Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het avontuur in 12 provincies

Hoe een teleurstelling een groot succes werd in eigen land.

Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 26 mei 2021
4
73
5
Kasteel De Haar
Kasteel De Haar
Vanwege het-virus-dat-niet-genoemd-mag-worden liepen vakantieplannen vorig jaar niet helemaal zoals we hadden gepland. Iedereen kan erover meepraten. Dit jaar mag er “post-lockdown part deux” gereisd gaan worden met behulp van speciale paspoorten, apps, stempels, testen, vaccinatiebewijzen, health checks, een voorraad mondkapjes, handgel en nog net niet je testament. Mocht je dit nu niet willen afwachten, ga dan op avontuur in Nederland. Ik weet het, Bas en Nicolette reizen heel Nederland door en maken een mooi boek ter inspiratie. Maar wij gingen hen al een beetje voor afgelopen zomer.

Helaas, pindakaas!

Want ook voor ons kwam “post-lockdown part one”, de dag dat we afzagen van de geboekte zomervakantie in de Eifel en moesten hergroeperen. Wij baalden samen met de rest van de wereld dat we onze plannen niet konden uitvoeren. En dan gingen we nog niet eens ver weg!  In het licht van een virus dat de wereld op zijn kop zet en voor heel veel verlies en verdriet zorgt, was deze teleurstelling natuurlijk niets. Maar we wilden toch wat. Wij bezoeken doorgaans graag pretparken en als het uitkomt een dierentuin of wildpark. Wij zagen onszelf ook al over dat begroeide pad richting Burg Eltz struinen, plotseling tot stilstand komen en ademloos naar het prachtige uitzicht kijken dat zich voor ons zou ontvouwen. Helaas. Pindakaas.

Op avontuur!

Ruimte voor mogelijkheden. Ineens lagen die drie weken helemaal open. We hadden een leeg canvas. We konden deze vullen met waar we maar zin in hadden. Wel met het maken van de nodige reserveringen, het dragen van mondkapjes, mogelijk gesloten ondernemingen en niet naar het buitenland om gedoe te voorkomen. Maar mogelijkheden! Opties! Avontuur! Nederland riep ons uitnodigend toe. En zo ontstond ... CIA & het avontuur in 12 provincies.

Tour de Kia

In 2,5 week bezochten we alle 12 provincies elk een dag. Dit omdat we in week 3 al twee uitjes hadden gepland, waarvoor we begin van het jaar al kaartjes hadden gekocht. Met korting natuurlijk. We blijven Nederlanders hè. We hadden een planbord gemaakt met een globale provincie indeling en vulden deze naarmate de vakantie vorderde verder in. Om en om ver weg, een dagje rust tussendoor en een enkele overnachting. We zijn gestart in Utrecht en eindigden in Drenthe. Daartussenin zijn we kriskras door het land gesjeesd in een tour de Kia Picanto. We aten Limburgse vlaai, Zeeuwse bolussen en Friese dumkes. We verkenden onbekend terrein, bezochten musea, kastelen, werelderfgoed, een oerdorp, een vesting en een eiland. We legden met de auto ruim 3000 km af, we reden 53 km op een e-bike, we voeren met een fluisterboot en met een pont.

Entertainment voor iedereen

I., onze zoon van 12, installeerde zich achterin de auto met een kussen en de nodige electronica en waakte over de tas met snoep en drinken die we standaard in de auto lieten staan voor onderweg. Ik bedacht onderweg allitererende Bob Evers titels voor mijn verhaaltjes over onze avonturen op Instagram. De leukste? “Tropische taferelen op een toeristenboot”, al vond ik “Omweg naar een oerdorp” ook een goeie. Ik genoot van de leuke reacties die ik kreeg op onze ontdekkingsreis door eigen land. A. begon als grapje een pubquiz in de familie app, dat uitgroeide tot een ware competitie met elke dag twee vragen. Het postcodeloterij achtige filmpje dat hij maakte van de prijsuitreiking hiervan was hilarisch. Al met al werd ons avontuur een onderneming waar meer mensen van genoten dan alleen wij.  Zo zie je maar, soms zitten de grootste verrassingen in de plannen die je niet had gemaakt.

Ga ervoor!

Ga eens op avontuur in eigen land. Met alle mogelijkheden die ons worden aangeboden, zou je ons haast over het hoofd zien. Nederland is prachtig en heeft zoveel te bieden. Een lappendeken aan verschillende landschappen, culturen, dialecten, plaatselijke lekkernijen en bezienswaardigheden. Echt, elke provincie geeft zijn eigen sfeer vanaf het moment dat je er binnen rijdt. Bedenk wat je leuk vindt om te doen en zoek eens waar je dat in eigen land kunt vinden. Beter nog, bedenk wat je eigenlijk nooit doet, of waar je weinig van weet, en ga juist daar naar op zoek. Bedenk zoals wij een thema en vul je vakantie op die manier in. Laat je ook verrassen door ons kikkerlandje, je komt gegarandeerd  op plekken die je anders nooit had ontdekt!
4
Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 26 mei 2021
4
73
5

Comments

 • 12 juni
 • 1
Je brengt me op een idee. Dit ga ik ook eens onderzoeken wat ik wil zien in de 12 provincies.
 • 12 juni
1
 • 7 juni
 • 1
Ik kan je zeker volgen hoor, Nederland zowel als België heeft heel wat mooi plekjes. Je moet ze weten te vinden, maar er zijn er heel wat. Misschien ook gewoon wat rondrijden en je komt in een of ander mooi dorpje of langs een of ander bos dat vol met natuurpracht staat. Leuk geschreven en graag gelezen.
 • 7 juni
1
 • 6 juni
 • 1
Bedankt voor deze tip. Als ik in mijn buurt ga wandelen kom ik inderdaad ook in een heel andere gemoedstoestand waardoor het ook een avontuur lijkt.
 • 6 juni
1
 • 26 mei
 • 1
Klinkt als een goed idee!
1
 • 27 mei
 • 0
Het is echt zo leuk, doen!
 • 27 mei
0

Recente en relevant artikelen