Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Help, ik moet vanaf 1 juli 2021 meer huur betalen. Klopt dat wel?

In Nederland zijn er drie regelingen, als het om de huur van een woning, flat, portiekwoning of appartement gaat. Het is daarom goed om te weten dat de huur in 2021 niet zomaar verhoogd kan worden. Als je het niet zeker weet of de verhuurder de regels goed heeft toegepast, lees dan dit artikel en geef deze informatie dan zoveel mogelijk door aan mensen die in een huurwoning wonen.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
6
90
9
Afbeelding door Margaret Polinder via Unsplash

De drie regelingen

Zelfs in de Tweede Kamer werd er gesproken over de wijze waarop er in Nederland in 2021 met de huren moet worden omgegaan. Daarbij is vastgesteld dat er feitelijk in Nederland sprake is van drie regelingen. Zo heeft de Tweede Kamer besloten dat er naast de huurverlaging, ook de huurverhoging aan een maximum gebonden moet zijn en kunnen huren zelfs bevroren worden.

Geldt de huurverlaging ook voor jou?

Het enige voorstel dat in de Tweede kamer is aangenomen, gaat over de huurverlaging. Door het aannemen van het voorstel om de huren te verlagen moet het ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De toepassing van de huurverlaging geldt overigens alleen voor de woningen met een puntenstelsel. Het gaat dan om de woningen van de mensen die een sociale huurwoning van een woningcorporatie bewonen. Deze sociale huurwoningen zijn voorzien van een puntensysteem. Als door het puntensysteem is vastgesteld dat de kale huur onder de € 752 kale huur blijft dan geldt een eenmalige huurverlaging. Huurders die in een woning wonen, zonder puntenstelsel of particulier huren of wonen in een woning van een vastgoedbedrijf, hebben op basis van deze regeling geen recht op een huurverlaging.

De regels voor de huurverlaging

In Nederland wonen ongeveer 260.000 huurders in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Deze huurders hebben recht op huurverlaging als er aan een aantal voorwaarden kan worden voldaan. Deze voorwaarden zijn:
De huurder moet wonen in een appartement, eengezinswoning of een flat of portiekwoning.
De huurgrens is afgetopt en daarom moeten de huren hoger zijn dan:
€ 633,25 als je een één- of tweepersoonshuishouden hebt;
€ 678,66 als het huishouden uit drie of meer personen bestaat en een (gezamenlijk inkomen hebben dat lager is dan:
€ 23.725 per jaar als de AOW-leeftijd nog niet is bereikt en het om een eenpersoonshuishouden gaat.
€ 32.200 per jaar als de AOW-leeftijd nog niet is bereikt en het om een meerpersoonshuishouden gaat.
€ 23.650 per jaar als de AOW-leeftijd is bereikt en het om een eenpersoonshuishouden gaat.
€ 32.075 per jaar als de AOW-leeftijd is bereikt en het om een meerpersoonshuishouden gaat.

Het advies, woon je in een woning van de woningcorporatie, toets het inkomen

Het allerbelangrijkste is om je inkomen te toetsen of je voldoet om voor huurverlaging in aanmerking te komen. De verhuurder krijgt wel de inkomensgegevens door van de belastingdienst, maar deze zijn vaak niet actueel. Vooral als je geen voorstel van de woningcorporatie hebt gehad is het zinvol om je inkomen te controleren. Vooral als het inkomen (door de corona) in 2020 lager is dan in 2019, dan is het zaak om in actie te komen. Een briefje naar de woningcorporatie met het verzoek om huurverlaging is dan al voldoende.

Wonen in een vrijesectorwoning en de huurverhoging per 1 juli 2021

Voor de vrijesectorwoningen geldt in 2021 een maximale huurverhoging. Hiertoe heeft de Tweede kamer besloten. Het gaat dan om de woningen met een huur boven de € 752. De huur van deze woningen mogen niet hoger worden dan 2,4%. Er geldt voor huurders van een vrijesectorwoning geen huurbescherming. De verhuurder bepaalt bij de vrijesectorwoningen de huurprijs.

De huurverhoging per 1 juli 2021 in de sociale huursector

Huurders, in een woning in de sociale huursector, hebben te maken met een puntensysteem en bij toepassing van het puntensysteem is de maximale huur € 752 per maand. Een uitzondering geldt voor de huurders met een inkomen boven de € 44.655. Deze huurders kunnen wel een huurverhoging krijgen van maximaal 5,4%. Deze huurverhoging is bedoeld om het scheef wonen in Nederland tegen te gaan.

Het bevriezen van de huren in de sociale huursector

De woningen, van de mensen die een sociale huurwoning van een woningcorporatie bewonen, worden bevroren. De enige voorwaarde is dat de maandelijkse huur onder de € 752 per maand ligt.

Toets je huur en lees altijd de bieven van de verhuurder

Veel mensen leven op een automatische piloot. Lezen de brieven van de verhuurder niet en gaan ervan uit dat de verhuurder alles wel correct zal doen. Niets is minder waar. Vraag bij twijfel altijd advies bij www.juridischloket.nl of bij www.woonbond.nl.

Vraag huurtoeslag aan

Volgens de belastingdienst worden door veel huurders geen huurtoeslag aangevraagd. Daardoor laten veel huurders de mogelijkheid van huurtoeslag liggen. Ook huurtoeslag moet jezelf op www.toeslagen.nl aanvragen en op deze site kun je ook een proefberekening maken..
6
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
6
90
9

Comments

 • 25 juli
 • 0
Wat je schrijft.. kijk goed na of het klopt. Ooit bij een woningbouwvereniging gewerkt en m.n. huurtoeslag wilde nog wel eens misgaan.
 • 25 juli
0
 • 27 juni
 • 1
Goed artikel. Ik heb een kleine aanvulling. In de vrije sector de 2,4 procent. Bestaat uit de inflatie en 1 procent. Meer mag niet. Deze regel geldt tot eind juni 2024.

Voor de sociale huur geldt dat alleen dit jaar de huur niet verhoogd mag woorden door corona. Vrije sector geldt door de hoge huur dus vanuit de overheid een soort van huurbescherming van 1 procent plus de inflatie.
1
 • 1 juli
 • 0
Dank voor de aanvulling
 • 1 juli
0
 • 27 juni
 • 0
Goed geschreven en nuttig artikel voor huurders. Denk niet dat dit onderscheid gemaakt wordt in België. (kom je ook eens bij mij op de koffie?)
0
 • 1 juli
 • 0
Dank voor de tip, ga de situatie in België eens bestuderen
 • 1 juli
0
 • 26 juni
 • 1
Super handige informatie, thanks!
1
 • 26 juni
 • 0
Graag gedaan

 • 26 juni
0
 • 26 juni
 • 1
Super handige informatie, thanks!
1
 • 26 juni
 • 0
Graag gedaan
 • 26 juni
0

Recente en relevant artikelen