sprak Rita Pulpers als gastspreker op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus over haar werk als gewaardeerde journalist. Hierna is ze nogmaals naar Zweinstein gegaan om informatie in te winnen over een boek dat ze toen aan het schrijven was over de tekortkomingen van Zweinstein. Pulpers publiceerde het boek echter nooit, omdat professor Perkamentus dreigde haar geheim als faunaat te onthullen. In ruil voor de geheimhouding van haar faunaat zijn door Perkamentus, zei Pulpers erin toe om geen kritische boeken over Zweinstein te schrijven. Jaren later keerde Pulpers een derde keer terug om te schrijven over de kampioenen van het Toverschool Toernooi, waarna Hermelien Griffel haar geheim ontdekte. Onder de chantage van Hermelien Griffel schreef Pulpers in 1995 een artikel over de terugkeer van de heer van het duister, Voldemort.

Na de dood van Perkamentus schreef Rita Pulpers een biografie over het schoolhoofd, genaamd Het leven en de Leugens van Albus Perkamentus. In dit boek benoemde ze voornamelijk de slechte kanten en zoetsappige geheimen van Perkamentus. Nadat Voldemort werd verslagen schreef Pulpers een biografie over Harry Potter, de jongen die Voldemort wist te verslaan. Het boek was ongeveer voor driekwart verzonnen, wat voor Pulpers geen slechte prestatie was.
Rita Pulpers heeft in haar leven verschillende boeken geschreven, waaronder de biografie van Armando Dippet, Het leven en de leugens van Albus Perkamentus en een boek over de leraar toverdranken en schoolhoofd van zweinstein professor Sneep. Toch is zij het meest bekend geworden door haar werk als journalist van de meest bekende krant in de tovenaarswereld: The Daily Prophet. Ook heeft zij een eenmalig artikel gepubliceerd in The Quibbler (in het nederlands De Babbelaar), waarin zij schreef over de terugkeer van de duistere tovenaar Voldemort. Voor dit artikel interviewde zij Harry Potter.

Over het algemeen werd Rita Pulpers door de hoofdpersonages en lezers van de Harry Potter boeken niet erg gewaardeerd, hoewel de lezers van haar artikelen in de boeken blijkbaar smulden van de leugens die ze keer op keer wist te verspreiden. Haar leugenachtige en zelfingenomen karakter maakt dat ze niet erg populair is. En hoewel er veel negatiefs over Pulpers te zeggen valt, was haar karakter een echte toevoeging voor het verhaal.

Bronnen en meer informatie over Rita Pulpers

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
75
0

Recente en relevant artikelen