Het eten van vis is gezond
Het eten van minimaal twee keer per week vis, heeft positieve effecten op de gezondheid. Deze gezondheidseffecten zijn vooral te danken aan de gezonde vetzuren die vis bevat. Zo is vis en dan vooral de vetter vissoorten rijk aan de vetzuur omega 3. Omega 3 helpt het menselijk lichaam, beschermen tegen hart- en vaatziekten en heeft daarnaast een gunstig effect op de ontwikkeling van onze hersenen en ogen.
Niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger
Gelukkiger worden, wie wil dat nou niet? Het regelmatig eten van vis lijkt de sleutel te zijn naar het geluk. Een onderzoeksrapport uit 2018, bevestigd dat het eten van vis zeer goed is voor de gezondheid. Zo is het eten van vis niet alleen gebleken voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de psychische gezondheid. Het onderzoek dat werd uitgevoerd door een team van artsen en wetenschappers verbonden aan Menzies Research Institute in Tasmanië,toont aan dat vrouwen die minimaal twee keer per week vis eten, het risico op een depressie met 25 procent verkleinen.
Top vijf vette vissoorten
Vette vissoorten zijn vissoorten die rijk zijn aan de vetzuur omega 3. De top vijf vette vissoorten bestaat uit:
Haring
Zalm
Sardine
Makreel
Forel
Naast deze top vijf aan vette vissoorten verdient ook de ansjovis een vermelding. Ansjovis is eveneens een vette vissoort en wordt gekenmerkt door de karakteristieke zoute smaak. Ansjovis laat zich ook eenvoudig verwerken in sauzen en tapenades.
Vetzuren binnen krijgen, zonder het eten van vis
Is het niet mogelijk om één keer per week vis te eten, lust je geen vis of eet je geen vis, omdat je vegetariër bent? Dan is het gebruiken van een plantaardig voedingssupplement een goed alternatief als aanvulling op de voeding. Hierdoor is er voor iedereen de mogelijkheid om de gezonde vetten binnen te krijgen.
Voor het onderzoek volgde het onderzoeksteam van het Menzies Research Institute, gedurende een periode van vijf jaar 1.400 mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 26 en 36. De deelnemers aan dit onderzoek werden gevraagd om een eetdagboek bij te houden, van het dieet, dat zo door het instituut hadden opgelegd gekregen. Het dieet, bestond uit diverse soorten vis en zeevruchten. Vooral garnalen en mosselen namen een belangrijke plaats in, in dit dieet. De verkregen gegevens werden geanalyseerd, door het team van onderzoekers. Zo werd er gekeken naar de invloed van het eten van vis in vergelijking met depressiefactoren als roken, lichaamsbeweging en arbeidssituatie.
Mannen
Hoewel het onderzoek uitwees, dat vrouwen gelukkiger worden door het eten van vis, blijkt dit niet te gelden voor mannen. Dit zou te verklaren zijn doordat het gunstige effect bij vrouwen verkregen wordt doordat de Omega 3 vetzuren in de vis en de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron positief op elkaar reageren.
Wetenschappelijk bewezen
Ondanks het uitgebreide onderzoek en de getailleerde resultaten, zullen er nog meer onderzoeken moeten plaatsvinden om officieel wetenschappelijk te kunnen vaststellen, dat vrouwen de kans op depressiviteit kunnen verkleinen door het eten van vis.
Comments
- 22 juni
- Hide replies (1)
1- 2 juli
0- 22 juni
- Hide replies (1)
1- 23 juni
1- 22 juni
- Hide replies (1)
1- 22 juni
0- 22 juni
- Hide replies (1)
1- 22 juni
0