Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het dagelijkse schoonheidsslaapje

Acht uur per dag zorgt voor een frisse en uitgeruste look. Dit zorgt ervoor dat je er mooi en jong uit blijft zien. Kortom, het schoonheidsslaapje. Klopt dit verhaal of is dit slechts een fabel? Of dit nu klopt of niet het proberen is het waard en met deze eenvoudige tips wordt het een stuk makkelijker om je slaap te vinden.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
71
3
Afbeelding door Bruce mars via Unsplash
Kom tot rust voordat je gaat slapen
De zen modus voordat je gaat slapen is bijna net zo belangrijk als hoe lang je slaapt. Want als je gestrest je bed in kruipt ga je daar alleen maar liggen woelen en draaien. Als ik niet automatisch mijn rust kan vinden neem ik graag een kopje kamillethee of ga ik een stukje lezen.

Creëer je ruimte van rust
Hoe voller je kamer, hoe voller je hoofd. Een opgeruimde kamer zorgt voor orde en rust in jezelf waardoor je beter kan gaan slapen. Zorg ook dat je goede kussens en dat er geen vervelende klokken zijn die je wakker houden met hun vervelende getik. Een warme pyjama en een zacht dekentje zijn voor mij ook hulpmiddelen om mij te helpen inslapen.

Zorg voor een bioritme
Een vast ritme zorgt niet alleen dat je altijd uitgerust bent maar ook dat je om hetzelfde uur moe wordt. Dit ritme moet je ook volhouden in het weekend wat moeilijk kan zijn als je de avond ervoor uit bent geweest.

Een ritueel voordat je gaat slapen
Van kleding klaarleggen tot tandenpoetsen, dit zijn allemaal deel van het slaapritueel. Dit ritueel laat aan je lichaam weten dat het tijd is om tot rust te komen en naar bed te gaan.

Probeer dit te vermijden
Het is sterk afgeraden om koffie of andere energiedranken zeven uur voordat je gaat slapen te drinken. Niet alleen omdat je hierom wakker blijft maar ook omdat je hierdoor niet stilletjes aan moe wordt. Te veel eten of juist met een lege maag in bed liggen zorgt er ook voor dat je je rust maar niet kunt vinden. Een warme douche of een warm bad kunnen je in de zen modus brengen, waardoor volgens mijn mening lekkerder kan gaan slapen.

Feit en fabels over slapen
Door de jaren heen heb ik vele gezegden gehoord waardoor ik nieuwsgierig ben geworden over welke waar zijn en welke niet. Deze zou ik ook graag willen delen, omdat dit voor jou misschien een paar mythes kan doorbreken.

Een middagdutje is ongezond
Een tukkie doen in de middag kan nuttig zijn om daarna meer alert te worden en je beter te kunnen concentreren. Je biologische klok heeft ook elke dag een dipje in de middag waar je je helemaal niet schuldig om hoef te voelen als je even gaat slapen. Het is aangeraden om het bij een powernap van vijftien tot vijfentwintig minuten te houden, omdat je anders misschien het tegengestelde effect kan krijgen.

Verloren slaap kun je niet inhalen
De tijd kan je jammer genoeg niet terugdraaien. Wanneer je een paar dagen te weinig hebt geslapen kun je wel dieper en langer doorslapen, maar de verloren slaap echt inhalen kan je nooit. Gelukkig kan je meestal in het weekend een beetje uitslapen wat ervoor zorgt dat je je iets meer uitgerust gaat voelen. Je kan ook energie krijgen door het iets rustiger aan te doen en te ontspannen in je vrije tijd.

Schaapjes tellen
Dit is helaas een mythe. Schaapjes tellen helpen je niet in slaap vallen al helpen ze je wel om rustig te blijven liggen. Een tip die ik wel eens gehoord heb is dat wanneer je naar een witte muur blijft staren dat je vanzelf wegzakt na een tijdje omdat je gedachten zich beginnen te vervelen.

Van slecht slapen word je dik
Dit is een feit, want als je langer opblijft krijg je op een gegeven moment ook honger. Je wilt ‘s nachts waarschijnlijk geen hele maaltijd wilt klaarmaken, waardoor je sneller naar de ongezonde snacks grijpt zoals chips en chocolade.

Sommige mensen dromen nooit
Iedereen droomt elke nacht. Dit is een feit al denken sommigen van niet. Dit komt omdat je vaak je dromen niet kunt herinneren of zelfs niet kunt herinneren of je gedroomd hebt. Iedereen moet dromen om mentaal te verwerken wat de dag ervoor gebeurd is.

Je hebt acht uur slaap nodig
Slaap is iets heel individueels, maar voor de meeste mensen geldt de 'acht uur standaard'. Er zijn ook mensen die genoeg hebben met de helft en hetzelfde functioneren als de acht uur mensen.

Ik hoop je hiermee iets te hebben bijgeleerd over het dagelijkse mysterieuze fenomeen slapen. Ik wens je hierbij alvast een hele goede nacht toe. Slaapwel!
5
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
71
3

Comments

  • 13 juni
  • 0
Ik probeer het niet te doen, maar als ik echt moe ben dan wel ik het wel doen. Hooguit 30min en dan ben ik erna ook echt wel weer frisser dan ervoor.
  • 13 juni
0
  • 12 juni
  • 0
Ik heb zeker iets bijgeleerd. Ik heb met minder genoeg, maar dat is waarschijnlijk ook zo als je ouder wordt heb ik nog horen zeggen. Goed geschreven.
  • 12 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Uitslapen helpt om jong te blijven.
  • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen