Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Heimwee naar Spanje?

Als je op vakantie gaat naar Spanje wil je zeker een keer sangria drinken. Het drankje staat in de top 10 van wat je aan specialiteiten daar kunt eten en drinken en het staat in heel Spanje op de kaart. Maar het is ook lekker op een zomerse dag thuis met herinneringen aan Spanje!

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 14 mei 2021
2
25
2
Afbeelding door Sangria Señorial via Unsplash

Wat is sangria?

Het herkenbare element van sangria is de toevoeging van vruchten aan drank. In Nederland kennen wij dit ook onder de naam bowl. En in veel andere delen van de wereld is dit bekend als punch.
Alcohol werd al in de prehistorie gemaakt van fruit (en granen), maar de toevoeging van fruit aan alcohol bestaat nog maar een paar honderd jaar.
Kenmerkend van al deze dranken is dat er rum aan toegevoegd wordt. Maar sangria heeft duidelijke eigen kenmerken.
De basis voor de Spaanse sangria is natuurlijk de Spaanse rode wijn. Dan gaat er een glas sterke drank bij, citroen, sinaasappelsap, suiker en stukjes fruit. Maar ieder recept is toch een beetje anders.
In het traditionele recept staat als toevoeging van vruchten de appel, sinaasappel en citroen. Maar ieder restaurant heeft z’n eigen recept met andere toevoegingen. Sangria wordt geserveerd in een kan met de glazen erbij, één of meer. In die glazen staat een rietje om te drinken en een lepel om de vruchten eruit te eten.

Zelf de lekkerste sangria maken?

Dan heb je natuurlijk de basis nodig: een Spaanse wijn. Dan rum wat in een kleine hoeveelheid ook te koop is, bijvoorbeeld bij de bakkersbenodigdheden in de supermarkt. Een beetje suiker opgelost in sinaasappelsap. En het lekkerste sinaasappelsap is vers geperst, bijvoorbeeld van één sinaasappel thuis of vers geperst uit de supermarkt, met daarin een lepel suiker opgelost door het even te roeren. Vaak wordt er iets bruisends aan toegevoegd, bronwater met veel bubbels is dan het lekkerst. En als stukjes fruit: een schijfje citroen, sinaasappel, een paar stukjes appel, bramen en frambozen. Let op dat de stukjes fruit niet té klein zijn. En laten koelen in de koelkast in ongeveer 2 uur.

Sangria zonder alcohol is dat lekker?

Voor de mensen die geen alcohol drinken of voor kinderen is het lekker en leuk om ook sangria te drinken. De basis is dan wit of rood druivensap, (vers) sinaasappelsap, en bubbels, bronwater of citroenlimonade, dan wat stukjes fruit: citroenpartjes en sinaasappelschijfjes met schil, appelstukjes en wat fruit naar keuze.

Kun je ook één glas sangria maken?

Natuurlijk kan dat!
Als je wijn in huis hebt kun je dat gebruiken, maar je kunt ook een klein flesje wijn kopen. En zo’n miniflesje rum. Eén sinaasappel voor het sap en de stukjes in de sangria en dat doe je ook met één citroen. Met een beetje suiker, paar stukjes appel en wat stukjes fruit die je in huis hebt. Afmaken met bronwater en laten koelen of wat ijsblokjes erbij, dan koelt de drank eerder af.

Een witte sangria!

Af en toe kom je in Spanje ook de witte sangria tegen. De beste basis hiervoor is een cava, een Spaanse wit bruisende wijn. Verder zijn de basisingrediënten hetzelfde: een beetje suiker, een klein glaasje sterke drank, sinaasappelsap, bronwater, met de stukjes fruit: citroen of limoen, sinaasappel en appel. Het is heel leuk om juist bij deze sangria te variëren met fruit omdat alles zo goed zichtbaar is. Maar, let op dat er niet teveel verschillende soorten fruit extra bijkomen.
Een exotische combinatie is de basis met mango, ananas en halve witte druiven.
Voor een frisse sangria de basis met kiwi, komkommer en muntblaadjes.
2
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 14 mei 2021
2
25
2

Comments

  • 18 juni
  • 0
Mmm, lekker die sangria. Heb er nu echt lust in nadat ik je artikel heb gelezen. Zoals altijd heel vlot geschreven. (Kijk je ook even bij mijn artikels?)
  • 18 juni
0
  • 14 mei
  • 0
Hmm!

  • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen